24 – L’espoli de la història com a raó d’estat, per Roger Mallola

dijous, 21 de març, a les 19:30, per Roger Mallola.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (24/24)

 

L’ESPOLI DE LA HISTÒRIA COM A RAÓ D’ESTAT.

L’EXEMPLE DE CATALUNYA

 

per ROGER MALLOLA

 

La història se’ns presenta, en primera instància, com una forma de coneixement.

L’ historiador, en la seva tasca científica, desenvolupa, a partir de la recol·lecció de fets i dades, una explicació per mostrar-nos com fou el passat. No obstant això, la història com a factor social és també un dels instruments que el poder fa servir per legitimar-se.

Els estats nació han necessitat construir una història pròpia per crear un sentit de col·lectivitat política. Els mites i les llegendes, estructurades com a narracions, enforteixen el sentiment de pertinença, i aporten al grup un sentiment de continuïtat i direcció al llarg del temps. Així, la seva importància no rau tant en el seu grau de veracitat com en la seva funció de cohesió social i de sentit vital col·lectiu. La història oficial consisteix en un sistema de referents que serveixen per donar sentit al present, afavoreix una trajectòria col·lectiva donada, i n’impedeix d’altres que puguin amenaçar el grup que ostenta el poder.

Així, l’espoli de nombrosos segles de la història de la Nació Catalana ha estat un mecanisme decisiu de l’Estat Espanyol per intentar destruir la nostre nació, perquè fent-ho s’ha intentat de desposseir-la del seus ancoratges col·lectius i de la seva direcció vital. L’Espanya castellana no podia afirmar-se com a estructura de poder sense esborrar la nació competidora en el control d’un estat naixent. Però l’espoliació de la història de Catalunya per part de Castella, que ha estat una política inevitable perquè Castella tenia una molt minsa, escassa i insuficient història pròpia, ha deixat rastres que avui comencen a ser revelats.  I és així que l’acció falsificadora dels castellans ha esdevingut, finalment, inútil: està sortint a la llum que  l’Espanya castellana no té història pròpia, i per això la seva desaparició com a unitat política i de poder és un fet inevitable.

La ponència situarà la censura i la manipulació de la història de la Nació Catalana dins un marc més general que és el de la història com a referent de poder. L’ocultació de fets i la seva reinterpretació per interessos polítics és un tema teoritzat a bastament en la història moderna d’Occident. I per això, en ser general, ens posa en un context on el treball dels investigadors de l’Institut Nova Història esdevé més rigorós, consistent i vertader. Finalment, la ponència donarà una visió política i sociològica del nostre present i explicarà les causes de la nostra aparent debilitat, però ens mostrarà la fortalesa del nostre futur.

ROGER MALLOLA

És enginyer de camins per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha cursat un màster en relacions internacionals a la Universitat d’Amsterdam. Actualment desenvolupa la seva activitat
professional com a consultor empresarial. No obstant, segueix fent recerca en el camp dels estudis europeus, tot aprofundint en la teoria política, les relacions internacionals, la història de les idees europees, i la metodologia de la ciència. És membre de l’equip de recerca de l’Institut Nova Història. Hi participa també en tasques de gestió interna. Ha estat ponent en diverses edicions del Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt. Té un web personal l’adreça del qual és www.rogermallola.com

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet actualitzat: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo actualizado: Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

 

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»