“L’Ebola no existeix, és una invenció de les ONG”

 

M’he hagut de refregar els ulls i després tornar-m’ho a llegir.

No és gens habitual recollir tants arguments del suposat «enemic».

La periodista, o és genial o completament estúpida, sense terme mig possible.

Com gairebé sempre, em decanto per la segona possibilitat.

😉

https://www.ara.cat/es/Ebola-no-existe-invencion-las-ONG_0_2127987358.html

https://www.ara.cat/internacional/Ebola-no-existeix-invencio-ONG_0_2127987223.html

“L’Ebola no existeix, és una invenció de les ONG”

Molts veïns de la regió congolesa afectada per l’epidèmia creuen que la malaltia és una excusa per fer negoci

MÒNICA BERNABÉ
ENVIADA ESPECIAL A BENI (RDC) | 18/11/2018 22:49

Operaris de Metges Sense Fronteres desinfectant una clínica a la localitat congolesa de Beni on s’ha atès un malalt d’Ebola. / M.B.

Ells són els xivatos. O almenys així és com molts veïns els veuen. Són líders de la comunitat que s’encarreguen d’alertar els serveis mèdics quan detecten un cas d’Ebola. L’ONG Oxfam els proporciona telèfons mòbils i diners per poder trucar i es reuneix cada setmana amb ells a Beni, la localitat que s’ha convertit en l’epicentre de l’epidèmia d’Ebola a l’est de la República Democràtica del Congo, per fer-los entendre el gran risc de la malaltia. A Beni és on s’han registrat més casos d’Ebola, i és on cada setmana se’n detecten de nous. Però, malgrat això, molts veïns continuen dient que l’epidèmia és una pura invenció.

En l’última reunió, el clamor era generalitzat. Molts líders comunitaris es queixaven que ja estaven farts que els veïns els acusin de ser uns venuts, i que fins i tot els havien intentat agredir en alguns casos. Demanaven que l’alcalde de Beni, o qui fos, fes alguna cosa per acabar amb aquesta situació.

L’Ebola és un tema recurrent als carrers de Beni. És fàcil que es formi un cercle de gent disposada a dir-hi la seva, i efectivament sempre apareix algú que afirma que l’Ebola no existeix o que no és tan perillós com tothom pensa. “És una invenció de les ONG. Si realmlent hi hagués Ebola, no podríem tocar els diners amb les mans perquè ens contaminaríem. I, en canvi, aquí tothom continua tocant bitllets”, argumenta un veí de Beni, Manda Narpe, de 35 anys. Les persones que l’envolten assenteixen amb el cap, donant-li la raó.

“Si volen que no tinguem Ebola, que ens donin menjar per un mes a tots els veïns de Beni i ja veuran com no emmalaltim”, proposa un altre home, Lopele Muhindo, de 38 anys. Un tercer apunta: “Això mateix, que les ONG es gastin els diners en menjar i no pas en grans vehicles!”

Kambale Tipotipi, de 25 anys, difereix dels altres que s’han unit a la conversa. Ell opina que l’Ebola sí que existeix, però assegura que va ser creat pels blancs i per les ONG per simplement fer diners. “Com s’entén, si no, que els meus pares, avis i besavis no hagin vist mai aquesta malaltia i ara existeixi?”, es pregunta. És la primera vegada que la regió de Beni pateix una epidèmia d’aquestes característiques. En canvi, des del 1976 sí que hi ha hagut fins a nou brots d’Ebola en altres zones de la República Democràtica del Congo.

La Federació Internacional de la Creu Roja s’encarrega de fer enquestes sobre l’Ebola cada setmana als veïns de les zones afectades per l’epidèmia. Ha consultat fins a 10.000 persones, i les respostes són increïbles. “La gent no entén que la comunitat internacional es mobilitzi tant per l’Ebola i no pels morts del conflicte en aquesta zona”, explica Eva Erlach, la delegada de la Federació que s’encarrega d’aquestes enquestes. En els últims tres mesos, des que es va declarar el brot d’Ebola, desenes d’ONG han arribat a Beni, una regió on operen desenes de grups armats que han matat més de 1.500 persones en els últims quatre anys.

