Dissabte, 22 d’octubre. Curs: La Matemàtica de la Història aplicada als pobles ibèrics

Dissabte, 22 d’octubre, a la seu de Plural-21.

Inscripcions: 10:00 hores

Matí: de 10:30 a 14:00 hores – Tarda: de 16:30 a 20:00 hores

Juli Gutierrez Deulofeu

Enginyer agrícola, Graduat en Geografia i Història, nét i gran difusor de l’obra del seu avi Alexandre Deulofeu.

http://www.deulofeu.org


La Matemàtica de la Història aplicada als pobles ibèrics

L’aplicació de la llei que s’exposa tot seguit ens permet interpretar els fets que estan passant en aquests moments a la Península Ibèrica. Especialment pel que fa a les relaciones entre el poder central i Catalunya. Més enllà de posicionaments romàntics o interessats la Llei de la Història ens assenyala quin ha de ser el desenllaç d’aquest atzucac. No hi ha bons ni dolents, senzillament hi ha uns temps històrics que assenyalen el que s’ha de fer per no caure una i altre vegada en els mateixos errors. Avui sabem el que ha de passar, que passi d’una manera ordenada, civilitzada, conciliadora, o que es continuïn animant les ràbies i les rancúnies depèn només de que aquells que dirigeixen la política peninsular siguin capaços d’aparcar els seus egos i interpretar correctament la direcció que assenyala el vector director de la Història.

Durant aquesta jornada analitzarem, el passat, el present i sobretot el futur dels pobles que conformen la realitat peninsular i també el seu paper en la Europa que ha de venir. Una Europa que viurà dos processos oposats i paradoxals. L’atomització dels vells estats nascuts amb la modernitat i l’aparició de forces centrípetes que acostaran a les velles nacions vernacles a l’orbita d’una Alemanya que de mica en mica assumirà el seu paper director en l’Europa que ha de ser.

Comprovarem amb exemples indiscutibles com la història es repeteix com, 1700 anys després, els pobles d’Europa tornen a viure situacions i esdeveniments perfectament determinats. Analitzarem i compararem els dos cicles històrics dels pobles d’Europa, amb les seves fases de fraccionament i unificació territorial. I constatarem que en aquesta darrera fase es succeeixen els imperis i que aquests també obeeixen a una seqüència de naixement, creixement, grandesa i decadència, seguint, com qualsevol ésser viu, els designis d’una força, d’una llei que reprodueix, una i altre vegada el fatal cicle ontogènic de la vida i la mort.

Va ser quan Deulofeu estudiava les carreres de Farmàcia i Ciències Químiques que va adonar-se’n de la constància dels fets biològics. La biologia ens determina a tots, sobretot en el més important. Naixem amb una primera i definitiva finalitat: la mort. Neixen i moren els esser vius, i ho fan les col·lectivitats, els pobles, els imperis, les cultures, les civilitzacions. Així ho definia Deulofeu en el volum 1er de La Matemàtica de la Història: Naixement, grandesa i mort de les civilitzacions. Rés de nou, tothom ho sabia això… però va anar molt més lluny va saber quantificar aquesta historia comparada, aquesta historia seriada, va saber conjugar la investigació qualitativa amb la quantitativa, la pròpia dels grans científics i no va tenir por d’exposar-se públicament. Per això va arribar a conclusions que produeixen calfreds. Tots iguals, tots diferents. Cada civilització perviu durant 5100 anys, dividida en tres cicles de 1700 anys, un de preparació, un de plenitud, original, propi, i un darrer en que es torna a repetir el que s’ha aconseguit, ara ja sense ànima i que ens marca la fi d’aquell gran procés cultural. I cada cicle presenta dues fases ben diferenciades, els primers 650 anys lligats al fraccionament territorial, lligats a l’explosió creativa, a la rauxa, un cant a la individualitat, a la democràcia… i tot seguit, sense solució de continuïtat s’inicia la fase d’unificació territorial, apareixen els gran imperis, s’imposa un nou ordre, apareixen els ciutadans, es renuncia a la llibertat i les nacions són sotmeses per aquestes forces centrípetes, buides de contingut, buides d’ànima, incapaces de crear, però això sí, molt, massa ordenades.

La Història que és repeteix, ho va fer en el passat i ho fa avui. I Deulofeu que va saber aprehendre un dels arcans més ben guardats, va ser capaç d’historiar, no sols el passat, ni ser només un cronista del present, sinó que va ser capaç d’historiar el futur. Va ser capaç de dibuixar els vectors directors de la historia futura, uns vectors amb un origen i un final determinats i sobretot amb una direcció i un únic sentit correcte.

Versión en castellano: Cursos Matemática de la Historia (PDF)

Versió en català: Curs Matemàtica de la Història (PDF)

Col.laboració: Dissabte 40€ tot el dia(matí i tarda)

Diumenge 20€(només matí)

Els dos dies 50€ i li regalarem un llibre(*)

Pots apuntar-te únicament a aquest curs o conjuntament amb el de demà,


DIUMENGE 23 d’octubre a les 10:30h

El procés artístic segons la Matemàtica de la Història

(*)Els que s’apuntin els dos dies 22 i 23 d’octubre li regalarem el llibre d’Alexandre Deulofeu: «Els darrers mots», obra valorada en 30 euros. «Els darrers mots», és un recull de diferents dels articles que el pensador alt empordanès Alexandre Deulofeu (L’Armentera 1903- Figueres 1978) escriví als volts de la dècada de 1930, publicats a la revista «El Federal». El volum inclou també altres textos de l’autor escrits al llarg de la seva trajectòria, com ara la seva obra magna «La matemàtica de la història», teoria cíclica sobre l’evolució de les civilitzacions. 767 pàgines

 

cartell-deo-definitivoels-darreres-motsLLIBRE D’OBSEQUI pels que s’apuntin els dos dies

Retall del programa «Acció política» de TV3 del 3 de juny del 2016.

Data de publicació: 6 de juny del 2016. Durada: 7 minuts 32 segons. Idioma: català.

El nét del pensador del segle XX, Juli Gutiérrez Deulofeu, ens presenta un documental sobre el seu avi, Alexandre Deulofeu. Aquest pensador va realitzar una mirada històrica comparant diverses civilitzacions i arribant a la conclusió que la majoria presenten els mateixos esquemes històrics.

La matemàtica de la història d’Alexandre Deulofeu (Acció Política 03/06/2016)

Se ruega puntualidad

Es necesario inscribirse previamente para asegurar la realización de cada acto y para reservar plaza. Si lo deseas, puedes utilizar este formulario:

Sólo utilizaremos vuestro teléfono en caso de fuerza mayor, cuando no sea posible o no haya tiempo material para comunicar por e-mail novedades relacionadas con la actividad. No será almacenado en nuestra base de datos, y se descartará después de la conclusión del acto, salvo que indiques de forma expresa que deseas que lo anotemos para posterior uso

  ¡Gracias por tu interés!

 


* DESCUENTOS: 

30% soci*s,  Comités anti-SIDA; 20% parad*s, jubilad*s y estudiantes *

NOTA: Que nadie deje de venir por razones económicas (arriba)

Plural-21

Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sant Pau i Dos de Maig
Bus: H8, 19, 20, 33, 34, H10, 45, 47, 50, 51, 62, 92, 117, 192, B24

Plural-21 en Google Maps