Llencem la meitat del menjar

 

Font: Diari de Tarragona

La meitat dels aliments produïts al món acaben a les escombraries

L’Institut d’Enginyers Mecànics del Regne Unit demana accions urgents per evitar que es llencin fins a 2.000 milions de tones de menjar

 

ACN | 10/01/2013 17:48

 

 

(…)

 

 

 

http://www.huffingtonpost.es/2013/01/10/la-mitad-de-los-alimentos-acaba-basura_n_2445597.html

 

La mitad de los alimentos de todo el mundo acaba en la basura

El HuffPost / EFE | Publicado: 10/01/2013 11:35 CET | Actualizado: 10/01/2013 11:44 CET
La mitad de los alimentos que se producen en todo el mundo, equivalente a 2.000 millones de toneladas, van a la basura, según un informe del Instituto de Ingenieros Mecánicos

(…)

 

http://www.elmundo.es/elmundo/2013/01/10/economia/1357809902.html

ALIMENTACIÓN | Según un informe

La mitad de la comida que se produce en el mundo acaba en la basura

Se tira entre el 30% y el 50% de los 4.000 millones de toneladas de alimentos Son las cifras de un informe británico del Instituto de Ingenieros Mecánicos

 

Carlos Fresneda (corresponsal) | Londres
Actualizado jueves 10/01/2013 13:20 horas

 

(…)

 

 

 

http://www.ara.cat/premium/societat/meitat-del-menjar-mon-llenca_0_845315514.html

 

logo_small_ara_cat

ALIMENTACIÓ

Un informe alerta que fins a un 50% de la producció mundial d’aliments acaba a les escombraries

Llencem la meitat del menjar

Entre un 30% i un 50% dels aliments que es produeixen a tot el món acaben a les escombraries. Un informe fet al Regne Unit alerta de com es malgasta el menjar, també en època de crisi econòmica.

 

JOAN SERRA

BARCELONA. | Actualitzada el 11/01/2013 00:00

Llencem la meitat del menjar

 

LA CRISI I LA NECESSITAT DE MENJAR La crisi ha fet que diàriament hi hagi un degoteig de persones que, a l’hora que tanquen els supermercats, s’acostin als establiments per buscar aliments que acaben als contenidors perquè han caducat, però que encara estan en bon estat per ser consumits. A la imatge, una d’aquestes escenes en un carrer del centre de Barcelona. FRANCESC MELCION

 

La dada és esfereïdora, i encara més si es té en compte el context econòmic, en què s’han disparat els índexs de pobresa. Mentre milers de famílies pateixen per cobrir les necessitats més bàsiques -com l’alimentació i l’habitatge-, un informe de l’Institut d’Enginyers Mecànics del Regne Unit revela que entre un terç i la meitat del menjar que es produeix al món -entre 1.000 i 2.000 milions de tones- acaba a les escombraries. A Europa i als Estats Units es llencen la meitat dels productes que es compren. Els motius que expliquen aquest dispendi d’aliments són, segons els autors de l’informe, el mal emmagatzematge, les dates molt estrictes sobre la caducitat dels productes empaquetats i una actitud molt exigent dels consumidors amb el menjar que adquireixen.

L’estudi de la institució britànica, que fa una radiografia de la producció alimentària al planeta, subratlla que aquest malbaratament de menjar és una «tragèdia que no pot continuar». El director d’energia i medi ambient de l’Institut d’Enginyers Mecànics, Tim Fox, va detallar que «la quantitat d’aliments que es llencen a tot el món és sorprenent». «Aquest menjar podria ser utilitzat per alimentar una creixent població mundial, i també els que avui passen gana», va afegir Fox en relació amb els resultats de l’estudi. L’ONU estima que en l’horitzó de l’any 2075 hi haurà 3.000 milions de persones més al món que s’hauran d’alimentar, ja que la població mundial arribarà a la frontera dels 9.500 milions d’habitants. L’informe recomana als països desenvolupats que apliquin polítiques que modifiquin conductes de productors, distribuïdors i consumidors, per evitar pràctiques malgastadores.

Rebuig per estètica

L’anàlisi britànica recorda que els supermercats, per satisfer les expectatives dels consumidors, sovint rebutgen cultius sencers de fruita i verdura perfectament comestibles però que no compleixen les exigents normes de comercialització, com la mida i l’aparença. L’estudi destaca que un 30% de la collita de verdures al Regne Unit no es cull mai, perquè l’aspecte que tindrien els productes faria més difícil vendre’ls. Els supermercats exigeixen «aliments d’aparença perfecta», va apuntar el director d’energia i mediambient de l’institut britànic per justificar la pèrdua d’una quantitat ingent d’aliments que no acaben a l’estómac dels ciutadans.

L’informe conclou també que una gran quantitat d’aigua, aproximadament 500.000 milions de metres cúbics, s’utilitza per a conreus que mai no s’arribaran a consumir. Una hectàrea de terra, per exemple, pot produir arròs o patates per alimentar 22 persones per any. L’estudi insta a desenvolupar maneres més eficients de cultivar, transportar i emmagatzemar els aliments.

Cada família desaprofita 76 quilos

El demolidor estudi de l’Institut d’Enginyers Mecànics del Regne Unit sobre la producció mundial d’aliments actualitza una realitat present també als domicilis catalans. Cada llar de l’Estat desaprofita una mitjana de 76,4 quilos de menjar a l’any, tot i que només un 9% de les famílies reconeixen que llencen aliments amb certa freqüència. Ho certifica un informe de la Confederació Espanyola de Cooperatives de Consumidors i Usuaris (Hispacoop) fet públic aquesta setmana després d’entrevistar 3.454 persones de diversos territoris de l’Estat durant el novembre passat. Les llars analitzades van llençar 554 quilos d’aliments, dels quals un 19% eren cereals, pa i pastissos; un 17% corresponien al grup d’aliments format per fruita, verdura, llet i derivats, i un 13% més eren pasta, arròs i llegum.

Dels resultats obtinguts durant una setmana d’anàlisi del comportament de les llars se’n deduïa que cada ciutadà de l’Estat llença 32,2 quilos d’aliments cada any, una xifra que suposa 1,52 milions de tones de menjar entre tota la població espanyola.

Salut i consciència!

Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

 

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)

Nikola Tesla