Per interferir en les eleccions

“Alguns pensen que l’Ebola és una eina política del govern per interferir en les eleccions”, detalla també Erlach. La República Democràtica del Congo té previst celebrar eleccions generals el pròxim 23 de desembre. Moltes altres persones es pregunten per què l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no vacuna contra l’Ebola tota la població de Beni, i no només alguns habitants de la localitat. De moment, l’OMS només està vacunant les persones que han tingut contacte amb algun malalt d’Ebola.

Altres respostes són encara més surrealistes. Alguns contesten que la vacuna contra l’Ebola és en realitat “un verí per matar” la gent de la zona, i que l’objectiu és fer negoci amb “la venda dels cossos i els òrgans”. “Perquè tota aquesta gent reticent entengui el gran risc de la malaltia i que l’Ebola realment existeix, caldria que un jugador del Barça o el Reial Madrid ho digués públicament”, opina el metge espanyol Javier Tena, que també treballa a Beni per a la Federació Internacional de la Creu Roja. “Aquí a la gent li agrada tant el futbol i tothom admira tant el Barça i el Reial Madrid que un dels seus jugadors podria tenir molta més credibilitat que les autoritats”, argumenta el cooperant.

Programa de ràdio a la població de Beni per sensibilitzar sobre l’Ebola.

La Federació Internacional de la Creu Roja ha posat en marxa un cinema mòbil per informar sobre l’Ebola, i també emet cada setmana un programa de ràdio per sensibilitzar sobre l’epidèmia des de l’emissora congolesa RTR. Nono Iyhemopo, una de les periodistes més conegudes de Beni, condueix l’espai, en què participen experts i els oients poden trucar per fer consultes. “De totes les intervencions que s’han fet al programa, la que més em va sorprendre va ser quan un oient va plantejar que alguns barris de Beni havien sigut fumigats amb Ebola”, assegura la periodista.

CAST«El Ébola no existe, es una invención de las ONG»

Comentaris

Pau Macià i Masó

Barbens

19/11/2018 10:55

Fa anys que no em crec ni la meitat de tot aquest tema d´ONG, que de fet, els dirigents, viuen la mar de bé.

I hi ha més mentida que veritat amb tot aquest repartiment «d´ajuts».

Ho vaig conèixer de primera mà, als anys 80.

Canovelles

Granollers

19/11/2018 09:52

Això demostra lo burrus que sóm a occident que fem el què ens diuen sense pensar absolutament res ni reflexionar res.

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  

ARXIUS ADJUNTS SOBRE «COOPERACIÓ»:

FRANK WESTERMAN
AUTOR DE UN SUPERVENTAS SOBRE EL NEGRO DE BANYOLES  

 

«El colonialismo, que se cree con poder sobre otras etnias y culturas, todavía pervive a través de la cooperación» 


En 1906 en el zoo de Nueva York un chimpancé compartía jaula con un pigmeo.

Hubo también una bosquimana que fue exhibida en París primero viva y después en una botella de formol.

– En la exposición de París, en el año 1831, ¿veían al botsuano como hombre o como cosa? 
– Es interesante leer las entradas de diccionarios de la época donde se cuestiona si un negro desciende del primer hombre o de las bestias.

– Épocas de arrogancia científica. 
– Sí, en las que todo lo que no fuera blanco y católico era estudiado como subespecie. 150 años después de que abrieran al Negro para disecarlo, yo trabajaba como cooperante en Perú en una comunidad aymara.

– ¿Dejó de trabajar como cooperante? 
– Sí, ¿qué iba a enseñarles yo a los amayra sobre el cultivo de la patata cuando ellos fueron los primeros en cultivarla hace 6.000 años? Me di cuenta de que más allá de las buenas intenciones estaba totalmente fuera de lugar. En realidad, se trataba del mismo colonialismo de siempre pero disfrazado de cooperación.

– Después del colonialismo, los occidentales pasaron a enviar cooperantes, 80.000 en África. Creo que las colonias han sido sustituidas por los cooperantes, que ahora serán sustituidos por los ejércitos de paz. El experto internacional que va a «enseñar al Tercer Mundo» es una figura que en los Países Bajos ya no existe, es anacrónica.

– ¿Qué ha aprendido de esta historia? 

– Que lo políticamente correcto es muy peligroso, porque el hecho de no nombrar las diferencias no significa que no existan. Decir hombre de color en lugar de negro no elimina la discriminación. El primer paso para vivir en convivencia es reconocer las diferencias y ser realista.

