SNB presentant el seu nou llibre a diferents mitjans

 

DINERS 15/09/2013
 
LLIBRES
 
DIARIO DEL CRASH
 
Santiago Niño-Becerra
 
Los libros del lince
Barcelona, 2013
398 pàgines
Preu: 21 €
 
 
El professor Santiago Niño-Becerra, que ha aconseguit un ampli ressò amb els seus llibres El crash del 2010 i Más allá del crash, torna a les llibreries amb un altre títol sobre la crisi econòmica actual: Diario del crash. El llibre reuneix una part significativa dels articles setmanals que ha anat publicant a la xarxa des de l’any 2005 fins avui, des de la fase de precrisi fins a l’actual moment d’indeterminació del qual sortirem, diu, fent les coses d’una altra manera i arribant a un estàndard de vida més baix que el passat.
:::::::::::::::::::::::::::::::
 
 

Economia
La CRÒNICA

Poca feina i molt deute

 “Disculpi, però jo les dades positives no les veig enlloc”, diu el professor Santiago Niño Becerra»
 
 
27/09/13 02:00 – B. Badrinas
 
Santiago Niño Becerra va presentar ahir ‘Diario del crash' Foto: JUANMA RAMOS.

Santiago Niño Becerra va presentar ahir ‘Diario del crash’ Foto: JUANMA RAMOS.

 
 
Pràcticament tots coneixem el colpidor discurs del professor Santiago Niño Becerra sobre la situació de l’economia, les causes de la crisi i les possibles sortides. Un discurs que va recollint periòdicament des del 2005 en el seu blog La carta de la bolsa i que ara ha decidit recopilar en part, amb les modificacions i canvis pertinents, en el llibre Diario del crash, juntament amb una inèdita introducció i un capítol final amb les grans conclusions sobre el temps que vivim. Un llibre que, segons va explicar ahir el mateix autor en la presentació, busca una resposta a per què l’Estat espanyol està patint més la crisi que altres països del vell continent. “Els problemes d’Espanya, de fet, vénen del segle XVI perquè sempre ha arrossegat una baixa competitivitat i productivitat; ara bé, en els últims anys ha aparegut un altre desgavell: un increment espectacular del deute privat”, va explicar.

A partir d’aquí, el també catedràtic de l’Institut Químic de Sarrià va elaborar un esborronador escenari presidit per una economia amb creixements febles o inexistents, un elevat atur estructural, unes pensions i prestacions socials més baixes, una menor qualitat de vida i, fins i tot, més curta. “En els propers anys viurem pitjor que en els últims i vindrà a ser com retrocedir a la passada dècada dels vuitanta”, va precisar.

I entre els grans canvis que Niño Becerra va pronosticar destaquen el del treball tal com l’hem conegut fins ara i el de l’Estat. Així, l’oferta de llocs de treball serà reduïda davant una nombrosa demanda que donarà lloc a una desocupació estructural elevada. “Cada cop es necessiten menys unitats de treball per generar una unitat de PIB i en això també hi té a veure el fet que la tecnologia està substituint el factor treball de forma accelerada”, va dir. Respecte a l’afebliment de l’Estat va afirmar: “Veurem una més gran coordinació entre estats i àrees econòmiques, amb un protagonisme creixent dels clústers o zones especialment dinàmiques, i a nivell europeu una més gran integració bancària, fiscal, política, del deute…”

I, precisament, en aquest últim punt sembla que hi ha el quid de la qüestió: “L’augment del deute privat és general a tot Europa i, al final, ningú pot pagar tot el que deu perquè el camí tradicional d’anar pagant a poc a poc ja no val, ja que dóna lloc a creixements del PIB molt petits.” “Haurem d’anar cap a quitacions com a contrapartida a potencials de creixements més importants, com per exemple a Grècia, perquè amb els deutes actuals no anem enlloc”, va reblar. Tot un procés que, segons les seves teories, donarà lloc a noves i doloroses mesures d’ajust.

En definitiva, un Niño Becerra en estat pur que deixa poc lloc a l’optimisme en fer un exercici d’anàlisi de la realitat econòmica força cru. “Què penso sobre les notícies positives de les últimes setmanes? Disculpi, però jo les dades positives no les veig enlloc”, va concloure.

