21 – Concomitàncies i semblances entre Servet i ‘Cervantes’, per Esteve Renom

dijous, 28 de febrer, a les 19:30, per Esteve Renom.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (21/24)

 

CONCOMITÀNCIES I SEMBLANCES ENTRE SERVET I ‘CERVANTES’

 

per ESTEVE RENOM

 

Servet i ‘Cervantes’, dos «personatges» amb dues biografies oficials plenes de buits, d’incerteses, de misteri. Plenes de punts controvertits sobre fets tant transcendentals com és ara el lloc de naixença. Teories d’uns i d’altres que no acaben de convèncer. I després, tots dos amb el nom de Miquel. Es pot afirmar també, i en això coincideixen les biografies formals, que alguna cosa els feia amagar la pròpia personalitat, els propis orígens. La causa d’això, en Servet, sembla clara: les seves idees religioses heterodoxes, qualificades al seu temps d’herètiques i per les que va ser executat en una foguera. En ‘Cervantes’, la causa no està tant clara. Oficialment es parla del seu origen jueu, del seu origen morisc,… Es podria pensar en alguna altra causa?

L’amagar-se i el nom és el que es pot afirmar amb certesa que hi ha de comú entre aquestes dues «figures històriques». Però, més enllà d’això? Hi podria haver alguna relació més directa per sobre del mig segla que separa les seves vides segons les dades oficials: Servet, 1509 (o 1511)-1553, i ‘Cervantes’, 1547-1616? Se’m va acudir d’anar relacionant els possibles punts de contacte entre aquests «prohoms» a partir dels viatges que se’ls atribueixen, de quina diuen és la seva ciutat més admirada,… D’una manera intuïtiva, sense pretendre anar més lluny, conscient dels meus limitats coneixements, basant-me només amb les dades que els biògrafs oficials donen per bones. Això és el que exposaré en la conferència.

El resultat són alguns elements que podrien permetre de pensar en un lligam més directa entre aquests «personatges». Es tracta només de simples coincidències? No pretenc ni puc provar res, sinó només mirar aquests homes des d’un punt de vista diferent. També he de dir que no he pogut dedicar-hi tot el temps que hagués volgut i que, per tant, es tracta només d’un primer esbós sobre el tema dels possibles contactes entre el metge, científic, teòleg i erudit, i ‘el millor escriptor en llengua castellana’. En tot cas, és una primícia que m’agradarà compartir… i invitar a aprofundir.

 

ESTEVE RENOM LLONCH

Soc llicenciat en dret i especialitzat en dret de l’Administració. Amb això vull deixar ben clar que no soc historiador. Tot amb això m’agrada molt la història, especialment la història del nostre país, i soc afeccionat a llegir llibres d’història. Em vaig apassionar amb l’Institut Nova Història i amb tots els àmbits de recerca que tenen endegats, i em vaig trobar llegint amb deler els llibres i treballs que s’hi fan i atrevint-me a vegades a donar alguna opinió que se m’acudia. Conscient de les pròpies limitacions de temps i de tot tipus, m’he acotat el que jo pugui anar indagant a l’àmbit de Servet-‘Cervantes’.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-21-24-Esteve-Renom.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet actualitzat: III Cicle Falsificació Història Catalunya (PDF)

Ver programa completo actualizado: Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña (PDF)

 

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»