2 – Qui era en realitat ‘Juan del Enzina’?, per Víctor Cucurull

Dijous, 11’octubre, a les 19:30, Víctor Cucurull: “Qui era en realitat ‘Juan del Enzina’?”

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles , i en tots els continents i àmbits 

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

QUI ERA EN REALITAT JUAN DEL ENZINA?

per Víctor Cucurull

“Juan del Enzina”, segons l’ historiografia oficial española, fou el fundador del teatre castellà modern. Nascut, format i professor a Salamanca, segons els seus mateixos biògrafs no es troba cap rastre de la seva presència, obra i miracles en aquelles terres.  El seu nom no és el seu nom, la primera edició de la seva obra ha desaparegut, consta en tots els escrits sobre la seva vida que els tribunals de la inquisició castellana persegueixen les seves obres. Per contra, desenvolupa una part de la seva vida en contacte directe amb els papes catalans i en l’entorn de la noblesa catalana de Sardenya, estrena i edita a Roma, les seves amistats es mouen en l’àmbit cultural de l’aristocràcia catalana.

Qui s’amaga darrera el compositor més brillant del “Cancionero General”? Qui va escriure les “Èglogas”, peces que troben els seus referents en el teatre de cort tan conreat a València en temps de Germana de Foix i el Duc de Calàbria? Tenim algun candidat, indicis de sobres, referències sospitoses. Només ens manca la prova per identificar el personatge real. Com ell, durant el segle XVI (i altres) són caramull les obres i els escriptors que desapareixen, que es transcriuen o s’editen només en castellà, sense autoria o amb el nom canviat. Caldrà, doncs, un treball minuciós de restauració per tal de fer emergir el veritable paisatge de la cultura catalana fins a la guerra de 1707-14 al final de la que Catalunya i tot el seu patrimoni polític, històric, artístic, documental, arquitectònic, militar, social i econòmic fou usurpat “por derecho de conquista”.

VÍCTOR CUCURULL MIRALLES Llicenciat en Geografia i Història i màster en Critica Teatral del segle XX per la UAB. Director de la Fundació Societat i Cultura. Fundador de l’Assemblea Nacional Catalana. Membre de l’Institut Nova Història. Com a promotor cultural, productor d’espectacles i comunicador en el camp de les arts escèniques i la música, ha creat molts programes d’acció cultural a tots els territoris de la nació catalana.

Veure el CV resum d’en Víctor CUCURULL

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-02-24-Victor-Cucurull.mp4

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

El Cicle es desenvoluparà cada dijous a les 19:30 fins al març. Aquells qui es pre-inscriguin tindran prioritat en rebre la programació definitiva i en poder asistir-hi. És possible asistir-hi a sessions soltes.

Veure programa complet: 1210-1303-III Cicle Falsificació Història Catalunya-PANORAMICA-color-2