«Un brot de galteres fa emmalaltir divuit adults de la comarca de la Selva»

Val la pena llegir-lo a un doble i fins i tot triple nivell…

:-\

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/14-salut/937182-un-brot-de-galteres-fa-emmalaltir-divuit-adults-de-la-comarca-de-la-selva.html

Un brot de galteres fa emmalaltir divuit adults de la comarca de la Selva

Els afectats havien estat revacunats entre el 1994 i el 1996, i Salut relaciona aquests casos amb una escassa eficàcia dels fàrmacs administrats aleshores


N. Astorch
/ J. Ferrer
Santa Coloma de Farners
30 gener 2016  2.00 h

Divuit persones, totes adultes, de diferents poblacions de la comarca de la Selva, sobretot de Santa Coloma de Farners, han resultat afectades per un brot de parotiditis o galteres. L’afectació d’aquesta malaltia infecciosa ha estat lleu i cap dels malalts ha necessitat ingrés hospitalari. Tècnics de la unitat de vigilància epidemiològica de l’Agència de Salut Pública de Catalunya estan investigant l’origen del brot. Les persones que han emmalaltit de galteres estaven vacunades i, tot i que ara per ara no s’ha pogut determinar el focus del contagi, fonts del Departament de Salut van explicar ahir que el brot podria haver estat causat per les vacunes que es van administrar entre els anys 1994 i 1996 (en aquests casos com a dosis de record) i que més tard es va comprovar que eren poc eficaces. Com a mesura de prevenció, es van confinar els malalts a casa seva i s’està revisant el calendari vacunal de totes les persones de l’entorn més proper dels afectats per vacunar-les en el cas que no ho estiguin o bé administrar-los les dosis de record.
Dels divuit casos notificats fins ara, dotze pertanyen a un mateix grup de relacions, que van ser els primers que es van posar malalts. En concret, onze dels afectats són amics d’entre 26 i 35 anys, i hi ha una dona de 50 anys que també ha emmalaltit i que és la mare d’un d’aquests joves. I després d’aquest primer grup se n’ha tingut constància d’un segon amb sis casos més. Es tracta de casos secundaris del mateix brot. Salut no descarta que en puguin aparèixer més. El temps durant el qual els malalts poden contagiar-ne d’altres va des dels tres dies abans d’aparèixer la inflor de les galtes fins als nou dies després.
El brot es va notificar a l’Agència de Salut Pública el 19 de gener, després que els primers afectats anessin a visitar-se al CAP de Santa Coloma de Farners.
La parotiditis és una malaltia vírica aguda i contagiosa, i es caracteritza per la inflor d’una o més glàndules salivals, les paròtides. Perquè hi hagi contagi és necessari un contacte estret. Normalment la malaltia és benigna, però en els adults poden aparèixer complicacions. En un percentatge petit de casos, el virus de la parotiditis pot infectar el sistema nerviós central, el pàncrees i els testicles.

Un empleat, afectat
Un dels veïns afectats a Santa Coloma de Farners és treballador de l’Ajuntament, segons han confirmat fonts del consistori. L’empleat s’ha reincorporat al seu lloc de treball després d’uns dies de baixa mèdica. Salut va informar l’Ajuntament que s’havia diagnosticat aquest brot, que no és considerat greu, asseguren a Santa Coloma. Els ajuntaments de Maçanet de la Selva i Sils no tenien constància ahir que hi hagués cap veí del poble afectat.

Un brot de galteres fa emmalaltir divuit adults de la comarca de la Selva (Comarques Gironines)

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)