::::::::::::::::::::::::

JORDI RAICH

COOPERANT, AUTOR DEL LLIBRE «EL ESPEJISMO HUMANITARIO»

(…)  L’ajut humanitari es dóna en un entorn tremendament polititzat econòmicament i políticament, i tremendament manipulable i manipulat. I això el cooperant ho ha de saber. No va a ajudar gent que es mor de gana. Va a ajudar gent que, si es mor de gana, és per alguna raó. De vegades, és més humanitari no ajudar que fer-ho.»

 Què vol dir?

– «Un exemple: després que Libèria sortís a la televisió, van arribar a aquest país 150 ONG amb molts diners i ganes de treballar, però amb poca idea de com fer-ho. Una d’aquestes ONG va rebre una donació de 5.000 mantes, i les va repartir en un poblat al mig de la selva. Aquella mateixa nit, els rebels van entrar al poblat i van matar la meitat de la població per robar les mantes que els havien donat. Jo, que feia temps que era a Libèria, ja sabia que això passava. I la mateixa població ens havia demanat que no els donéssim res. Aquest cas no és aïllat, n’hi ha molts més.»  (…)

::::::::::::::::::::::::::::

GUSTAU NERÍN
Antropólogo, lleva 20 años en contacto con África. Autor de «BLANC BO BUSCA NEGRE POBRE»

«La cooperación y las ONG han frenado el desarrollo en África»

(…)  Gran parte de las ONG que trabajan en África, en realidad, lo hacen por cuenta de gobiernos occidentales. Estas ONG no van a estas zonas porque son las más necesitadas de ayuda, van allí porque forma parte de la política exterior del Gobierno español.  (…) 

 

En PDF:

 La industria de la solidaridad “L’Ebola no existeix, és una invenció de les ONG” (Ara 19-11-2018)

«Hi ha moltes ONG falses que han de sortir a la llum»

«La cooperación y las ONG han frenado el desarrollo en África»

«L’Àfrica és plena de pous fets per ONGs que s’han assecat»

Albert Sánchez Piñol – «Història universal de la inutilitat»

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::  

http://www.ccma.cat/324/els-abusos-sexuals-un-mal-endemic-a-les-ong-segons-el-parlament-britanic/noticia/2869391/

«Els abusos sexuals, un mal «endèmic» a les ONG, segons el Parlament britànic»

Sergi Mulero  

31/07/2018 – 20.03 

(…)

https://www.elespanol.com/reportajes/20180218/exsoldado-van-hauwermeiren-convirtio-oxfam-prostibulo-ongs/285721804_0.html

https://ecuadortoday.media/2018/06/24/el-negocio-humanitario-de-las-ong-colonialismo-y-violacion-de-mujeres-y-ninos-as/

https://movimientopoliticoderesistencia.blogspot.com/2018/02/el-negocio-humanitario-de-las-ong.html

El negocio humanitario de las ONG: colonialismo y violación de las mujeres y los niños del Tercer Mundo

(…)

https://movimientopoliticoderesistencia.blogspot.com/2018/06/medicos-sin-fronteras-otro-tinglado.html

Médicos sin Fronteras: otro tinglado seudohumanitario envuelto en violaciones a menores africanas

(…)

https://movimientopoliticoderesistencia.blogspot.com/2018/02/el-negocio-humanitario-de-las-ong.html

ONG, la otra cara del imperialismo

(…)

https://movimientopoliticoderesistencia.blogspot.com/2016/01/el-gran-negocio-de-las-ong.html

El gran negocio de las ONG

(…)

https://movimientopoliticoderesistencia.blogspot.com/2017/01/quien-dijo-que-la-miseria-no-es-un-gran.html

¿Quién dijo que la miseria no es un gran negocio?

(…)


https://www.eldiario.es/catalunya/barcelona/Espacio_del_Inmigrante-Ley_de_Extranjeria-Daniela_Ortiz-CIE_0_536847084.html

Entrevista | Daniela Ortiz

«En los contextos africanos o latinoamericanos las ONG son un brazo más del colonialismo»

13/07/2016 – 18:27h

(…)

https://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2008/07/10/ong-son-nueva-forma-colonialismo/470892.html

Cooperación

«Las ONG son una nueva forma de colonialismo»

El misionero alicantino Vicente Berenguer cree que muchas ONG no son necesarias e impiden el desarrollo de los pueblos de África.  

Efe 10.07.2008 | 15:49  

(…)

Salut i República Catalana!

Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)