«Vindrà una Edat Fosca si no es preserven les dades digitals»

 

Evidentment…
:-\

Hi ha gent que ja fa força temps que ho diu.

Deuen de ser uns «catastrofistes».

Com aquells que avisaven de la crisi.

😉
Salut, consciència i memòria!

Jordi

:::::::::::::

http://www.elperiodico.com/es/ noticias/sociedad/vinton-cerf- entrevista-5219022

http://www.elperiodico.com/css/img/v2.0/ep-logo-footer.gif

El Periódico 22/06/2016

«Vendrá una Edad Oscura si no se preservan los datos digitales»


VINTON CERF

‘Padre’ del protocolo de internet y del correo electrónico

Vinton Cerf: "Vendrá una Edad Oscura si no logramos preservar los datos digitales"
Vinton Cerf, en La Salle Bonanova de Barcelona. ALBERT BERTRAN

(…)

¿Qué le preocupa de la actual internet? Las nuevas tecnologías están cambiando las costumbres. Hay una revolución social que no podemos predecir cómo va a evolucionar. Los jóvenes ya no se llaman ni usan el correo porque es lento, envían mensajes, pero además se acepta que no respondan. Eso en el teléfono no era admisible. Además, las próximas generaciones no van a conocer nuestra historia, porque vamos a perder un montón de datos y de programas que nos explican. La evolución de los formatos ligada a sistemas operativos va a hacer que nadie recuerde cómo éramos. Nos espera una Edad Oscura Digital si no somos capaces de preservar nuestros textos, fotos y vídeos.

En PDF:

http://www.elperiodico.com/es/ noticias/tecnologia/padre-inte rnet-alerta-sobre-perdida-prog ramas-digitales-3557393
http://www.elperiodico.cat/ca/ noticias/tecnologia/pare-dinte rnet-vinton-cerf-alerta-sobre- loblit-digital-3557393

http://www.elperiodico.com/css/img/v2.0/ep-logo-footer.gif

El Periódico
Dilluns, 29 de setembre del 2014

ELS PERILLS DEL DESENVOLUPAMENT DE LES NOVES TECNOLOGIES

El pare d’internet Vinton Cerf alerta sobre l’oblit digital

L’informàtic de Google avisa dels riscos de perdre els programes antics
Proposa que alguna autoritat tingui accés a tots els codis i els guardi

MICHELE CATANZARO / HEIDELBERG
Després de la caiguda de l’imperi romà, bona part dels manuscrits que recollien els coneixements d’aquella època es van destruir per la guerra o la degradació. Van passar segles abans no es recobrés part d’aquella informació. Una cosa molt semblant estaria passant en l’actualitat amb la informació digital, segons alerta l’informàtic Vinton Cerf, un dels pares d’internet. L’expert va llançar l’alarma al Heidelberg Laureate Forum, la trobada anual dels matemàtics i informàtics guardonats amb els premis equivalents als Nobel en les seves respectives disciplines, que va tenir lloc a la ciutat alemanya la setmana passada.
«El director de la biblioteca d’Alexandria ha fet escanejar molts manuscrits, però pot ser que la versió digital sigui menys duradora que l’original», va dir per donar una idea de la situació.
Els historiadors d’avui es basen sobretot en documents de paper per al seu treball. Però els del futur hauran de lidiar amb documents digitals de tota mena, des dels SMS amb els quals Angela Merkel ha pres decisions fonamentals, fins als correus electrònics d’estadistes i escriptors. I és més que probable que aquesta informació es perdi aviat, quan els programes i els sistemes operatius que permeten llegir-los s’hagin tornat obsolets.

PROBLEMES EN WORD
«Ara mateix Word ja no pot llegir documents generats amb les seves versions antigues», va dir Cerf, que va apuntar que un vell contracte de propietat que no s’hagi imprès en paper seria avui inaccessible i generaria possiblement disputes legals. «Ens convertirem en fantasmes en el futur si no trobem maneres de preservar la informació digital», va afirmar.
Cerf té el càrrec d’evangelista en cap d’internet a l’empresa Google, que ha estat recentment obligada per Europa a reconèixer el dret a l’oblit (esborrar del seu buscador algunes informacions perjudicials). Així que la seva defensa de la memòria digital té ressonàncies corporatives. No obstant, Cerf reconeix els dos costats del problema. «Internet recorda coses que volem que oblidi, i oblida coses que volem que recordi», admet.
El 2013, la Unesco va convocar 400 experts a Vancouver per debatre sobre aquest assumpte. Les solucions existents no acaben de funcionar. «Conformar-se a guardar poca informació important no és una bona idea: la importància de determinats documents es pot arribar a entendre segles després de la seva escriptura», apunta Cerf.
La seva proposta va a l’arrel de l’assumpte. «Les lleis de propietat intel·lectual s’haurien de modificar: necessitem que alguna institució o autoritat tingui accés als codis dels programes i dels sistemes operatius, amb el compromís que únicament els farà servir per arxivar-los de cara a utilitzar-los en un futur per llegir informació antiga generada per ells», explica. «Una societat li deu al seu futur la memòria del seu passat», sentencia.

