7 – Teresa de Ávila, carmelita, santa y doctora de la Iglesia o bé Teresa de Jesús, catalana, clarissa i jesuïta?, per Pep Mayoles

dijous, 22 de novembre, a les 19:30, per Pep Mayoles.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (7/24)

Setena conferència de les 24 que té tot el Cicle

Dijous, 22 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre

Local de Plural-21: c/Cartagena, 230, 5è 1a       Inscripcions: 934501300    info@plural-21.org

 

Teresa de Ávila, carmelita, santa y doctora de la Iglesia   o bé Teresa de Jesús, catalana, clarissa i jesuïta?

 

per PEP MAYOLES

 

El complex món interior de Teresa de Jesús no sembla fruit d’una educació en una Castella on les dones estaven constrenyides a obeir pares o marits, sense opció de discrepar, i a passar-se la vida cosint en silenci o dedicades a l’oració. Els escrits castellans de Teresa bullen de paraules i construccions catalanes. Fa l’efecte d’haver estat criada en un ambient cortesà, molt més ric i permissiu, un Renaixement que, a casa nostra,     no només recuperava els clàssics grecs i llatins, sinó també les corts d’amor occitanes i l’art trobadoresc.

Tot aplicant un dels patrons clàssics que utilitza la censura per desdoblar personatges de la Confederació   Catalana i convertir-los en figures de la mitologia castellana, en Pep Mayolas ens presenta una noble principatina, cosina de Ferran el Catòlic, els trets vitals de la qual observen una sèrie de coincidències i paral·lelismes amb molts dels suposats trets biogràfics de Teresa d’Àvila. Teresa  va escollir dir-se «de Jesús», tingué confessors jesuïtes i hauria liderat una branca femenina de la naixent Companyia de Jesús, que      fundaria no pas convents carmelitans, sinó col·legis jesuïtes femenins aprofitant infraestructures de monestirs de clarisses o convents franciscans. Aquell món de dones instruïdes i plenes d’ambicions intel·lectuals  fou escombrat a partir de la coronació de Felip II i la fase final del Concili de Trento. Els col·legis foren clausurats i la branca femenina de la Companyia extingida i esborrada de la Història. Morta Teresa, els monestirs  de clarisses catalans entren en una etapa de reglamentació estricta i d’ofec econòmic premeditat i això du     a l’abandonament dels edificis, que en molts casos seran ocupats per carmelitanes descalces, l’orde que suplanta les fundacions teresianes en la documentació. Al Principat, el rebuig popular farà que molts d’aquests intents de fundacions carmelitanes hagin de ser protegits pel bisbe de Barcelona, Joan Dimas Lloris, president del Consell d’Aragó i canceller de Catalunya (1576-1598). Malgrat aquesta protecció episcopal i el foment governatiu, bona part d’aquelles implantacions forçoses no quallaran i en pocs anys els convents tornaran a restar buits. En canvi, quan el 1622 es canonitzi Teresa de Jesús (el mateix dia que “San Ignacio de Loyola”)  es faran processons, torneigs, concursos literaris, grans festes i celebracions per tot el Principat de Catalunya.      

Decididament, no hi ha qui entengui els catalans. O potser és que Teresa no era d’Àvila, sinó de Barcelona.

 

PEP MAYOLES

Va néixer a Arenys de Mar el 1962. És investigador de l’Institut Nova Història, coordinat per Jordi Bilbeny.        Ha escrit en premsa local del Maresme: Pedra de toc, El correu del Maresme i El Nap, i també a la revista       Terra Rubra sobre temes colombins. Ha fet de guionista i locutor a Ràdio Arenys. L’any 2011 va publicar             el seu primer llibre, La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497) i té en preparació el segon llibre,          un recull d’articles d’història que s’editarà el 2012 amb el títol Fins que en Colom begui a galet.

 

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-07-24-Pep-Mayolas.mp4

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo: III Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»