Miércoles, 5 de octubre. Conferencia magistral: Raimon Panikkar: Su idea del mundo y su función en Occidente

Miércoles, 5 de octubre, a las 19:30 horas, en la sede de Plural-21.

a cargo de:

FERRAN INIESTA VERNET
Doctor en Historia y profesor de Historia Africana en la Universidad de Barcelona.
Discípulo de Raimon Panikkar

Actividad gratuita.


CONFERENCIA MAGISTRAL

Raimon Panikkar:
Su idea del mundo y su función en Occidente

 panikkar-w

Con motivo del cierre del año de celebración de nuestras Bodas de Plata, queremos recordar a Raimon Panikkar, quien fue Presidente de Honor desde nuestro primer día (6 de octubre de 1999) hasta su último día (26 de agosto de 2010). Agradecemos especialmente, al Dr. Ferran Iniesta que haya aceptado hacer una Conferencia Magistral sobre Raimon, el pensador catalán contemporáneo más reconocido internacionalmente, autor de prolífica y profunda obra escrita:

Raimon Panikkar:
La seva idea del món i la seva funció a Occident

Raimon Panikkar ha estat, probablement,  el pensador més rellevant de Catalunya en els darrers segles, però la seva obra ha impactat més fora del país que a casa. Una llàstima, perquè, per dir-ho breument, és el millor deixeble que mai ha tingut l’altre Ramon, en Llull: com ell, en Panikkar  ha situat el pensament català en un poderós nus relacional entre Home, Món i Divinitat, i com feia el mallorquí medieval -mort ara fa 700 anys- tenia el cap al cel, els peus a terra i el cor irradiant cap a tot l’univers.

Parlarem de metafísica, de cosmologia i de teúrgia, i ho farem ajudats per una obra cabdal, com va ser el seu petit opuscle sobre La Trinitat, que ni tan sols el cardenal Ratzinger va gosar atacar. Aquesta obra sintetitza el seu pensament teològic, d’arrel sorprenentment catalana. I raonarem sobre per què aquest és un dels rars teòlegs que Occident pot presentar al món, enmig dels grans mestres del Talmud, del Corà o del cristianisme ortodox.

I farem un esbós  ràpid, indispensable, de la  crítica panikkariana a la modernitat, a la seva falsa cooperació i a la seva perversió científica. De fet, la idea d’una dimensió crística en qualsevol tradició espiritual qüestiona l’habitual forma missionera -religiosa, econòmica o política- que Occident ha adoptat, sobretot en els darrers cinc-cents anys. Si el món occidental modern no trenca la seva dinàmica dualista, d’exclusió de tota la diferència i negació del seu sentit diví, el desajust esdevindrà catàstrofe ecològica, social i, fonamentalment,  ideològica.

Raimon -el mestre de Tavertet- ha estat un últim far occidental en ple crepuscle modern. Fins i tot,  la seva identificació adulta amb Catalunya ens recorda que, sense arrelament, les tradicions moren d’insubstancialitat.

Raimon Panikkar:
Su idea del mundo y su función en Occidente

Raimon Panikkar ha sido, probablemente, el pensador más relevante de Cataluña en los últimos siglos, pero su obra ha impactado más fuera del país que en casa. Una lástima, porque, por decirlo brevemente, es el mejor discípulo que nunca ha tenido el otro Ramón, Llull: como él, Panikkar ha situado el pensamiento catalán en un poderoso nudo relacional entre Hombre, Mundo y Divinidad, y como hacía el mallorquín medieval -muerto hace 700 años- tenía la cabeza en el cielo, los pies en el suelo y el corazón irradiando hacia todo el universo.

Hablaremos de metafísica, de cosmología y de teurgia, y lo haremos ayudados por una obra capital, como fue su pequeño opúsculo sobre La Trinidad, que ni siquiera el cardenal Ratzinger osó atacar. Esta obra sintetiza su pensamiento teológico, de raíz sorprendentemente catalana. Y razonaremos sobre por qué este es uno de los raros teólogos que Occidente puede presentar al mundo, en medio de los grandes maestros del Talmud, del Corán o del cristianismo ortodoxo.

Y haremos un esbozo rápido, indispensable, de la crítica panikkariana a la modernidad, a su falsa cooperación y su perversión científica. De hecho, la idea de una dimensión crística en cualquier tradición espiritual cuestiona la habitual forma misionera -religiosa, económica o política- que Occidente ha adoptado, sobre todo en los últimos quinientos años. Si el mundo occidental moderno no rompe su dinámica dualista, de exclusión de toda la diferencia y negación de su sentido divino, el desajuste convertirá catástrofe ecológica, social y, fundamentalmente, ideológica.