 
Vinton CerfINFORMÀTIC I UN DELS PARES D’INTERNET
 
«La versió informàtica de vells manuscrits podria durar menys que l’original»
«Serem fantasmes en el futur si no preservem els continguts digitals»
Actualitzar els programes informàtics torna il·legible la informació antiga
Molta informació digital antiga està emmagatzemada en suports precaris, com ara cintes amb un òxid de ferro que es degrada i les torna il·legibles. Cerf advoca per investigar per trobar suports més duradors. Però copiar les dades en memòries més modernes no és suficient.
Els bits d’una foto es converteixen en imatges tan sols quan se’ls aplica un dels molts programes de gràfics diferents que existeixen actualment. Sense ells, els bits no es poden interpretar. Les fotos es poden imprimir, però hi ha dades, com un gran full de càlcul o un videojoc, que no tenen sentit fora del programa i del sistema operatiu per al qual van ser dissenyats.
Perduts irremeiablement aquests programes en les successives actualitzacions o millores de les bases informàtiques, també desapareix la informació. Cerf està preocupat així mateix per les dades científiques. Mesures preses al llarg de dècades, com les del clima, es graven en format digital en seqüències de números.
Però si es perd la informació sobre què representen aquests números (per exemple, ¿temperatura o pressió? ¿en quina unitat de mesura està?), els científics del futur no els podran utilitzar. Per això és necessari guardar també les metadades associades a la informació.

MÉS INFORMACIÓ:

http://www.eldiario.es/turing/ Entrevista-Vint-Cerf-Internet- invisible_0_149435840.html

http://www.bbc.com/mundo/notic ias/2015/02/150213_tecnologia_ era_oscura_digital_lv

http://tecnologia.elpais.com/t ecnologia/2015/02/27/actualida d/1425053335_288538.html

http://www.naciodigital.cat/ca naldigital/noticia/17208/dels/ pares/internet/adverteix/sobre /desaparicio/dels/nostres/reco rds/digitals


http://www.ccma.cat/tv3/Navega nt-a-lera-digital-dissabte-a-M illennium/noticia-arxiu/186224 515/


http://creacio-filosofica.blog .cat/2005/06/14/la_societat_di gital_fosca/




http://www.ccma.cat/catradio/a lacarta/el-mati-de-catalunya-r adio/clicats-vinton-cerf-un-de ls-pares-dinternet/audio/92634 9/

http://www.josper.es/blog/wp-content/uploads/logo_catalunya_radio.jpg

El matí de Catalunya Ràdio

21/06/2016

«Clicats». Vinton Cerf, un dels pares d’internet

http://statics.ccma.cat/multimedia/jpg/9/2/1466504411429.jpg
Vinton Cerf està considerat l’inventor dels protocols TCP/IP i se li atribueix el primer servei comercial del correu electrònic. Avui l’han investit doctor honoris causa per la Universitat Ramon Llull. El «Generació digital» de Catalunya Ràdio ha parlat amb ell i ens en fa un tastet. Sabeu què és l’edat fosca digital?

http://audios.catradio.cat/mul timedia/mp3/9/6/1466504408269. mp3

:::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::

http://encuentrosdigitales.rtv e.es/2011/cosima_dannoritzer.h tml

image_1   Encuentros digitales en RTVE.es

Cosima Dannoritzer

Cosima Dannoritzer

(…)

También ha dirigido para TVE la película ‘Amnesia electrónica’, en la que echa un vistazo a sus memorias personales, archivadas en formatos digitales que van cambiando, que amenazan la transferencia de esta información a las generaciones futuras.



http://www.ivoox.com/amnesia-e lectronica-con-cosima-dannorit zer-audios-mp3_rf_1106773_1.ht ml
http://elprogramafm.blogspot.c om.es/2012/03/la-amnesia-elect ronica-con-cosima.html

La amnesia electrónica (con Cosima Dannoritzer)

A través de nuestras cámaras y videocámaras estamos constantemente almacenando nuestras vidas, nuestros recuerdos. La primera comunión del niño, el viaje a Londres y tantas otras cosas.
Pero hay que contar con el deterioro de las cintas, con el relevo de formatos y la desaparición de los aparatos capaces de reproducirlas…

¿Qué pasará con nuestros recuerdos si un día no contamos con las herramientas para leerlas? ¿Podemos protegerlos del paso del tiempo?

Estas cuestiones son las que se plantean en el documental “La amnesia electrónica” de la realizadora alemana Cosima Dannoritzer. 

Publicado por @MiquelFigueroa en  5:52  
::::::::::::::::::::::::
I el documental de referència sobre el tema, de l’any 2003:

https://www.youtube.com/watch? v=RFJbKYTK5ZE

La oscura era digital

Documental sobre, la creciente tecnología digital y lo efímero de su almacenaje de información

María Amparo Clausell: Oscura Era Digital (PDF)

http://www.hispashare.com/?tit le=6905

La oscura era digital (2003)

http://www.hispashare.com/images/titles/6905/cover.jpg
Género: Documentales > Ciencia y tecnología
Duración: 50 minutos.
Resumen:
Durante miles de años se ha transmitido y mantenido información con marcas grabadas en piedra, signos y escritura en papiros, pergaminos, papel, Todo ello ha llegado hasta nuestra época y aún podemos leerlo o interpretarlo.

En las últimas décadas, los formatos y soportes de lectura y grabación de la información han sufrido innumerables cambios.

¿Qué sucederá dentro de unos años con la información almacenada con medios digitales? ¿Cuánto tiempo tardan en destruirse o quedar obsoletos? ¿Cuánto en quedar inutilizables los CDs y DVDs? ¿Durante cuánto tiempo estará disponible el hardware que los soporta y el software para interpretarlos?

Millones de archivos de todo tipo: bases de datos, documentos, imágenes, archivos multimedia, … corren peligro. ¿Podremos contemplar las fotos de nuestras vacaciones o el vídeo de la boda? ¿Quedará memoria de nuestra sociedad?

En este documental se analiza esta situación y se plantean posibles soluciones: migraciones, memoria de masa holográfica…

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/v ideos
www.youtube.com/user/grupsalva tge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
:::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)