«Espanya a partir del dia 29 estarà molt més intervinguda del que ja ho està ara»

Davant d’eufemismes de l’estil: Brussel·les obrirà expedient a Espanya per desequilibris econòmics (http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/economia/brusselles-obrira-expedient-espanya-per-desequilibris-economics-2391336)

I metàfores de visites com: La visita que a partir de la próxima semana realizarán a España los ‘hombres de negro’ ha empezado a producir escalofríos entre los responsables económicos del Gobierno (http://www.elconfidencial.com/economia/2013/05/16/la-troika-recomienda-a-espana-que-solicite-un-nuevo-rescate-financiero–120975/)

S’acabarà imposant, com sempre, el criteri i el sentit comú d’en Santiago Niño, que avui mateix (16/05/2013) ha dit a Catalunya Ràdio que: «Espanya, a partir del dia 29, estarà molt més intervinguda, molt més intervinguda del que ja ho està ara»

Per cert que lo dels MiB també va ser en Santiago Niño el primer de fer-ho servir en aquest context.

😉

Salut i… salut!

Jordi

::::::::::::::::

«Espanya, a partir del dia 29, estarà molt més intervinguda, molt més intervinguda del que ja ho està ara»

http://www.catradio.cat/audio/729575/Leconomia-espanyola-continua-caient-i-la-zona-euro-fa-un-any-i-mig-que-esta-en-recessio

El matí de Catalunya Ràdio
16/05/2013

L’economia espanyola continua caient i la zona euro fa un any i mig que està en recessió

«Estem en una transició. És difícil i no es vol que hi hagi tensions.» «Quin marge de maniobra té Espanya per actuar? Menys de zero.» Santiago Niño Becerra, catedràtic d’Estructura Econòmica de la Universitat Ramon Llull.

http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/0/5/1368687952650/Leconomia-espanyola-continua-caient-i-la-zona-euro-fa-un-any-i-mig-que-esta-en-recessio.mp3

::::::::::::::::::::::::::::::

:::::::

 

Economia 16/05/2013

Crisi

Becerra: “Les previsions d’Espanya no te les creus ni amb tres Chivas”

El professor d’estructura econòmica adverteix que a partir del dia 29 “Espanya estarà més intervinguda del que ja ho està”

Manel Bosch

L’economista Santiago Niño-Becerra durant l’entrevista a Catalunya Ràdio

El professor d’estructura econòmica de l’Institut Químic de Sarrià, Santiago Niño-Becerra, ha desqualificat avui les previsions econòmiques recentment publicades per l’Estat espanyol. Becerra ha ironitzat sobre les xifres de l’executiu de Mariano Rajoy, afirmant que “no te les pots creure ni amb tres Chivas Regal”. Becerra, en declaracions a Catalunya Ràdio, ha insistit que els càlculs provinents de la Moncloa són “ciència ficció”.

Per demostrar-ho, Becerra ha recordat que el Fons Monetari Internacional ha fet uns càlculs ben diferents. Així, mentre el govern espanyol afirma que l’economia espanyola creixerà enguany un 0,5%, l’FMI afirma que decreixerà un -1,5%.

En referència a les pressions europees a Espanya per posar fi als seus desajustos econòmics, l’economista ha advertit que a partir del 29 de maig (quan la Comissió Europea obrirà un expedient per aquest motiu a l’Estat) “Espanya estarà més intervinguda del que ja ho està”.

L’entrevistat ha reafirmat que el marge de maniobra per al govern espanyol és hores d’ara de “menys zero”, que Espanya no pot fer “absolutament res” i ha vaticinat nous augments d’impostos -com l’IVA reduït- a banda de més retallades.

:::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::

http://www.tv3.cat/videos/4575053/Ramon-Munoz-Espanya-pais-low-cost

Televisió de Catalunya

Singulars
15/05/2013

Ramón Muñoz: «Espanya, país ‘low cost'»

Ramón Muñoz és llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid i s’ha especialitzat en informació econòmica. Ha treballat a l’agència Europa Press i en mitjans com «Diario 16», «El Economista» i «El Mundo». Actualment treballa a «El País» i és l’autor del llibre «España, destino tercer mundo», del qual s’han fet ja 5 edicions.

Des de l’inici de la crisi, l’any 2008, Muñoz va ser un dels periodistes que, a contracorrent, va alertar de la gravetat del que estava passant. Segons Muñoz, polítics, tertulians i banquers van convertir-se en «mercenaris de la mentida» per convèncer la població que aquesta era una crisi cíclica més, i que els «brots verds» i la bonança econòmica tornarien aviat.

