Documental: «La guerra encoberta de la CIA a Laos»

Ufff!!!

Sense comentaris…

http://www.tv3.cat/videos/4025530/El-lloc-mes-secret-del-mon-la-guerra-encoberta-de-la-CIA-a

Televisió de Catalunya

Segle XX
31/03/2012 52.32

El lloc més secret del món: la guerra encoberta de la CIA a Laos

Un documental alemany del 2008 que explica un dels aspectes menys coneguts del conflicte bèl·lic que va afectar el sudest asiàtic, gairebé sense interrupció, des del 1945 fins al 1975. Concretament, el programa tracta de la guerra encoberta desenvolupada per la CIA nord-americana a Laos.

https://youtu.be/3ld5Ggah3Ec

:::::::::::::::::::::::
Més informació: 

Televisió de Catalunya

Data de publicació: 16/10/2013

«El lloc més secret del món: la guerra encoberta de la CIA a Laos»

Diumenge, 00.10, al 33

Un documental alemany del 2008 que explica un dels aspectes menys coneguts del conflicte bèl·lic que va afectar el sud-est asiàtic.

Aquest diumenge, a les 00.10, el canal 33 emet el documental «El lloc més secret del món: la guerra encoberta de la CIA a Laos». Sota aquest enigmàtic títol es presenta un documental alemany del 2008 que explica un dels aspectes menys coneguts del conflicte bèl·lic que va afectar el sud-est asiàtic, gairebé sense interrupció, des del 1945 fins al 1975. Concretament, el programa tracta de la guerra encoberta desenvolupada per la CIA nord-americana a Laos.

Laos, la porció més endarrerida i ètnicament complexa de la Indoxina francesa, va ser per a la potència colonitzadora un rerepaís agrícola que protegia el valuós Vietnam de l’expansionisme britànic des de Birmània. Independent a partir del 1953, el fràgil règim monàrquic es va veure aviat amenaçat per la guerrilla nacionalcomunista del Pathet Lao, que tenia el suport nord-vietnamita, i la vida política laosiana va quedar polaritzada entre dos prínceps, el neutralista Suvanna Puma i el seu germanastre Supanuvong, conegut com «El Príncep Roig».

En aquest context de guerra civil, i quan els Estats Units substituïen França com a gendarme dels interessos occidentals a la regió, l’administració Kennedy va autoritzar la CIA per contribuir extraoficialment a la contenció del comunisme a Laos. Des de principis dels anys 60, doncs, l’agència va entrar en relació amb els hmong o meo, un poble muntanyès de temperament guerrer i tradicionalment antivietnamita, i va reclutar desenes de milers dels seus membres per lluitar contra els comunistes del Pathet Lao i del Vietcong.

Dirigits pel general Vang Pao, antic general de l’exèrcit reial laosià, i equipats per la CIA a través de la base secreta de Long Chang, els hmong van ser el braç armat dels Estats Units en un Laos teòricament neutral. Tanmateix, a mesura que la situació militar al Vietnam es complicava, i com que una part de la «ruta Ho Chi Minh» discorria per territori laosià, els nord-americans van decidir intervenir-hi d’una manera molt més expeditiva: per mitjà de bombardejos aeris massius però mai no reconeguts que, entre 1964 i 1972, van arrasar regions senceres del país.

Va ser, en tot cas, un esforç inútil, perquè el 1975 el Pathet Lao va prendre el poder, enderrocant la monarquia i convertint Laos en un protectorat vietnamita. Els grans perdedors d’aquella guerra secreta, però, van ser els hmong: perseguits de manera genocida pel règim comunista victoriós, molts d’ells van buscar la salvació en l’exili i han configurat una diàspora d’uns 400.000 individus escampats per tot el món, de Tailàndia a la Guaiana Francesa i de l’Argentina a Austràlia. Només als Estats Units la comunitat hmong està formada avui per més de 200.000 persones.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Per contextualitzar una mica.
Però només una mica.
Pels motius que explica la nota.
(I, tot i així, déu n’hi doret!)

http://videotecaalternativa.net/cia-guerras-secretas-serie-completa-3-capitulos

CIA, guerras secretas – Serie completa (3 capítulos)

Por manolox, 27 noviembre 2011

(…)

NOTA: esta serie no es un documental de investigación. Es un repaso histórico de las actividades de la CIA protagonizado y narrado por algunos de los principales agentes, directores y subdirectores de la propia agencia. El documental aporta valor histórico y testimonial sobre los acontecimientos que aborda, pero no hay que olvidar que cuantos lo protagonizan son grandes criminales de guerra y profesionales de la mentira. Algunos de ellos siguen en activo, bien en la CIA o en la política, y sus aportaciones fácilmente estén condicionadas.

(…)

Operaciones clandestinas 1947 – 1977

Las ilusiones perdidas 1977 – 1989

De una guerra a otra 1989 – 2003

(…)

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordihttp://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)