(CANCELADO)Diumenge, 23 d’octubre. Curs: El procés artístic segons la Matemàtica de la Història

(CANCELADO)Diumenge, 23 d’octubre, a la seu de Plural-21.

Inscripcions: 10:00 hores

(Només matí): de 10:30 a 14:00 hores

Juli Gutierrez Deulofeu

Enginyer agrícola, Graduat en Geografia i Història, nét i gran difusor de l’obra del seu avi Alexandre Deulofeu.

http://www.deulofeu.org


El procés artístic segons la Matemàtica de la Història

El debat al voltant de l’art sembla coincidir en un punt. No hi ha unanimitat sobre la seva definició. Aquesta per subjectiva, permet tot tipus d’elucubracions i malabarismes. D’acords i desacords. Al final una voràgine que ens arrossega i potser avorreix.

Durant aquesta sessió ens aproximarem a les manifestacions plàstiques que defineixen a les societats al llarg dels temps. Objectiu ambiciosos, sens dubte, del qual es presenta en aquesta ocasió un primer esbós, viu, dinàmic. I es fa part d’un fet no suficientment considerat. Tot i haver estat molt estudiat: La iconografia. El significat de totes i cadascuna de les manifestacions plàstiques, que en un moment determinat passen a ser considerades artístiques. Un debat sens dubte complex. ¿Artístic de utilitari, artístic de bell? Espectacular debat iniciat per Kant. En un món en què qualsevol esdeveniment està immers i és conseqüència de les seves condicions, és a dir, s’és el que s’és perquè així ha de ser, en un món, llavors sense lliure albir Kant decideix que hi ha qui, a partir de manifestacions, plàstiques, estètiques, artístiques, gairebé tot encara, avui per definir, crea un món artificial, ideal regit per la llibertat. És el geni. De tal manera que aquesta percepció de l’existència és plenament autònoma de la mateixa. Tot el que es crea és vàlid en si mateix i pot, deu, prescindir de la realitat circumdant. Tota, material i conceptual. I aquest discurs perviurà, per exemple amb Greenberg, un dels màxims exponents del formalisme en l’art a mitjans del segle XX. Defensa que l’única cosa important de l’art són els seus elements formals, descartant qualsevol lectura sociopolítica i conviurà amb altres discursos que defensen una postura totalment contrària: el necessari compromís de l’artista, aquell que dota a l’obra, la cosa, d’un significat d’acord amb el temps en què es viu.

La Matemàtica de la Història, permet entendre la relació que s’estableix entre el creador i el moment històric en què l’obra es realitza. D’alguna manera el moment de la història en què l’obra veu la llum explica fins a quin punt l’art és autònom o tan sols és una eina en mans del poder.

Versión en castellano: Cursos Matemática de la Historia (PDF)

Versió en català: Curs Matemàtica de la Història (PDF)

Col.laboració: Diumenge 20€ (només matí)

Els dos dies, 22 i 23 d’octubre: 50€ (*)

(*)Els que s’apuntin els dos dies 22 i 23 d’octubre li regalarem el llibre d’Alexandre Deulofeu: «Els darrers mots», obra valorada en 30 euros. «Els darrers mots», és un recull de diferents dels articles que el pensador alt empordanès Alexandre Deulofeu (L’Armentera 1903- Figueres 1978) escriví als volts de la dècada de 1930, publicats a la revista «El Federal». El volum inclou també altres textos de l’autor escrits al llarg de la seva trajectòria, com ara la seva obra magna «La matemàtica de la història», teoria cíclica sobre l’evolució de les civilitzacions. 767 pàgines


Pots apuntar-te únicament a aquest curs o conjuntament amb el de DISSABTE, 22:

La Matemàtica de la Història aplicada als pobles ibèrics

els-darreres-mots(*)Els que s’apuntin els dos dies 22 i 23 d’octubre li regalarem aquest llibre

Retall del programa «Acció política» de TV3 del 3 de juny del 2016.

Data de publicació: 6 de juny del 2016. Durada: 7 minuts 32 segons. Idioma: català.

El nét del pensador del segle XX, Juli Gutiérrez Deulofeu, ens presenta un documental sobre el seu avi, Alexandre Deulofeu. Aquest pensador va realitzar una mirada històrica comparant diverses civilitzacions i arribant a la conclusió que la majoria presenten els mateixos esquemes històrics.

La matemàtica de la història d’Alexandre Deulofeu (Acció Política 03/06/2016)

Se ruega puntualidad

Es necesario inscribirse previamente para asegurar la realización de cada acto y para reservar plaza. Si lo deseas, puedes utilizar este formulario:

Sólo utilizaremos vuestro teléfono en caso de fuerza mayor, cuando no sea posible o no haya tiempo material para comunicar por e-mail novedades relacionadas con la actividad. No será almacenado en nuestra base de datos, y se descartará después de la conclusión del acto, salvo que indiques de forma expresa que deseas que lo anotemos para posterior uso

  ¡Gracias por tu interés!

 


* DESCUENTOS: 

30% soci*s,  Comités anti-SIDA; 20% parad*s, jubilad*s y estudiantes *

NOTA: Que nadie deje de venir por razones económicas (arriba)

Plural-21

Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sant Pau i Dos de Maig
Bus: H8, 19, 20, 33, 34, H10, 45, 47, 50, 51, 62, 92, 117, 192, B24

Plural-21 en Google Maps