«El pelotazo del reciclaje» (re-reloaded)

El Miércoles 10 de Mayo de 2017 10:23, per dició escribió:

 

És que sembla una conya!
Que sí, que ara han tornat a descobrir que agafen els contenidors de coloraines i en barregen el contingut!!!
Com ja va passar, fa com 20 anys o potser més, amb els primers contenidors per «reciclar» que es van posar a Barcelona.

Quan es va saber (perquè era evident: els buidaven al mateix camió) ho van reconèixer, però van jurar i perjurar que no tornaria a passar mai més.

Però això ha passat, passa i passarà!
Perquè sobre el mateix tema ja vaig fer dos correus anteriors, al 2012 i al 2013 (Si algú els vol, ja els hi reenviaré)
I és que tot és tan repetitiu i taaan previsible…
Com ja deia en aquell primer correu:
De veritat algú amb dos dits front es pot creure que realment es recicla bé?
I a un cost raonable?
En un muntatge econòmic extrem (que no societat) totalment plastificat, i on surt més «barat» llençar les coses i tornar-les a comprar que no pas fer-les arreglar??
De veritat???
El millor reciclatge era el que encara es feia a la meva infantesa: s’aprofitava sempre tot i els envasos eren de vidre i retornables. Més ben dit: reomplenables.

Us en recordeu del «sac del pa», per exemple?

Ara gairebé tot es porta de l’altra punta del món, ple de pesticides i conservants i embolicat en plàstic.
I el vidre es llença i es trenca per «tornar-lo a fer» de nou.
Tot molt «ecològic», és clar…
:-\
Això sí: ens volen controlar la brossa com ens ho controlen ja tot.
I amb l’excusa «cutre» i mentidera de comprovar si nosaltres «reciclem bé».
Però «ells» sempre poden fer el que vulguin.
Pocs atacs més contundents es poden fer contra la teva intimitat que regirar-te les escombraries.
Però estem ja molt més enllà de la submisa infantilització generalitzada d’aquelles pel·licules de bons i dolents.
I no sembla pas que hi hagi remei, no…
25/04/2017 – 17:00

Acreditat el frau d’FCC en el servei de neteja i recollida de residus

(…)  D’altra banda, també es constata que el 2014 l’empresa va barrejar 1.683 contenidors d’envasos amb residus orgànics i de rebuig per evitar el salt econòmic de banda del contracte corresponent. (…)
Barcelona eleva a 3,3 milions d’euros el frau de FCC en la recollida d’escombraries
L’Ajuntament votarà divendres al ple obrir un expedient sancionador a l’empresa, que presumptament manipulava les tones de residus recollides per cobrar més
Colau acusa FCC d’un frau de 3,3 milions en la recollida de residus
L’ajuntament detecta un incompliment per 1,2 milions i hi suma 2,1 milions en penalitzacions previstes
El govern municipal portarà l’expedient al ple i no descarta que el conflicte acabi en la resolució del contracte
EL PERIÓDICO / BARCELONA
DIMARTS, 25 D’ABRIL DEL 2017 – 12:07 CEST
L’Ajuntament xifra en 3 milions d’euros el frau de FCC en el servei de neteja
 
LAIA COLOMÉ Periodista de RAC1
Actualitzada el 25-04-2017 17:40
 
Colau xifra el presumpte frau de FCC amb les escombraries en 3,3 milions
 
L’Ajuntament obre un expedient sancionador que no descarta que acabi en la rescissió del contracte
CLARA BLANCHAR
Barcelona 25 ABR 2017 – 20:11 CEST
El Govern de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acreditat que entre el 2013 i el 2015 l’empresa FCC, que s’encarrega de la neteja i la recollida de les escombraries als districtes de Gràcia i Eixample, va certificar serveis no prestats o prestats amb menys personal del previst; va alterar el pes de la recollida d’andròmines per cobrar més per tona i va barrejar envasos amb altres residus. Ho afirma l’expedient obert per investigar el presumpte frau que va revelar EL PAÍS al novembre. L’anàlisi estima el frau en 3,3 milions d’euros. A més, el consistori estudia quina sanció imposa i demanarà danys i perjudicis.
(…)

http://www.ara.cat/societat/FC C-recollida-descombraries-defr audar-Barcelona_0_1688831202.h tml

L’Ajuntament acusa FCC d’una «maquinació maquiavèl·lica» per defraudar 800.000 euros en la recollida d’escombraries

L’empresa afirma que ha obert una investigació interna «per conèixer l’abast dels fets»

