Divendres, 11, i dissabte, 12 de març: Conmemoració del Capítol del Toisó d’Or a Barcelona, el 1519

Conferència. Activitat gratuïta:

Divendres, 11 de març, a les 19:30 hores, a la seu de Plural-21. 

Visita guiada:

Dissabte, 12 de març, a les 11:00 hores, trobada a l’entrada de la Catedral de Barcelona. 

Visita guiada al Cor de Canonges on es va celebrar el Capítol XIX (entrada: 3€)

DINAR: Després, qui vulgui, menjarem junts per continuar aclarint/recuperant la veritable Història

a càrrec de:

Daniel Ibànyez, Pèrit Industrial, empresari, historiador i músic


 

Actes de commemoració del 19è. Capítol de l’Orde del Toisó d’Or celebrat a Barcelona del 5 al 7 de març de 1519. 

 Capítol de l’Orde del Toisó d’Or reunit a la Catedral de Barcelona l’any 1519, presidit pel general de l’Orde, Carles I

Sempre que es parla de la historia d’Espanya o de Catalunya, tot gira al voltant del “Reino de Castilla”. I quan resulta inevitable parlar de fets de Catalunya, aleshores es fa referència al “Reino de Aragón”.

Però (entre molts altres fets històrics que estan emergint) resulta que l’any 1519, Carles I va romandre a Barcelona. S’allotjava a tres llocs principalment: Palau de la família Requesens, a Molins de Rei; Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, a Badalona (on hi ha molts indicis que hi va morir el 1558, i no a Yuste com diu la historiografia oficial), i Palau Reial Menor de la família Requesens, a Barcelona.

Durant aquest intens any 1519, Carles I va rebre la noticia de la mort del seu avi Maximilià I d’Àustria el dia 12 de gener, decés que el convertiria en Carles V, Emperador del Sacre Imperi Romà Germànic. Tots els fets importants i totes les accions fetes per Carles I des de Barcelona ens donen una clara idea que Catalunya va participar en la història de la Monarquia Hispànica molt més del que ens atribueixen. Això queda reforçat quan es sap que quant Carles va arribar a Castella els castellans es varen indignar per que no parlava castellà, però quant va arribar a Catalunya ningú es va queixar; aleshores, ¿pot ser que Carles parlés català, com el seu avi Ferran II el Catòlic? Hi ha un lògic i familiar fil conductor:

1) ningú nega que fins a la mort de Martí l’Humà el 1410, la Cort del Principat de Catalunya parlava i escrivia en català (i en llatí per relacions internacionals);

2) l’arribada el 1412 de la dita “dinastía castellana de los Trastámara” (estranya dinastia, ja que mai més va tornar a utilitzar aquest nom, i en canvi tots s’anomenen “d’Aragó”) no va canviar-ho en absolut;

3) per tant, els fills del Reis Catòlics   –i per tant Joana dita la Boja- parlaven català com a mínim per línia paterna;

4) per tant, els fills de Joana de Castella (que no estava boja) parlaven català a través d’ella (i francès i alemany per Felip el Bell –o el Vell?-); 5) per tant, és molt probable que Carles, que de petit estava a Flandes amb la seva mare Joana, aprengués d’ella el català, 6) i per tant, és lògic que Carles I no tingués cap conflicte lingüístic quan arribà a Barcelona (al revés que al arribar a Valladolid -Madrid encara no pintava res-).

La celebració del 5 al 8 de març de 1519 del XIX Capítol de l’Orde del Toisó d’Or al Cor de Canonges de la Catedral de Barcelona, és un fet de gran rellevància. Cal recalcar que va ser l’únic capítol que no es va celebrar a Flandes en tota la història dels Habsburgo, i indica quina era la ciutat base de Carles V.

160311-12-El Toisó d’Or a Barcelona el 1519-Commemoració-Amb DANIEL IBÀNYEZ (PDF)

Catalunya-Barcelona-CorDeLacatedral

Se ruega puntualidad

Es necesario inscribirse previamente para asegurar la realización de cada acto y para reservar plaza. Si lo deseas, puedes utilizar este formulario:

  ¡Gracias por tu interés!

 


 

Plural-21

Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

93 450 1300 –  info@plural-21.org  –  www.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Familia.

Bus: H8, 19, 20, 33, 34, H10, 45, 47, 50, 51, 62, 92, 117, 192, B24

Plural-21 en Google Maps