dijous, 22 de novembre, a les 19:30, per Pep Mayoles.
III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (7/24)
Setena conferència de les 24 que té tot el Cicle
Dijous, 22 de novembre, a 2/4 de 8 del vespre
Local de Plural-21: c/Cartagena, 230, 5è 1a Inscripcions: 934501300 info@plural-21.org
Teresa de Ávila, carmelita, santa y doctora de la Iglesia o bé Teresa de Jesús, catalana, clarissa i jesuïta?
per PEP MAYOLES
El complex món interior de Teresa de Jesús no sembla fruit d’una educació en una Castella on les dones estaven constrenyides a obeir pares o marits, sense opció de discrepar, i a passar-se la vida cosint en silenci o dedicades a l’oració. Els escrits castellans de Teresa bullen de paraules i construccions catalanes. Fa l’efecte d’haver estat criada en un ambient cortesà, molt més ric i permissiu, un Renaixement que, a casa nostra, no només recuperava els clàssics grecs i llatins, sinó també les corts d’amor occitanes i l’art trobadoresc.
Tot aplicant un dels patrons clàssics que utilitza la censura per desdoblar personatges de la Confederació Catalana i convertir-los en figures de la mitologia castellana, en Pep Mayolas ens presenta una noble principatina, cosina de Ferran el Catòlic, els trets vitals de la qual observen una sèrie de coincidències i paral·lelismes amb molts dels suposats trets biogràfics de Teresa d’Àvila. Teresa va escollir dir-se «de Jesús», tingué confessors jesuïtes i hauria liderat una branca femenina de la naixent Companyia de Jesús, que fundaria no pas convents carmelitans, sinó col·legis jesuïtes femenins aprofitant infraestructures de monestirs de clarisses o convents franciscans. Aquell món de dones instruïdes i plenes d’ambicions intel·lectuals fou escombrat a partir de la coronació de Felip II i la fase final del Concili de Trento. Els col·legis foren clausurats i la branca femenina de la Companyia extingida i esborrada de la Història. Morta Teresa, els monestirs de clarisses catalans entren en una etapa de reglamentació estricta i d’ofec econòmic premeditat i això du a l’abandonament dels edificis, que en molts casos seran ocupats per carmelitanes descalces, l’orde que suplanta les fundacions teresianes en la documentació. Al Principat, el rebuig popular farà que molts d’aquests intents de fundacions carmelitanes hagin de ser protegits pel bisbe de Barcelona, Joan Dimas Lloris, president del Consell d’Aragó i canceller de Catalunya (1576-1598). Malgrat aquesta protecció episcopal i el foment governatiu, bona part d’aquelles implantacions forçoses no quallaran i en pocs anys els convents tornaran a restar buits. En canvi, quan el 1622 es canonitzi Teresa de Jesús (el mateix dia que “San Ignacio de Loyola”) es faran processons, torneigs, concursos literaris, grans festes i celebracions per tot el Principat de Catalunya.
Decididament, no hi ha qui entengui els catalans. O potser és que Teresa no era d’Àvila, sinó de Barcelona.
PEP MAYOLES
Va néixer a Arenys de Mar el 1962. És investigador de l’Institut Nova Història, coordinat per Jordi Bilbeny. Ha escrit en premsa local del Maresme: Pedra de toc, El correu del Maresme i El Nap, i també a la revista Terra Rubra sobre temes colombins. Ha fet de guionista i locutor a Ràdio Arenys. L’any 2011 va publicar el seu primer llibre, La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497) i té en preparació el segon llibre, un recull d’articles d’història que s’editarà el 2012 amb el títol Fins que en Colom begui a galet.
Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-07-24-Pep-Mayolas.mp4
Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica
III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA
Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits
ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA
Veure programa complet: III Cicle Falsificació Història Catalunya
Ver programa completo: III Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña
Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny
Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA
4 Octubre 2012 – 21 Març 2013
Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a
Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros
Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte
NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques
Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org
Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»