 

Darrera actualització ( Divendres, 27 de setembre del 2013 02:00 )

Publicat a

  • El Punt Avui. Comarques Gironines 27-09-2013 Pàgina 44
  • El Punt Avui. Edició Nacional 27-09-2013 Pàgina 18
 
 
:::::::::::::::::::::
 
 
 https://i0.wp.com/1.bp.blogspot.com/-goVjFWF_qOA/UEfndQRE5CI/AAAAAAAAAGo/8dVlnisy6PI/s1600/logo_8aldia.jpg?w=560
 
17/09/2013 Economia, Vídeos
 
Niño-Becerra: “És absolutament insostenible que el creixement del PIB porti una línia totalment paral·lela a l’evolució del deute”
 
 
 

El catedràtic d’Economia de l’IQS Santiago Niño-Becerra ha estat al programa per presentar-nos el seu darrer llibre, Diario del crash, en el qual podem constatar l’evolució econòmica des del 2005 fins avui. Niño-Becerra es va sentir motivat per “l’evolució del deute i evidentment l’evolució del factor treball“. A més, el catedràtic ha puntualitzat que “és absolutament insostenible que el creixement del PIB porti una línia totalment paral·lela a l’evolució del deute, però evidentment el deute molt per sobre”.També ha sentenciat que “del deute es parla poc, no se’n parla, per això jo penso que l’única sortida és una quitança del deute, és que no n’hi ha una altra”.

D’altra banda, Niño-Becerra ha explicat: “No és sostenible que en un país es construeixin cada any més de 500.000 vivendes.”

La voluntat del professor Niño-Becerra amb la seva obra és que “amb aquest llibre la gent reflexioni”.


Pots seguir i comentar l’entrevista a Twitter amb el hashtag
#becerra8aldia.

 

:::::::::::::::::::::: 

20/09/2013Niño-Becerra: «A partir del 2016 ens haurem d’acostumar a veure creixements del 0,…»

Santiago Niño-Becerra, catedràtic d’Estructura Econòmica a l’IQS, que presenta el llibre «Diario del crash», diagnostica la situació econòmica a casa nostra: «A partir del 2016 ens haurem d’acostumar a veure creixements del 0’…». Sobre el mercat laboral, Niño-Becerra constata: «La demanda de treball no es crea amb una llei sinó amb inversió i en aquest sentit Espanya té un problema». I augura: «2 dels 6 milions d’aturats que té Espanya provenen de la construcció. Si no els trobem una alternativa en la indústria, mai trobaran feina.»

L’economista reconeix: «En totes les grans crisis, hi ha famílies que en surten més riques. Ara, es prendran mesures perquè el món no es col·lapsi.» Pel que fa a la garantia dels dipòsits, Niño-Becerra considera: «És virtual. Actualment, el capital no arriba als 2.000 milions d’euros». La seva aposta és: «Jo opto per fer desaparèixer l’IRPF i, per exemple, pagar IVA.»

Sobre la rebaixa d’impostos que ha anunciat Ana Botella, el catedràtic dóna aquestes dades: «Madrid té un deute de 7.000 milions i Barcelona, de 1.000. Els efectes d’uns Jocs es veuran d’aquí a 10 anys». I continua: «El 92 Barcelona tenia unes mancances terribles en infraestructures. I en paral·lel, el màrqueting va col·locar Barcelona al món». La previsió de Niño-Becerra és aquesta: «La situació el 2020 o 2022 no té a veure amb l’any 92, aquell moment era idoni i la despesa no va ser elevada.»

Per Niño-Becerra, la situació econòmica tampoc és òptima més enllà de les nostres fronteres: «Els EUA estan contents amb la Reserva Federal, i en canvi, hauríem d’estar tristos perquè vol dir que l’economia americana no acaba de funcionar.» L’economista també explica: «Al Brasil hi ha una bombolla brutal. A Copacabana s’està pagant el metre quadrat més car que a Chelsea.»

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/nino-becerra-a-partir-del-2016-ens-haurem-dacostumar-a-veure-creixements-del-0-/video/4680931/

 
:::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
 
 
 
‘La Ventana’
25/09/2013
(18:00-19:00
 
Empezamos la tercera hora de La Ventana hablando de economía en Hacemos números con Santiago Niño-Becerra.
 
