Joan «Pipa», pastor transhumant. Fa una dècada del seu darrer viatge

El Domingo 30 de abril de 2017 22:26, per dició escribió:

 

 

Crònica del darrer viatge del darrer pastor transhumant.
Molt més que una metàfora de «la modernitat».
«La desaparició de la transhumància és progrés o mort de la nostra civilització?»
De tant clar com és, penso que l’interrogant no caldria pas, francament.
De fet, quins pebrots dir-li «civilització» a «això» que tenim…

El somni (El somni / A Dream / El sueño / Le rêve)

Director Christophe Farnarier. Guió Christophe Farnarier i Roger Biosca.Fotografia Christophe Farnarier. Muntatge Sergi Dies. Producció Eddie Saeta (Catalunya), TVC (Catalunya), . Format Beta digital PAL. Durada 1h17.

Amb Joan “Pipa” i Martí
Sinopsi Des de la nit dels temps, l’home ha anant al davant de ramats seguint les estacions de l’any: el pastor transhumant forma part del nostre imaginari col·lectiu.  En Joan “Pipa” és potser l’últim representant d’aquesta tradició mil·lenaria. L’acompanyem en el seu darrer viatge transhumant al Pirineu català i ens endinsem en la seva quotidianitat, en el passat i el present d’un home que estima l’ofici i que encomana l’alegria de conviure amb la natura verge. Però l’abandonament progressiu del camp, l’industrialització agressiva, el creixement desenfrenat, la febre urbanística, la multiplicació de noves infrastructures i ara el canvi climàtic posen fi al somni i ens condueixen cap a un futur incert. La desaparició de la transhumància és progrés o mort de la nostra civilització?
:::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::::
TV3 – El club – Joan «Pipa», un pastor de pel·lícula
 Data de càrrega: 13 de febr. 2009
El Joan «Pipa» és dels pocs pastors transhumants que queden. Tota la vida que volta amb el seu ramat d’ovelles. Des que li han fet el documental «El somni», s’ha convertit en tot un personatge públic. Ens explica que treballa tots els dies de l’any, però que cada dia és festa.
::::::::::::::::::::::::

LA VIDA DE JOAN «PIPA»

«El documental» emet dimecres «El somni»

La vida d’un pastor transhumant dels Pirineus, aquest dimecres a «El documental».
 
02 Set 2009 – 10.21
 
Aquest dimecres, «El documental» estrena «El somni«, una coproducció de Televisió de Catalunya amb Eddie Saeta i amb la col·laboració de l’ICIC, que fa el seguiment d’un dels últims pastors transhumants que hi ha a Catalunya, en Joan «Pipa». Aquest documental ha estat seleccionat per participar en diversos festivals de pretigi, entre els quals destaquen els de Locarno (Suïssa), Sitges (Catalunya) i Mar del Plata (Argentina).
Des de la nit dels temps, un home camina al davant del seu ramat seguint les estacions de l’any. El pastor transhumant forma part del nostre imaginari col·lectiu. En Joan «Pipa» és potser l’últim representant d’aquesta tradició mil·lenària. L’acompanyem en el seu darrer viatge transhumant al Pirineu català i dia a dia ens endinsem en la seva intimitat, en el passat i el present d’un home que estima el seu ofici i que encomana l’alegria de la llibertat de conviure amb la natura verge.Però l’abandonament progressiu del camp, la industrialització agressiva, el creixement desenfrenat, la febre urbanística, la multiplicació de noves infraestructures i ara el canvi climàtic posen fi al somni i ens condueixen cap a un futur incert. La desaparició de la transhumància és progrés o mort de la nostra civilització?

En paraules del director, Christophe Farnarier:
«El rodatge d’aquesta pel·lícula ha estat per a mi una experiència vital. Fent el retrat d’un home lliure, he tractat d’esbossar un retrat de la humanitat. Caminant pas a pas al seu costat, he escrutat el seu rostre, les seves mans i els seus peus, he escoltat les seves paraules, he compartit la seva intimitat i la seva autenticitat. He concebut la pel·lícula com un poema cinematogràfic, cercant en la simplicitat el meu propi llenguatge fílmic basat en una estètica molt pura i despullada d’artificis. M’agradaria que aconseguís transmetre a l’espectador la riquesa sensorial de la natura i expressar primitivament la bellesa absoluta de l’home i del món, però també la seva enorme fragilitat.»

Fitxa tècnica:
Direcció: Christophe Farnarier
Guió: Roger Biosca i Christophe Farnarier
Director de fotografia: Christophe Farnarier
Productor executiu: Lluís Miñarro
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Edició: Sergi Dies
Disseny de producció: Angels Tresserras
So directe: Christophe Farnarier
Mescles: Ricard Casals
Amb la participació de: Joan «Pipa» i Martí

Rodada en paratges naturals de Catalunya, a les comarques del Pla de l’Estany, la Garrotxa i el Ripollès.

 
 
 
:::::::::::::::::::::::::::::: :::::::::::::::::::::::::::::: :::::
 
 
Mensajepor tahita » Mié 05 Ago, 2009 1:56 am
 
Año 2008
País España 
Dirección Christophe Farnarier
Ripper: tah para 24fps
Idioma del audio: Catalán
Subs en formato srt: Castellano, inglés, francés
Duración: 77 min.
Sinopsis:
Desde la noche de los tiempos, un hombre camina delante de su rebaño al ritmo de las estaciones. El pastor trashumante pertenece a nuestro imaginario colectivo. Joan «Pipa» es uno de los últimos representantes de una tradición milenaria. Lo acompañamos en su último viaje trashumante hacia los Pirineos catalanes. Día tras día compartimos con él su intimidad, descubrimos el pasado y el presente de un hombre que ama su oficio y que respira la alegría de convivir libremente con la naturaleza. Pero el abandono de la tierra, la industrialización y el crecimiento desenfrenado, la fiebre urbanística, la multiplicación de nuevas infraestructuras y ahora el cambio climático ponen fin al sueño y nos conducen a un futuro incierto. ¿La desaparición de la trashumancia es signo de progreso, o de muerte de nuestra civilización?
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Imagen
Resolución: 720×384
Formato: DvdRip
Codec Video: XviD
Bitrate Video: 2312 kb/s
Codec Audio: ac3
Bitrate Audio: 192 kb/s
FPS: 25
DvdRip
 
 
Enlace de descarga (emulizado por Camiseta10 en Clansud):
 
Subtítulos
Subs en castellano:
 
English subs:
 
Subs en francés:
 
 

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordihttp://vimeo.com/user1361588/v ideos
www.youtube.com/user/grupsalva tge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
:::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)