«Freightened. El preu real del transport marítim»

He vist el documental al festival, i val molt la pena.
Penso que serà un dels més potents de la propera temporada.
😉
Salut!
Jordi
::::::::
Imatge inserida 4
El blog del Versió 
Entrevista
26/05/2016
“Només s’escorcollen el 2% dels contenidors que arriben als ports”
Imatge inserida 1
Cada dia circulen milions de contenidors pel món en vaixell. El transport marítim no ha parat de créixer, fins al punt que el 90% dels productes que consumim a occident venen de fora i per mar. Però, qui hi ha darrere d’aquest negoci multimilionari? Qui el controla? Quin és el seu impacte sobre els recursos naturals de mars i oceans? És el que s’explica al documental “Freightened. El preu real del transport marítim” del director Denis Delestrac i que es presenta al DOCSBarcelona.

 

 
::::::::::::::::::::::::
Imatge inserida 3
16 D’ABRIL, SAN FRANCISCO, EUA

Estrena mundial de «Freightened. El preu real del transport marítim»

L’últim documental de Denis Delestrac, director de «Sand Wars» i «Pax Americana», s’estrena a Green Film Festival de San Francisco. El film revela la mecànica i els perills del transport marítim, una indústria que, malgrat que és poc coneguda, subministra a 7 mil milions d’humans i és la clau de la nostra economia, el medi ambient i el model de la nostra civilització. Un treball d’investigació produït per Polar Star Films en coproducció amb La Compagnie des Taxi-Brousse que compta amb la col·laboració de TV3. Aquest any es podrà veure a DocsBarcelona i al programa de TV3 «Sense ficció».
12 Abr 2016 – 12.55
"Freightened. El preu real del transport marítim", de Denis Delestrac«Freightened. El preu real del transport marítim», de Denis Delestrac

L’estrena mundial a festivals de «Freightened. El preu real del transport marítim» és dissabte 16 d’abril a Green Film Festival, un certamen que se celebra a San Francisco, els Estats Units, i que presenta en aquesta edició una setantena de films que aprofundeixen alguns dels problemes ambientals més urgents al planeta.

«Freightened. El preu real del transport marítim» és l’últim documental d’investigació de la productora catalana Polar Star Films, que anteriorment ha produït treballs com «La llista de Falciani» (2015) i «Google i el cervell mundial» (2013), dirigides per Ben Lewis. En aquesta ocasió, escriu i dirigeix el film Denis Delestrac, director de «Sand Wars»(«La guerra de la sorra»), film guardonat amb 15 premis, i «Banking Nature» («Finançant la natura»), amb 8 premis. Totes dues produccions s’han estrenat al 33 en el programa «60 minuts».

Sinopsi
El 90% dels productes que consumim a Occident es fabriquen a l’estranger i ens arriben per vaixell. La indústria del transport marítim és la peça clau en l’economia mundial i constitueix la base del nostre model de civilització moderna; sense ella, seria impossible complir amb les creixents demandes de les nostres societats. No obstant això, el funcionament i les normes d’aquest negoci segueixen sent, en gran mesura, desconegudes per a molts, malgrat que els costos ocults que se’n deriven ens afectin a tots. A causa de la seva grandària, els vaixells de càrrega ja no caben als ports tradicionals de les ciutats i s’han traslladat fora de la vista del públic, darrere de barreres i punts de control. «Freightened. El preu real del transport marítim» respon a preguntes com: Qui mou els fils d’aquest negoci de milers de milions de dòlars? En quina mesura controla aquesta indústria els nostres responsables polítics? Com afecta aquesta indústria el medi ambient per sobre i sota dels nivells del mar? I com és la vida per als mariners moderns? Portant-nos en un viatge a través de mars i oceans, «Freightened. El preu real del transport marítim» revela en una investigació audaç totes les cares del transport marítim a escala mundial i para atenció en les conseqüències d’una indústria del tot desconeguda.
 
 
https://vimeo.com/162357846

FREIGHTENED – The Real Price of Shipping – Trailer

 
Imatge inserida 2
 

Nota del director (fragment)

La idea de fer una pel·lícula sobre el transport marítim se’m va acudir després d’investigar, per curiositat, d’on venia la roba que portava. Després de mesos fent recerca a internet i entrevistes telefòniques, vaig descobrir el que realment hi ha darrere de l’etiqueta «made in» dels productes que utilitzem. El transport marítim contamina molt més del que es creu en general (1 vaixell contamina tant com 50 milions de cotxes), el monopoli del transport marítim i tota la indústria mundial està dominat per un grapat de magnats (dels quals més d’un està involucrat en negocis turbulents) i les banderes de conveniència fan possible que les grans empreses puguin treballar amb mariners en condicions semblants a l’esclavitud. Tots aquests fets al·lucinants em van convertir en un apassionat d’aquest món invisible que sosté la clau del nostre model socioeconòmic.

Malgrat que és un tema tan crucial i global, semblava que no hi havia cap documental que mostrés d’una manera tan clara i impactant com la indústria del transport marítim afecta totes les facetes de les vides de gairebé totes les persones del planeta.

Espero que aquesta pel·lícula ajudi a posar una mica de llum en aquesta part de la nostra  societat globalitzada i que inspiri un canvi en els nostres hàbits com a consumidors, perquè així puguem canviar el rumb i crear un model de desenvolupament més sostenible, tant si vivim a l’est, a l’oest, al nord o al sud.

 
 
«Freightened»
Web              www.freightened.com
Facebook     www.facebook.com/Freightened
Twitter          @freightfilm 
 
(…)
 
Denis Delestrac, director
 
El 2001, Denis Delestrac es va convertir en director en conèixer el llegendari fotògraf Steve McCurry, que després es convertiria en el tema central de «The Face of the Human Condition», que a la vegada esdevindria la primera part de la sèrie «Nomads». El 2009, es va associar amb el productor Mark Achbar i va filmar «Pax Americana». Va rebre nombrosos premis i va portar Denis a «Sand Wars», seleccionada en més de 40 festivals i guanyadora de 15 premis, incloent-hi un Gold Panda, el Greenpeace Prize i un Gemini Award. La seva pel·lícula «Banking Nature» ha rebut 8 premis. «Freightened. El preu real del transport marítim» és l’última obra del director.
Les seves pel·lícules revelen les mecàniques ocultes de la nostra societat. La força amb la qual Delestrac exposa temes controvertits genera debat i ha influït en la presa de decisions polítiques a escala internacional. Això l’ha posicionat com un dels realitzadors d’investigació més influents d’aquesta última dècada.
Filmografia (selecció)
Freightened. El preu real del transport marítim  – 2016
Banking Nature – 2015 (emès al 33 pel programa «60 minuts»)
Sand Wars – 2013
Pax Americana –2009
Adventure on the Nile – 2005
Mystery of the Nile (IMAX) – 2004
Nomads – 2003 (sèrie, 5 capítols)
:::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
 
DOSSIER DE PREMSA
 
Imatge inserida 6
 
 

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)