En Pretérito imperfecto Nieves Concostrina ha narrado el pacto que firmamos hace 60 años con EEUU para que colocaran sus bases militares en varios puntos de España.
 
::::::::::::::::::::::::::::
 

26/09/2013 – 09:34

Santiago Niño Becerra: «Vamos hacia un desempleo estructural elevado»

 

 

El catedrático de Estructura Económica en la Universidad Ramón Llull, Santiago Niño Becerra, explica en Herrera en la onda que el principal problema de España es la deuda privada». Apunta que para nuestro país «crecer por debajo del 1% es no crecer» y advierte de que hay que redefinir el concepto de salir de la crisis porque si pensamos que es volver a la España de 2006 entonces nunca saldremos, «vamos hacia un desempleo estructural elevado, un modelo de trabajo más flexible y un cambio de paradigma total».

 
 
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
http://www.eladelantado.com/noticia/nacional/178989/%ABa_espana_le_va_a_dar_igual_quien_gane_hoy_en_alemania%BB
 
 
ECONOMÍA
 
«A España le va a dar igual quién gane hoy en Alemania»
 
Entrevista a Santiago Niño-Becerra, Catedrático de Estructura Económica de la Universidad Ramón Llull.
 
SPC | 22/09/2013
 

Ya ha salido a la venta el último libro del gurú económico Santiago Niño-Becerra, Diario del crash (Los libros del lince), donde responde a preguntas sobre Economía que todos nos hacemos. Sobre cuándo acabará el drama del paro sentencia: «Nunca, si no desciende la población activa. España tiene un modelo productivo que precisa crecer mucho. Se necesita un sector que, como la construcción, creara cientos de miles de puestos de trabajo, y ni existe ni es hoy posible».

 


Este experto cree que a Madrid no le convenía albergar los JJOO. / C. Barjau

 

Tras varios años preguntándole si me puedo comprar ya un piso, me recomienda Santiago Niño-Becerra, no sé si con ironía o con las ganas de quitarse a este pesado de encima, que adquiera edificios y que luego alquile los apartamentos. Tomo nota.

 

¿Cruzamos los dedos para que Merkel no gane hoy?
Da igual quién gane y con qué apoyos. El que lo haga va a tener que escuchar lo que diga Siemens, el Deutsche Bank, Bayer, Volkswagen, IG Metal… Recuerde aquella frase de Bajar impuestos es de izquierdas. ¿Hubiese sido posible en los 60 en cualquier democracia europea?

Rubalcaba cree que los socialdemócratas nos ayudarían.
A España le da igual. Tiene que pagar 36.000 millones anuales de intereses de la deuda pública y sus ciudadanos, empresas y bancos arrastran una deuda privada descomunal, y eso no lo va a cambiar el resultado de las elecciones. Los famosos eurobonos nacerán o no, dependiendo de su conveniencia, al margen de lo que diga Alemania, que va a tener problemas gordos: posee recursos pero no ideas, y cuando empiecen a fallar las exportaciones…

 ¿Por qué allí la gente que cobra el paro ayuda a la comunidad y aquí no? Puedes ver perfectamente a un señor trajeado limpiando por la calle…
La estructura del PIB germano, su modelo productivo, son completamente diferentes a los españoles. Aquí eso haría que aún hubiese más desempleo porque la tasa de actividad es menor. De todos modos, de Alemania se están contando películas parciales. Es cierto que el desempleo es del 5,6%, pero eso es el paro total, luego hay otro 7% de la población activa que se haya subempleado.

¿Hasta qué punto ha pesado lo económico en la cancelada ofensiva de EEUU sobre Siria?
Todo. Mire el mapa: controlando Siria e Irak se bloquea a Irán y su petróleo, se interfieren los gaseoductos que la cruzan y se apoya a Turquía, actor por su cercanía al Caspio y al Cáucaso.

De todos modos, dicen que una guerra viene de maravilla a las finanzas: la industria armamentística, la reconstrucción…
Eso era antes, ya no. Ahora, con un dron se puede liquidar quirúrgicamente lo que haga falta, donde haga falta, y cuando haga falta. Y hoy una guerra de las de antes es imposible porque no habría ni vencedores ni vencidos.