Raimon -el maestro de Tavertet- ha sido un último faro occidental en pleno crepúsculo moderno. Incluso, su identificación adulta con Cataluña nos recuerda que, sin arraigo, las tradiciones mueren de insustancialidad.

 

Sobre el Conferenciante:

Ferrán Iniesta es profesor de Historia de África en la Universitat de Barcelona e impulsor del Centre d’Estudis Africans (CEA). Fue presidente de Intercultura, presidente honorario del CEA, y coordinador de la Red Internacional de Investigación sobre África (ARDA), además de presidente del Consejo Académico del Institut Catalunya-Àfrica (ICA). Ha sido profesor en otras universidades españolas y en el extranjero (Dakar, Antananarivo, París, Lisboa, Burdeos, etc.). Es autor de numerosos libros, como Thot: pensamiento y poder en el Egipto faraónico (Catarata, 2012); Kuma: Historia del Africa Negra (Bellaterra, 2008); El Islam del África Negra (Bellaterra, 2009) y Tradición y libertad. Antiguos cimientos para una nueva Cataluña (Bellaterra, 2015), entre otros. Ha sido coautor en cuantiosos libros como: Imaginar África. Los estereotipos occidentales sobre África y los africanos (Catarata, 2009) y DE MARX A PLATÓN. Retorno a la Tradición Occidental (junto con Arcadio Rojo y Lluís Botinas) (Zona Abierta, 1999).

GUIÓ DE LA CONFERÈNCIA

RAIMON PANIKKAR

Un pensador trinitari, universal i arrelat

I – Del Ganges a Tavertet

L’HOME

                De l’Opus Dei al Ganges

                Científic, teòleg i ecòsof

                Sacerdot segons Melquisedeq

                Proxèmia, l’alegria cordial

L’OBRA

                70 títols i 1000 articles

                Exigència erudita

                Rebuig de la ciència moderna

                Ateisme, Hindo-budisme, Trinitat, Interculturalitat

ARRELS

                La forma occidental de ser: Opus Dei… o Plural 21

                El Ganges i la decisió de retorn a l’Oest

                Tavertet i la ‘incorporació’ al món català

II – Reflexions d’un pensador occidental

ABSOLUT  (1-2)

                Les raons del nihilisme – 1

                Intuïció, fe i teologia – 2

TRINITAT (3-4-5)

                Absolut i Ésser: el límit panteista – 3, 4

                Cosmoteàndria, el dinamisme de la manifestació – 5

OCCIDENT

                Les 7 llengües del sacerdot teòleg

                Catalunya i les arrels catòliques

CIÈNCIA

                Humanisme i la perversió de la nova ciència

                Democràcia contra la visió cosmocèntrica – MONASTICUM

NATURA

                El progrés depreda el món

                L’home com a jardiner del món

SAVIESA

                Ritu, pregària i silenci

                En la tradició d’Occident: ORA ET LABORA

III – El món, Occident i Catalunya

DIÀLEGS PER LA PAU

                La vacuïtat moderna, globalitzada

                La humanitat i el mal: LA LLIBERTAT-JOC CÒSMIC

                Trobades inter-religioses

                La comunió dels savis: LA METAÒNTICA-MBOK

EL NOSTRE OCCIDENT (6-7)

                Assumir el passat (Espriu)

                Francesco, millor que Tomàs

                Spinoza en la cruïlla moderna: S.P.I.N.O.Z.A.

                La Trinitat, resposta lul·liana – 6, 7

LA TRADICIÓ CATALANA

                Volta al món i torna al Born

                Tavertet, la catalanitat retrobada

                Esperit crític, enèrgic i assenyat: PLURAL-21

                Enfeinat, fins el darrer dia

                “I què he fet jo en la meva vida?”

A reveure, mestre!

Se ruega puntualidad

Es necesario inscribirse previamente para asegurar la realización de cada acto y para reservar plaza. Si lo deseas, puedes utilizar este formulario:

  ¡Gracias por tu interés!

 


 

Plural-21

Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

93 450 1300 –  info@plural-21.org  –  www.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Familia.

Bus: H8, 19, 20, 33, 34, H10, 45, 47, 50, 51, 62, 92, 117, 192, B24

Plural-21 en Google Maps