No ha estat així, i Ramón Muñoz manté que encara que la bombolla immobiliària n’ha estat el detonant, la veritable raó de la crisi espanyola cal buscar-la en el fet que en els últims 30 anys s’ha desmantellat la indústria i l’agricultura.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/singulars/ramon-munoz-espanya-pais-low-cost/video/4575053/


http://www.tv3.cat/actualitat/532620/Ramon-Munoz-a-Singulars-Anem-sense-remei-a-la-suspensio-de-pagaments

Data de publicació: 15/05/2013

Ramón Muñoz, a «Singulars»: «Anem, sense remei, a la suspensió de pagaments»

Les millors frases

El periodista afirma que «Espanya és insolvent, ningú ha pagat mai un nivell de deute com el nostre». Segons ell, «el deute no es redueix ni es reduirà mai per molt que es retalli».

Ramón Muñoz, a "Singulars".

Ramón Muñoz, a «Singulars».

Ramón Muñoz és llicenciat en Periodisme per la Universitat Complutense de Madrid i s’ha especialitzat en informació econòmica.
Actualment treballa a «El País» i és l’autor del llibre «España, destino tercer mundo«, del qual ja s’han fet cinc edicions. Aquest dimecres ha estat a «Singulars». Recuperem les frases més destades del programa:

«Hem vist que bonic que és viure el low cost, com viatjar a París per 100 euros, però ara ens toca l’altra cara de la moneda, els sous low cost, la sanitat low cost i l’educació low cost. Viurem un tercer món amb wifi, anem cap a un model amb uns quants poderosos i rics i una gran quantitat de classe baixa, perquè la classe mitjana desapareix.»

«L’estat del benestar ha estat sempre l’excepció, no la norma. Ens han dit que aquesta era una crisi més, cíclica, però no ho és. Espanya deu molts diners i no els podrà tornar mai. Ho devem tots, estat, famílies i empreses. Pel que fa als bancs, no sabem quant deuen ni com estan.»

«Espanya és insolvent, ningú ha pagat mai un nivell de deute com el nostre. Els bancs espanyols estan tan malament que deuen 260.000 milions d’euros al Banc Central Europeu i d’això estan vivint. És la tercera part del total que deuen els bancs europeus i, òbviament, Espanya no és la tercera part d’Europa.»

«Els grans bancs ja no gosen maquillar les xifres com feien abans, i a Espanya ja no guanyen diners, els guanyen a l’exterior. Es diu que hi ha 160 mil milions d’euros en «crèdits zombis», crèdits que, aparentment, als balanços, són sans, però realment no ho són, i les empreses que els tenen no podran tornar a pagar-los mai.»

«Rajoy diu que el pitjor ja ha passat, però, des que va començar la crisi, l’any 2008, el govern espanyol no ha encertat ni una sola previsió. L’any passat van pronosticar creixement per al 2012 i hem decrescut un 1,4%. Rajoy va arribar al govern amb un lema que era «més feina, menys impostos». Han apujat tots els impostos i tenim 1,3 milions més de parats.»

«El bipartidisme ha estat dolent perquè s’han posat d’acord en el que és fonamental: enganyar la gent amb la seva butxaca, la seva pensió i el seu sou. L’esperança política és que es trenqui el bipartidisme.»

«Quan Rajoy va arribar al govern, el seu compromís del dèficit amb Brussel·les era del 4,44%. A finals del 2012 va anunciar un 6,7% i la Unió Europea el va corregir anunciant que el dèficit real d’Espanya era del 7%. Actualment, el dèficit és del 10,6%. Ningú es pot creure que els que manen de veritat, com el senyor De Guindos, no sabessin aquests números reals.»

«El 2012, amb totes les retallades, es va fer un ajust immens, però, tot i així, es va batre el rècord de deute de la història d’Espanya. El deute no es redueix ni es reduirà mai per molt que es retalli. Anem, sense remei, a la suspensió de pagaments.»

«El ‘corralito’ que ha tingut lloc a Xipre no és únicament no poder disposar lliurement dels teus diners, és molt pitjor. L’estat ha saquejat els dipòsits i els comptes als ciutadans. La Unió Europea va veure que la magnitud del robatori era tan gran, que va dir «a partir de 100.000 euros». Aquí pot passar el mateix. Que la gent tingui cura dels seus estalvis.»

«Ningú ha dit que els estalvis espanyols estan protegits. El Banc d’Espanya no sap quants diners hi ha al Fons de Garantia de Dipòsits. L’última vegada que va donar la xifra, com que ho havien gastat en el rescat de caixes, estava en negatiu, a -2 mil milions.»

«Sabem que això no és una crisi i no sabem com ens en sortirem. En cap crisi de la història mundial, els preus immobiliaris han caigut un 40%, la borsa, un 60% i l’atur ha pujat un 27%. No hem tingut mai res semblant.»

«A Espanya hi ha dos tipus de joves. Els ni-ni, ni estudien ni treballen, viuen amb i dels pares o els avis i són el 23% dels joves. No tenen cap futur familiar ni laboral. Pel que fa als joves qualificats, els «erasmus», 390.000 han emigrat des de l’any 2008. És la seva única opció.»