Els catalans estan al capdavant d'Europa en el reciclatge d'envasos. / MANOLO GARCÍA
Els catalans estan al capdavant d’Europa en el reciclatge d’envasos. / MANOLO GARCÍA
“Una maquinació maquiavèl·lica”. Aquesta ha estat l’expressió que ha fet servir el comissionat d’Ecologia a l’Ajuntament de Barcelona, Frederic Ximeno, per referir-se al sistema que utilitzava l’empresa  Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) per facturar a l’Ajuntament fins a 800.000 euros més del que els pertocava, en un presumpte frau que ha destapat aquest dijous el diari ‘El País’, i que l’Ajuntament ja ha tramès a la Fiscalia.
La companyia, que opera a l’Eixample, Gràcia i Ciutat Vella, presumptament manipulava les xifres de recollida de mobles i envasos per no superar uns topalls que, a partir d’uns determinats volums, els suposaven rebre menys ingressos. Les tarifes a aplicar per a la facturació van per trams: com més alt és el tram, menys cobra FCC per tona recollida. Si el tram saltava per poques tones, l’increment del volum tractat no compensava la disminució del preu per tona i la companyia acabava cobrant menys.
Per fer veure que recollien menys mobles i envasos dels que trobaven, els barrejaven amb la matèria de rebuig i els transportaven a l’abocador en lloc de dur-los a la planta de reciclatge. La proporció era d’un terç d’envasos i dos terços de rebuig. “El frau afecta 42 tones de les 6.000 anuals que hi ha a la ciutat, el punt just perquè fos prou petit per no ser descoberts a l’abocador”, va assenyalar Ximeno.
El comissionat va ha comparegut avui en roda de premsa per donar explicacions juntament amb la tinent d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, i el tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Transparència i Participació, Jaume Asens, que han qualificat els fets d’”extremadament greus”. “Si es demostra, anirem fins al final perquè tornin fins l’últim cèntim d’euro que hagin estafat”, ha assegurat Janet Sanz, que ha volgut recalcar que cap treballador municipal estava implicat en el frau.
La fiscalia investiga la presumpta estafa
De moment, l’Ajuntament ha dut el cas a la fiscalia, que investiga les proves per determinar si s’obren diligències, i ha obert també un expedient a FCC. A falta de confirmar-se la veracitat de les acusacions, que es basen en correus electrònics entre càrrecs directius i intermedis de l’empresa, l’obertura de l’expedient podria comportar la rescissió del contracte o la inhabilitació perquè FCC pugui presentar-se als concursos públics del consistori. Asens ha assenyalat que, a més, veia indicis penals si es confirmava el frau.
Més enllà de l’estafa en el volum de residus gestionats, l’Ajuntament ha detectat altres irregularitats en la gestió de FCC. En l’àmbit de la neteja, els indicis assenyalen que es facturaven entre 8 i 9 operaris extres al dia de mitjana d’un total de 254 treballadors. A més, la companyia havia desenvolupat un sistema per tal d’evadir les inspeccions municipals, 40.000 a l’any a a tota la ciutat i 10.000 als barris afectats pel presumpte frau. Frederic Ximeno ha afirmat que la companyia “havia trobat un patró de quin era el sistema d’inspecció”, i que gràcies a això, va poder “saltar” els controls.
Un contracte de 106 milions
De les quatre empreses que gestionen els residus de Barcelona, FCC és la que s’encarrega de la part més gran (40% de la factura municipal). El contracte li permet ingressar uns 106 milions l’any, del 2009 al 2019, quan acaba el termini. Després de descobrir el possible frau de FCC, l’Ajuntament ha insitit avui que ja s’ha revisat la “fórmula” del sistema de controls del servei de neteja, alhora que s’hi han introduït dobles inspeccions per verificar-ne els resultats. El govern ha remarcat que aquest pas l’havia donat de forma simultània a l’elaboració de les clàusules del nou concurs, ja que l’adjudicació que ara té FCC finalitza el 2019. Janet Sanz ha garantit que el nou plec de condicions “blindarà” situacions com la que s’ha detectat a Gràcia, l’Eixample i Ciutat Vella. Asens, a més, ha instat la fiscalia a “actuar amb la màxima celeritat” i va enviar un missatge a FCC per prevenir-los “de la temptació de destrucció de proves”.
Per la seva part, FCC ha defensat avui a través d’ un breu comunicat la seva gestió a Barcelona els últims anys i ha afirmat que ha obert una investigació interna “per conèixer els fets i determinar l’abast del la situació publicada”. “FCC està prestant i prestarà tota la seva col·laboració a l’administració municipal i a la justícia perquè s’esclareixi la informació publicada”, conclou el comunicat
:::::::::::::::::::::::::::

El reciclatge que només interessa els envasadors

 

Divendres 25 Gener 2013

(…)

Davant la disjuntiva i gaudint de la connivència política, els envasadors van rebutjar un sistema de dipòsit per envasos de begudes (d’un sol ús) amb el qual aconseguir alts nivells de reciclatge i havent pogut complementar amb el contenidor groc per a la resta d’envasos. En contra del benefici comú de la societat, es va concebre un sistema que fomentés la ineficiència. Per què? Doncs perquè els envasos no recollits selectivament no comporten costos per als envasadors. O el que és el mateix, com més ineficient és el sistema, més rendible per a ells.

Així doncs, no va ser l’administració pública qui va definir un sistema de recollida selectiva per a tots aquells materials reciclables sinó que va ser el sector privat qui va dissenyar un sistema a mida.

(…)

::::::::::::::::::::::
El Govern proposa pagar l’impost d’escombraries en funció del que es recicli
L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) anima els municipis a instaurar aquesta fórmula que ja se segueix a altres ciutats europees

(…)

Fals reciclatge. El Cafe de la Republica 20.09.2011.mp3
———- Forwarded message ———-
From: per dició
Date: 2013-01-19 13:00 GMT+01:00
Subject: «El pelotazo del reciclaje» (reloaded)
———- Forwarded message ———-
From: per dició
Date: 2012/9/5
Subject: «El pelotazo del reciclaje»

 

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordihttp://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)