19 – El cosmògraf ‘Abraham Ortelius’ podria ser un Ortells, per Xavi Mir

dijous, 14 de febrer, a les 19:30, per Xavi Mir.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (19/24)

 

EL COSMÒGRAF ‘ABRAHAM ORTELIUS’   PODRIA SER UN ORTELLS

 

per XAVIER MIR

Abraham Ortelius (1527 – 1598) va ser un geògraf i cartògraf força important, fins al punt que se’l coneixia com el Ptolomeu del segle XVI. La seva activitat es va situar en bona mesura a Anvers, on va publicar obres de gran èxit a l’editorial Plantin. L’any 1575 va arribar a ser geògraf de Felip II.

Tenint en compte la facilitat amb què s’adaptaven els noms i cognoms a cada context i a cada llengua en aquella època, diversos autors ens diuen que els orígens del cognom Ortelius s’han de situar a Augsburg (Alemanya), però amb variants gràfiques com Vortels o Oertels que reflecteixen una manca de certesa curiosa en una família de qui, alhora, se’ns diu sovint que eren molt coneguts i molt importants com a comerciants. Després d’una sèrie de cerques no hem pogut certificar encara amb prou seguretat que els orígens familiars del geògraf siguin realment els que fins ara s’han donat com a bons.

Paral·lelament, als Països Catalans existeix el cognom Ortells i hi ha alguns documents que apunten coincidències en els noms de pila dels avantpassats. No és tant, doncs, la figura d’Abraham mateixa la que creiem que cal revisar, que efectivament podria haver nascut a Anvers, sinó els seus orígens familiars. Intentarem mostrar algunes llacunes i contradiccions del que s’ha dit fins ara de la família d’Abraham i apuntarem la possibilitat que el geògraf tingués orígens valencians amb l’esperança que un futur treball in situ als arxius ens acabi de dir si tenim més base documental per afirmar que els orígens del geògraf no eren a Augsburg sinó en algun indret del País Valencià.

I això tindria un abast no només personal i puntual sinó que facilitaria la comprensió i la recuperació de la importància que des de segles tenien a la Nació Catalana les escoles de cartografia i d’altres coneixements tècnics necessaris per a la navegació.

 

XAVIER MIR I OLIVERAS

Va néixer a Alella l’any 1972. És llicenciat en filologia catalana per la Universitat de Barcelona, ha treballat com a corrector autònom per a diverses editorials i ha impartit diversos cursos de llengua tant al Consorci per a la Normalització Lingüística com a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya. Ha estat auxiliar a la biblioteca pública d’Arenys de Mar i ha treballat també a l’emissora Ràdio Arenys, municipi on resideix des de fa deu anys. La seva aproximació a la revisió històrica de la mà de l’Institut Nova Història es produeix arran de la seva amistat personal amb Jordi Bilbeny i el cercle d’investigadors, amb els quals ha col·laborat esporàdicament.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-19-24-Xavi-Mir.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet actualitzat: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo actualizado: Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

 

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»