Estrena del documental+taller: “Comunidad matriarcal Bijagó,16 años después (2005-2021)”

Dissabte, 13 d’abril de 2024

11:30 a 13:30h

Primer taller presencial a càrrec de:

Anna Boyé

Fotoperiodista i antropòloga

Viatge antropològic a la societat matriarcal Bijagó a Guinea Bissau

 Para información en castellano clica en PDF

TALLER 1

Estrena del documental:

“Comunidad matriarcal Bijagó, 16 años después (2005-2021)”

Viatge antropològic a la societat matriarcal Bijagó a Guinea Bissau.

La primera vegada que vaig visitar la comunitat Bijagó de Guinea Bissau l’any 2005, em vaig trobar amb una societat on les dones eren reconegudes per la seva autoritat i per la seva habilitat en la gestió de l’economia, l’espiritualitat, el benestar social i la llei.

Tenien concert i talent per a viure des de l’amor.

Un ensenyament portat a l’ànima per les Baloberras (dones sagrades) i pels esperits de llum (Irás) que les protegien de la maldat.

16 anys després he tornat a aquesta comunitat matriarcal Bijagó a l’illa de Orango Gran, a Guinea Bissau (2005-2021).

La influència de la capital Bissau, ha sigut molta i fa que els homes reclamin més espai per a compartir les decisions de la vida. El mòbil ha arribat per a quedar-se i globalitzar els costums, no obstant això les tradicions són honorades. Hi ha una barreja de valors del passat i la influència de la capital, una amalgama de canvis s’estan produint a les noves generacions…

https://matriarcados.com/ebooks-en-amazon/

 

Documental (64′ ) debat (60′) / 2 hores

Data: Dissabte, 13 d’abril de 2024

Contribució: 10 euros socis i 15 euros no socis

Inscripcions a info@plural-21.org

Lloc: Associació Plural-21. Passatge de Gaiolà, 24, 08013 BCN

 

 

 

Per Anna Boyé

Inicio

Fotoperiodista i antropòloga

 

Em presento, sóc Anna Boyé, foto-periodista i antropòloga de Barcelona. Des de fa anys investigo i viatjo a les societats matriarcals que hi ha en el món. A mi, el contacte amb aquestes comunitats m’ha canviat la vida, m’ha ensenyat l’art de la paciència, l’autoestima, la generositat, el compartir i la humilitat, qualitats no gaire afins a la nostra societat.

He visitat les comunitats bijagó, a Guinea Bissau; Àfrica, comunitat mosuo, a la Xina, les poderoses dones de Juchitán, a Mèxic; comunitat minangkabau, a Sumatra, Indonèsia; comunitats quero i huilloc, en Cuzco, el Perú.

Sempre he sentit la necessitat d’entendre el perquè de la greu discriminació que sofreix la dona en el món. I en aquesta cerca del coneixement he trobat societats on les dones són el pal de paller que estructura la societat, dones que són reconegudes per la seva saviesa, per l’habilitat que mostren en la gestió de l’economia, en el treball i en l’organització de la societat i de la llei.

Dones que governen les seves vides amb l’essència de l’equitat entre l’home i la dona. I societats en les quals matriarcat no significa el contrari de patriarcat, sinó una altra manera més justa d’organitzar la vida, on el “èsser” és més important que el “tenir”.

Així va néixer Matriarcats, un projecte etnogràfic, fotogràfic i pedagògic per a analitzar la quotidianitat d’aquests grups.

Més informació a: https://matriarcados.com/

Més sobre Anna Boyé:

Fotògrafa i antropòloga he estudiat i viatjat a les comunitats matriarcals que hi ha el món. He realitzat projectes sobre l’univers de la dona: “La Dona i Déu”, viatge a través de l’espiritualitat de la dona al mon, i el projecte “Matriarcats”.

Paral·lelament he elaborat treballs investigació, gràfics i documentals per tot el món. Col·laborat en mitjans nacionals e internacional. Treballat més de vint-i-cinc anys al Magazin documental de La Vanguardia. Sóc membre del Col·legi de Periodistes de Barcelona, de l’Institut Català? d’Antropologia i del Sindicat de la Imatge. Col·laboro amb el projecte Geni de la Universitat de Barcelona.

Faig conferències, exposicions i documentals sobre el projecte Matriarcats i organitzo viatges antropològics a aquestes societats matriarcals.

matriarcados.com

https://matriarcados.com/bio-anna-boye-antropologa-y-fotoperiodista/

https://www.facebook.com/matriarcados

https://www.instagram.com/matriarcadoscom/

 

 

Resumen documental Bijagós de 2005. Guinea Bissau

 

Presentació d’Anna Boyé a Plural-21 el 16 de desembre de 2023

Associació per tenir cura de la vida en un planeta viu
Passatge Gaiolà, 24, local.
08013 Barcelona
Com arribar-hi
934 501 300 – info@plural-21.org