Por cierto, ¿hubiera supuesto el empuje definitivo para la economía española los Juegos Olímpicos en Madrid o la puntilla?
De entrada, pienso que equivale a una huida hacia adelante que solicite ser sede olímpica una ciudad de 3,2 millones de habitantes que arrastra una deuda de 8.000 millones. Los efectos de unos JJOO se ven en un horizonte de 10 años y el período 2020–2030 pienso que va a ser complejo. Se puso de ejemplo los positivos efectos de Barcelona 92, pero, desgraciadamente, son más los efectos neutros o negativos de eventos parecidos: Atlanta, Zaragoza, Sevilla…

Parece que sacamos pecho con la prima de riesgo, ¿eh? Fíjese cómo estábamos hace un año.
Pero es que la prima de riesgo indica muy poco. Ha bajado, vale, pero España ha de pagar el 4,5% para que le compren la deuda a 10 años y Japón el 0,9%. Que descienda es debido a que Alemania ha de abonar más para que le compren su deuda y a que los mercados tienen clarísimo que España va a pagar los intereses de su deuda: lo dice la Constitución. La economía nacional está igual que hace medio año o, posiblemente, un poco peor.

Pues dicen que vamos a mejor, hasta el PSOE lo reconoce.
No. Estamos siguiendo un tratamiento de quimioterapia del cáncer que afecta a la economía planetaria. Y la quimioterapia mata las células malas pero también las buenas. Pienso que los dos próximos años van a ser planos, seguiremos en el fondo, vaya, y luego se empezará a aplicar una nueva estructura que ya se está diseñando: unión bancaria y fiscal… Eso supondrá que unas zonas vayan a más y otras no.

¿Será beneficioso Eurovegas?
El proyecto generaría PIB a la Comunidad de Madrid.

¿Qué cree que va a pasar con las pensiones?
Van a perder poder adquisitivo y van a bajar. Por este orden. En España y en todas partes. Y la rentabilidad de los planes de pensiones, ya ve. Quienes no tengan un patrimonio de tocar, como un bloque de apartamentos que les proporcione una renta…

El oro pierde fuerza.
Fue otro activo elegido por la gran inversión para mover y ganar dinero, como antes lo fue la plata, el platino o los diamantes. Ya hay muy pocos que lo controlen, y lo peor de todo: su uso industrial es muy bajo.

 

 
::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::http://www.leconomic.cat/neco/article/4-economia/18-economia/675469-democracia.html

 

Santiago Niño Becerra
Catedràtic d’estructura econòmica. IQS School of Management – Santiago Niño Becerra @sninobecerra

07/09/13 02:00

Democràcia

 
 
Per refrescar la memòria: el 25 de setembre del 2012 va tenir lloc una concentració a Madrid amb l’objectiu d’“envoltar el Congrés”.

La democràcia. La democràcia, cal no oblidar-ho mai, va néixer per evolució i per necessitat. Aquella burgesia del XVIII amb creixent poder econòmic necessitava que les mesures de política econòmica i de política política deixessin de dependre dels capritxos d’un rei sense talla i d’una colla de favorits, però calia que algú liquidés físicament aquesta estructura, i qui millor que un poble miserable, oprimit i sense futur?

Cert: durant un segle i mig aquesta burgesia va picar, i molt, a aquest poble que la va ajudar a tallar el coll al rei, però després de la depressió va tornar a necessitar-lo, i aquesta vegada l’oferiment va ser total: “No només ocupació i salari et donaré, sinó que t’ho donaré indefinidament i en permanent augment, i a més et donaré capacitat de compra infinita, i a més triaràs els qui et governin.”

I aquella promesa es va complir, i la democràcia es va expandir. La màxima manifestació de la democràcia va ser un binomi: votar amb absoluta llibertat a qui es volia i poder accedir a un BMW; i ambdues coses van ser possibles; i Espanya va anar bé, i la democràcia també va anar bé.

