Notícia sortida a ARA del 10 de juliol del 2013

TORNAR A L’ÍNDEX

 

http://lombradelatzavara.blogspot.com.es/2013/07/la-denuncia-de-300-historiadors-pel.html

 

La denúncia de 300 historiadors pel bloqueig a la documentació militar i diplomàtica arriba al Congrés i al Senat

Investigadors d’arreu del món exigeixen que es garanteixi l’accés a la informació del segle XVI al XX, que el govern ha declarat «secreta».

Exteriors s’excusa: els arxius diplomàtics s’estan traslladant

 

 (((ULL: En realitat, el document firmat pels 300 historiadors (entre els que hi ha com a mínim 67 estrangers de com a mínim 16 països) parla dels segles XV –no XVI- al XX)))

Sílvia Marimon Ara 10/07/2013

«És una anomalia sense parangó internacional: cap altre país ha bloquejat l’accés a la documentació històrica que abraça des del segle XVI al XX», denúncia el comunicat, que el cap de setmana passat prop de 300 investigadors van fer arribar al Congrés i al Senat. En el comunicat [llegeix-lo aquí], els historiadors exigeixen que es desbloquegi immediatament l’accés a la documentació diplomàtica de caràcter històric que el ministeri d’Assumptes Exteriors i de Cooperació manté classificada com a «secreta» i «reservada» des del 2010. Sol·liciten també que es garanteixi l’accés a 10.000 documents militars del període 1936-1968 que el ministeri de Defensa ha decidit retenir, malgrat que havien de ser desclassificats el 2011.

La petició la firmen historiadors d’arreu del món. Entre ells, Jean-Marc Delaunay, Ángel Viñas, Helem Graham, Borja de Riquer, Joan Maria Thomàs, Henry Ettinghausen o Christopher Schmidt-Nowara. També hi ha la firma de l’ambaixador Carlos Miranda, l’exsenador Josep Varela i Serra o l’escriptora i exdirectora de la Biblioteca Nacional Rosa Regàs.

El conflicte per l’accés a la documentació es remunta al setembre del 2011, quan el ministeri d’Assumptes Exteriors va començar a bloquejar la consulta d’informació històrica. Quan els historiadors demanaven accedir-hi, els responien amb un acord adoptat pel consell de ministres del 10 d’octubre del 2010, segons el qual la classificació de secret s’estenia pràcticament a tots els aspectes de les relacions internacionals sense limitació temporal.

Informació relacionada:
Comunicat de 300 historiadors denunciant el bloqueig a la documentació militar i diplomàtica

Exteriors veta l’accés a cinc segles de documents diplomàtics

Exteriors s’excusa: els arxius diplomàtics s’estan traslladant

 

TORNAR A L’ÍNDEX