Taller-documental:
“Las herederas” + “La tierra de las hijas”. Sociedades Matriarcales

Dissabte, 4 de maig de 2024

16:30 a 18:30h

Segon taller presencial a càrrec de:

Anna Boyé

Fotoperiodista i antropòloga

 Para información en castellano clica en PDF

Taller sobre dues documentals:

1. “Las herederas”, societat minangkabau de Sumatra, Indonèsia.

 

2. “La tierra de las hijas”, comunitat mosuo de la Xina

 

Segon Taller

Societats matriarcals presentació i documentals: “Las herederas”, societat minangkabau de Sumatra, Indonèsia. “La tierra de las hijas”, comunitat mosuo de la Xina.

 

Durant els viatges i l’estudi que vaig realitzar d’aquestes dues societats matriarcals: la minangkabau de Sumatra i la mosuo de la Xina, m’acurava a fotografiar i gravar la vida quotidiana d’aquesta gent que estructura la seva vida en el “èsser”. També reflectir la seva generositat, els seus costums i el seu amor. Per aquesta raó vaig realitzar dos documentals sobre elles que ara us presento. Un treball artesanal i profund que espero que us agradi!

 

En el debat antropològic es recullen dues maneres d’entendre el concepte «matriarcat». D’una banda, s’ha interpretat com un sistema social on les dones manen i reprodueixen un esquema d’organització social calcat del patriarcal. No s’han trobat dades etnogràfiques de l’existència d’aquestes societats. D’altra banda, els gairebé vint anys de recerca i estudi que he dedicat al projecte Matriarcats em porta a descobrir unes comunitats matriarcals on el paper de la dona és central i estructura una manera d’entendre la vida des de la pau, el benestar comú i la importància del grup. No és, per tant, el contrari del patriarcat sinó una manera diferent de socialitzar-se.

Matriarcat deriva de la paraula llatina mater i de la paraula grega arché, que significa tant ‘domini’ com ‘principi’, sent aquest segon el significat més antic i original: «al principi les mares», «principi matern».

 

1: Presentació del concepte matriarcat. Diferències entre matriarcat i patriarcat. Viatge a una societat matriarcal, reflexions.

“Les herederas”, comunitat matriarcal minangkabau de Sumatra, Indonèsia.

Hi ha un lloc a l’oest de Sumatra on l’amor i la generositat de la mare són valors respectats i volguts per tots i estructuren l’essència d’una societat basada en el «consens o acord mutu» entre home i dona. Un lloc on la mare ocupa un espai central i les dones reben en herència la pusaka, que són els béns ancestrals de la família que passen de mares a filles. El llinatge és transmès per la dona.

«La naturalesa és la nostra mestra», resa la filosofia del Adat, conjunt de creences ancestrals preislàmiques que regeix el cor de la comunitat minangkabau, una comunitat musulmana de més de 4 milions d’habitants.

Documental (30’+ 30´). Llengua: castellà

 

2 : Concepte d’identitat. El “èsser” i el “tenir”.

“La tierra de las hijas”, Comunitat mosuo, la Xina

A la Xina, a la vora del llac Lugu, les filles són ben rebudes. Se les considera un regal que fa a la família més gran i poderosa. Entre les províncies de Yunnan i Suchuan viuen els mosuo, una comunitat democràtica d’aproximadament 40 000 persones formada per clans de dones que governen per tradició. Allí els homes se senten lliures i la relació amb la família és el més important.

La llar és el nucli des d’on s’organitza l’economia, el treball i l’estructura social. La matriarca és una figura estimada per totes i per tots. Se la hi respecta per la seva saviesa i l’autoritat que posseeix es basa en ella. S’estableix així una autoritat maternal que aconsella, decideix i guia. Aquest poder no és buscat ni especialment volgut, es viu com una forma natural de “ser” i d’ “estar”.

No existeix la figura del marit. Les dones s’uneixen per amor amb homes que les visiten de nit. Els pares no tenen cap responsabilitat sobre els fills, que viuran sempre en el clan matern.

 

Documentals (30’+ 30´). Llengua: castellà

Data: Dissabte, 4 maig de 2024

Contribució: 10 euros socis i 15 euros no socis

Inscripcions a info@plural-21.org

Lloc: Associació Plural-21. Passatge de Gaiolà, 24, 08013 BCN

 

 

Per Anna Boyé

Inicio

Fotoperiodista i antropòloga

 

Em presento, sóc Anna Boyé, foto-periodista i antropòloga de Barcelona. Des de fa anys investigo i viatjo a les societats matriarcals que hi ha en el món. A mi, el contacte amb aquestes comunitats m’ha canviat la vida, m’ha ensenyat l’art de la paciència, l’autoestima, la generositat, el compartir i la humilitat, qualitats no gaire afins a la nostra societat.

He visitat les comunitats bijagó, a Guinea Bissau; Àfrica, comunitat mosuo, a la Xina, les poderoses dones de Juchitán, a Mèxic; comunitat minangkabau, a Sumatra, Indonèsia; comunitats quero i huilloc, en Cuzco, el Perú.

Sempre he sentit la necessitat d’entendre el perquè de la greu discriminació que sofreix la dona en el món. I en aquesta cerca del coneixement he trobat societats on les dones són el pal de paller que estructura la societat, dones que són reconegudes per la seva saviesa, per l’habilitat que mostren en la gestió de l’economia, en el treball i en l’organització de la societat i de la llei.

Dones que governen les seves vides amb l’essència de l’equitat entre l’home i la dona. I societats en les quals matriarcat no significa el contrari de patriarcat, sinó una altra manera més justa d’organitzar la vida, on el “èsser” és més important que el “tenir”.

Així va néixer Matriarcats, un projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic per a analitzar la quotidianitat d’aquests grups.

Més informació a: https://matriarcados.com/

 

Més sobre Anna Boyé:

Inicio

Fotògrafa i antropòloga he estudiat i viatjat a les comunitats matriarcals que hi ha el món. He realitzat projectes sobre l’univers de la dona: “La Dona i Déu”, viatge a través de l’espiritualitat de la dona al mon, i el projecte “Matriarcats”.

Paral·lelament he elaborat treballs investigació, gràfics i documentals per tot el món. Col·laborat en mitjans nacionals e internacional. Treballat més de vint-i-cinc anys al Magazin documental de La Vanguardia. Sóc membre del Col·legi de Periodistes de Barcelona, de l’Institut Català? d’Antropologia i del Sindicat de la Imatge. Col·laboro amb el projecte Geni de la Universitat de Barcelona.

Faig conferències, exposicions i documentals sobre el projecte Matriarcats i organitzo viatges antropològics a aquestes societats matriarcals.

matriarcados.com

https://matriarcados.com/bio-anna-boye-antropologa-y-fotoperiodista/

https://www.facebook.com/matriarcados

https://www.instagram.com/matriarcadoscom/

 

Presentació d’Anna Boyé a Plural-21 el 16 de desembre de 2023

Associació per tenir cura de la vida en un planeta viu
Passatge Gaiolà, 24, local.
08013 Barcelona
Com arribar-hi
934 501 300 – info@plural-21.org