13 – El Gran Capità: indicis bibliogràfics d’un Cardona, per Felip Rodríguez

dijous, 3 de gener, a les 19:30, per Felip Rodríguez.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (13/24)

 

Gonzalo Fernández de Córdoba, el Gran Capitán», indicis bibliogràfics d’un Cardona

 

per FELIP RODRÍGUEZ

 

Segons la historiografia oficial, «Gonzalo Fernández de Córdoba y Aguilar (Montilla, Córdoba, 1 de setiembre de 1453; Loja, Granada, 2 de diciembre de 1515)», més conegut com el «Gran Capitán», va ser el militar més prestigiós del regnat dels Reis Catòlics, al llarg del qual la combinació de les seves operacions de combat i de les seves reformes successives de l’exèrcit en el transcurs de les guerres d’Itàlia, va desembocar en els «tercios viejos españoles». També és molt cèlebre gràcies a «Las cuentas del Gran Capitán», que el rei Ferran el Catòlic li va demanar per les seves despeses en la campanya de Nàpols, a finals de l’any 1506.

Però diversos indicis bibliogràfics ens porten a reescriure la història d’aquest personatge, que amaga la pertinença a una de les famílies més importants de la història de Catalunya: els Cardona. La influència política i econòmica d’aquesta família i la seva implicació constant en els temes de la corona, els va fer passar en el segle XIV de vescomtes a comtes de  Cardona, privilegi atorgat per Alfons el Magnànim, i en el segle XV, tot just abans de la conquesta de Granada, de comtes a ducs de Cardona, privilegi concedit pels Reis Catòlics.

Poc a poc aquests indicis ens guien pels diferents personatges que l’acompanyen, amagant també la seva pertinença a la família dels Cardona. Aquests són els casos de «Pedro Navarro», el militar i enginyer suposadament navarrès conegut per les seves actuacions a les guerres d’Itàlia i al nord d’Àfrica; Ramon Folch de Cardona i Anglesola, virrei de Nàpols entre 1509 i 1522, i el seu fill Ferran, tots dos desubicats dintre de la seva pròpia família; «Pedro Álvarez de Toledo», virrei de Nàpols entre 1532 i 1553, i la seva família, amb moltes similituds amb els Cardona; «Gonzalo Fernández de Córdoba», net del Gran Capità, i «Diego Fernández de Córdoba» juntament amb altres membres de la família, i finalment els dedicats respectivament a l’església i a la literatura, «Teresa de Jesús» i «Garcilaso de la Vega».

 

FELIP RODRÍGUEZ:

Nascut a Tarragona a l’any 1972. Estudià el primer curs d’Enginyeria Tècnica Industrial per la UPC a la Universitat Laboral de Tarragona per després cursar la Llicenciatura en Arquitectura Superior per la UPC en l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (E.T.S.A.B.). La seva experiència laboral s’emmarca en la col·laboració en diversos estudis d’arquitectura realitzant projectes de reforma, rehabilitació, habitatges unifamiliars i plurifamiliars, urbanitzacions, etc. Actualment també dedicat a la recerca de la Història de Catalunya, en especial de «Gonzalo Fernández de Córdoba» i la seva família, els Cardona.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-13-24-Felip-Rodriguez.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo: III Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»