«Hem viscut el fenomen del low cost i ens ha semblat meravellós. Però això havia de tenir trampa, perquè nosaltres ja no fabriquem res i hem arribat als sous low cost. El 60% dels salaris a Espanya està per sota dels 1.000 euros i el salari més freqüent, el que més s’acosta al que guanya la majoria, és de 947 euros.»

«Gràcies a la reforma laboral de Rajoy, hi ha un milió 300.000 parats més. El govern va afirmar que, quan acabi la legislatura, el 2015, hi seguirà havent un milió més de parats que quan va començar. Si en el moment de més crisi permets que les grans empreses puguin acomiadar gent gràcies a aquest instrument, és com posar una pistola en mans d’un suïcida. Les persones que han estat acomiadades de 40 i 50 anys no tornaran a treballar.»

«Espanya és molt rica en rics. En números absoluts, és el novè país del món que té més persones riques en les llistes de riquesa com la de Forbes. Però, en relació amb la població, és el tercer país amb més rics per habitant; únicament hi estan per sobre els Estats Units i la Xina.»

«En aquesta crisi no se salva ningú. Els funcionaris semblaven intocables i ja s’han destruït 229.000 llocs de treball públics i els pensionistes han sofert retallades que els polítics han anomenat reformes.»

«La veritable causa de la crisi és que no produïm res. El totxo és la conseqüència de la crisi, no podíem créixer per enlloc més. Espanya s’ha esforçat a destruir el sector industrial, que és la riquesa real de les nacions. L’any 1975, la indústria era el 35% del PIB, actualment és el 15%.»

«Tots els sectors econòmics van destruir llocs de treball l’any 2012, menys un: curiosament, la construcció. També vam tenir rècord de turistes, 57,7 milions, però paradoxalment es van destruir llocs de treball.»

«Rescatar els bancs i les caixes ha costat a cada espanyol 2.814 euros. I no és únicament que els banquers no hagin demanat perdó per les «estafes legals» que han fet, sinó que cap d’ells ha estat imputat ni ha anat a la presó. La primera acció per solucionar el desgavell del sistema financer, per evitar que això torni a passar d’aquí dos anys, és que algun d’aquests banquers vagi a la presó.»

:::::::::::::::::::::::::::::::::
https://i0.wp.com/blogs.telegraph.co.uk/finance/wp-content/themes/i/thetelegraph_245.gif?resize=230%2C40

Jeremy Warner

Jeremy Warner, assistant editor of The Daily Telegraph, is one of Britain’s leading business and economics commentators.

He is @telegraphwarner on Twitter. Subscribe to the City Briefing e-mail.

Spain is officially insolvent: get your money out while you still can

By Jeremy WarnerEconomics
Last updated: May 10th, 2013
(…)

Brutal ataque de «The Telegraph» a España

The Telegraph
La prensa británica vuelve a ensañarse con España, aplicando el doble rasero que viene siendo habitual entre los medios británicos de ver la paja sólo en el ojo ajeno. «Saca tu dinero de España mientras todavía puedas» reza el artículo de opinión firmado por el economista Jeremy Warner que este sábado aparecía destacado en la versión digital del diario británico «The Telegraph».
En él, se analiza la situación financiera de España, asegurando que es «oficialmente insolvente» y que lo más recomendable es sacar el dinero mientras se pueda». Warner, editor asociado del diario, se basa en el informe del Fondo Monetario Internacional (FMI) publicado el pasado mes para concluir que la reestructuración de la deuda en España es «inevitable».
A pesar de señalar que el FMI no ha calificado a España directamente como insolvente, entiende que ello se debe a que es una institución «demasiado diplomática», según las líneas escritas por Warner, para quien las últimas previsiones del Fondo Monetario «con un aire realista en lugar del habitual optimismo» sitúan al país en este punto.
El diario británico recuerda que Europa ya aseguró que Grecia sería el primer y último país que sufriría una reestructuración financiera, pero luego Chipre se vio envuelta en una situación similar. Así, resalta que España está retrasando una recapitalización mayor de sus bancos a la espera de que se complete la unión bancaria europea, esperando que «haga el trabajo en su lugar».
No obstante, para ‘The Telegraph’ esto conllevará «pagar un alto precio», si se tiene en cuenta el precedente de Chipre. En este sentido, destaca que los acreedores bancarios serán «ampliamente rescatados» y la confiscación de sus depósitos parece «muy posible».
El propio autor del texto admite que dar un consejo como el que reza en el titular de su artículo «suele ser considerado irresponsable, ya que corre el riesgo de inducir al pánico». Aún así, insiste en que «mirando a las proyecciones del FMI resulta la única decisión racional». En cualquier caso, el diario excluye de estas advertencias y recomendaciones a la rama británica del Banco Santander, al entender que se encuentra «totalmente aislada de la nave nodriza» en España.


Salut i consciència!

Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)