El Punt Avui, 16-10-2015. Varufakis: “Brussel·les odia la democràcia”

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/junqueras-i-varufakis-conversen-sobre-catalunya-i-europa/video/5557620/
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/-cat/-cat-amb-oriol-junqueras-i-iannis-varufakis/video/5557624/

———- Missatge reenviat ———-
De: Brauli
Data: 16 d’octubre de 2015, 23:16
Assumpte: El Punt Avui, 16-10-2015. Varufakis: “Brussel·les odia la democràcia”.

El Punt Avui, 16-10-2015. Varufakis: “Brussel·les odia la democràcia”.

Ara m’explico la censura que va rebre la visita nostra a l’acte d’en Iannis Varufaquis. L’acte estava organitzat pel diari neoliberal català Ara!

Vaig cometre l’errada d’oferir la versió catalana del nostre article Moneda i constitució als organitzadors, com mostra d’allò que havíem de donar al Iannis en anglès, i de seguit van decidir censurar-nos l’accés.

La censura va ser totalment conscient i premeditada!!!!

El diari Ara és partidari, amb la seva decisió, de privatitzar les pensions, la sanitat, l’educació, els serveis i les infraestructures públiques, deixant tot això a mans dels bancs, a part d’augmentar els impostos. Aquesta és la seva política econòmica, volent imposar l’Euro com a única moneda oficial catalana.

Atentament,

Brauli.

http://www.elpuntavui.cat/economia/article/18-economia/905797-varufakis-lbrusselmles-odia-la-democraciar.html

Economia
BARCELONA – 16 octubre 2015 2.00 h

Varufakis: “Brussel·les odia la democràcia”

L’exdirigent de Syriza considera essencial solucionar el dèficit democràtic de les institucions comunitàries

Reclama un moviment paneuropeu que pressioni els partits polítics estatals

B.Badrinas

El trencador discurs de Iannis Varufakis va arribar ahir al Born Centre Cultural. L’exministre de Finances grec va fer un repàs de les seves idees polítiques i econòmiques, així com de la seva agredolça experiència com a càrrec públic, en una xerrada que tenia com a marc les institucions comunitàries europees. “Brussel·les odia la democràcia i, de fet, el poder allà mai ha estat democratitzat”, va començar Varufakis, tot recordant la seva experiència en l’Eurogrup. “Era un lloc molt desagradable, on dinou paios estaven en contra de mi; una zona, en definitiva, lliure de democràcia en què l’únic mantra és: el programa no es pot canviar”, va explicar.

De fet, aquest dèficit democràtic ve, segons va assenyalar, dels seus orígens com a càrtel del carbó i de l’acer, al qual després es van afegir els interessos dels grangers francesos i, ja últimament, els banquers. “Un càrtel que en un moment donat necessitava una moneda única i va crear l’euro, però sense solidesa com si tot fos el consell d’administració d’una empresa”, va assenyalar.

Dintre del cicle de conferències organitzat pel diari Ara i davant un auditori de mes de mil persones, el professor universitari va enumerar el que són, a judici seu i deixant a banda el dèficit democràtic, els quatre grans problemes de la UE: la banca, el deute, la inversió i la pobresa. A partir d’aquí, va començar a oferir solucions sobre cadascun d’ells. Sobre la banca va proposar que s’expulsi els directius implicats en fallides i, en tot cas, que el rescat de les entitats es faci a través d’institucions europees. “En un termini relativament breu de temps haurien de ser privatitzats de nou”, va afirmar Varufakis. Sobre el deute va convidar a la UE a dividir-lo en dues parts: fins al 60% del PIB que passaria a estar gestionat i canalitzat per al BCE, i a partir d’aquesta xifra i ja superant el Tractat de Maastrich, que quedaria en mans dels diferents estats de l’eurozona.

Respecte a la inversió va proposar programes a través del públic Banc Europeu d’Inversions en temes com, per exemple, les energies renovables o indústries productives que desperti de la letargia els inversors privats. “Un cop el diner privat percebi l’aposta del capital públic es llançarà a participar del creixement econòmic”, va pronosticar l’exministre grec, que hi va afegir: “Vivim una gran paradoxa perquè actualment hi ha més estalvi que mai, però el diner està estancat per pànic”. Varufakis es va referir com a un gran exemple de reactivació econòmica el New Deal nord-americà dels anys trenta

Finalment, va tractar la pobresa que va considerar com un assumpte de caire polític. “Com més grans són els desequilibris de les institucions, més gran serà la crisi”, va assenyalar. En aquest punt va proposar ajudes generalitzades d’Europa per a les llars pobres. “Això tindria un gran efecte unificador i ajudaria a augmentar la identitat europea”, va etzibar.

Com a solució als grans mals, va apostar per la creació d’un gran moviment paneuropeu que agrupi als ciutadans i que pressioni als diferents partits polítics estatals amb l’objectiu de, en primer lloc, democratitzar i dotar de més transparència les institucions comunitàries per, tot seguit, poder afrontar la resta de dèficits. “Grècia ens està donant una oportunitat per canviar les coses, perquè allà s’estan experimentant unes polítiques per després implantar-les en altres llocs”, va afirmar.

Unes polítiques, problemes i realitats que Varufakis considera que són comuns en molts llocs d’Europa i que ens han d’atorgar una identitat única per poder-los afrontar millor.

“Només així podem donar suport a l’euro i democratitzar Brussel·les”, va concloure l’expolític de Syriza.

LES FRASES DE VARUFAKIS

L’Eurogrup és un lloc molt desagradable i lliure de democràcia on l’únic mantra és: el programa no es pot canviar
L’origen de la UE és un càrtel de carbó i l’acer que un dia decideix tenir una moneda única, però sense solidesa

“Sembla que Madrid vol enfortir la independència”

L’exministre de Finances grec Iannis Varufakis va sostenir ahir que “sembla que Madrid està intentant enfortir el moviment independentista a Catalunya” al prohibir un referèndum sobre la independència. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Varufakis va assenyalar que l’executiu de Rajoy “no podria fer-lo millor” si el que vol és fomentar el sobiranisme a Catalunya. En l’entrevista, va demanar també perdó a Podem, perquè la claudicació d’Alexis Tsipras, primer ministre grec, davant Brussel·les ha afectat al partit de Pablo Iglesias. “[Tsipras] es va donar per vençut, i això ha fet molt de mal a Podem”, va assenyalar. El polític i professor universitari va assenyalar que la realitat grega i espanyol “són comparables, però també molt diferents” malgrat emergir de la mateixa crisi. “A Europa havia por d’una Grècia victoriosa en les negociacions, perquè després vindria Espanya”, va assenyalar.

Un dia abans, Varufakis va entrevistar-se amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello. “Una altra Europa és possible i la farem des de baix”, va piular Colau des del Twitter després de la trobada amb l’economista grec.Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)