Hauria estat imaginable un 25-S el 2006? En absolut! El 2006, tot i donar-se tots els actes de corrupció política presumptes i ja jutjats, no es va intentar envoltar cap parlament… perquè els polítics triats estaven fent les coses molt bé i el govern també perquè es creixia tenaçment i imparablement. Recorden el que deia el 2006 la que llavors era l’oposició i els arguments que utilitzava? Consultin les hemeroteques.

L’error terrible ha estat creure que la democràcia que coneixem romandria inalterada en absència del que la va acompanyar durant aquestes dècades passades: la millora continuada i permanent en l’estàndard de vida d’una població que sempre vol més perquè constantment li han estat dient que el bé era voler més.

Perdut el sentit del binomi és com si s’hagués entrat en la desconstrucció d’un present, la qual cosa porta a aquella situació en el passat que Joan Manel Serrat magistralment va reflectir a Temps era temps (*), una situació de la qual, quan l’autor va publicar la seva cançó, se n’estava sortint. Democràcia va quedar entès com a equivalent a “anar millor”. Si ara s’està anant pitjor i pitjor s’hi continuarà anant, què simbolitzen aquells a qui triem democràticament perquè ens guiïn cap a una vida millor?
(*) Aquí tenen la interpretació de la cançó pel seu autor. I aquí la lletra.

 
Darrera actualització (Dissabte, 7 de setembre del 2013 02:00)

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::

https://twitter.com/sninobecerra/status/380203750280810496/

 

S. Niño Becerra
@sninobecerra

A partir de hoy: pic.twitter.com/AmIRe9ezy0

 
 
 
10:36 de la tarda – 17 Set. 13
Ana @banoib 17 de Set.

@sninobecerra Zorionak! Lo vi en @8aldia Una cubierta sobria, acorde con los nuevos tiempos. Lo incluyo en la lista de novedades.

Detalls

:::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::

http://lacartadelabolsa.com/leer/articulo/los_empleados_publicos_en_espana

La Carta de la Bolsa

Los empleados públicos en España

Santiago Niño Becerra
Lunes, 30 de Septiembre de 2013

(Notas: a) Los datos para los cálculos que vienen a continuación los tomé de un gráfico publicado en El País del 27.09.2013 en su Pág. 24. b) Recuerdo que yo no soy un empleado público: la URL es un centro totalmente privado. c) Alguien me preguntó hace un tiempo por qué no utilizaba el término ‘funcionario’, repito lo que le dije: porque el de ‘empleado público’ es más amplio).

Partiendo de la base de que, sobre población activa, España tiene una de las tasas de empleados públicos más bajas de Europa, España: 15,0%, Italia: 16,0%, The UK: 18,8%, Francia, 23,0%, Suecia: 31,7%, datos que, por cierto, el Gobierno nunca comenta, el deterioro de las condiciones laborales que este colectivo lleva años experimentando pienso que tan sólo puede ser explicado a través de los dos siguientes razonamientos:

1 – La situación económica de España en general y de las AAPP en particular es mucho peor de lo que se pregona, no sólo la del momento actual sino en relación a las expectativas de su evolución, y ello independientemente de los ‘destellos’ y de las ‘flores de invernadero’ que periódicamente se mencionan.

En ese contento, los empleados públicos, al ser un colectivo cautivo cuyo contratador y pagador es único y el mismo, sería uno de los más utilizados a la hora de recostar -ahorrar- recursos para dedicarlos a otro fin o para absorber la inexistencia de tales recursos, ya que la única alternativa de sus componentes es el abandono de la Administración.

Esta estrategia se complementaría con un ataque light a la función pública por el lado de su rendimiento y dedicación a fin de crear una imagen negativa en la opinión pública -‘son muchos’, ‘hacen poco’- que no vería con malos ojos el deterioro de sus condiciones amparado por la propiedad de su puesto de trabajo (lo que tan sólo es cierto en relación a los funcionarios).

2 – Existe un plan medido, detallado, para el desmontaje de las AAPP o para su reducción a la mínima expresión que pasaría por la no sustitución o la cuasi no sustitución de jubilaciones y bajas por incapacidad laboral transitoria para, posteriormente, eliminar la duración indefinida de los contratos en la función pública, es decir, para el despido de funcionarios.

Tal estrategia, de existir, estaría vinculada, a corto plazo, con la insuficiencia de recaudación para atender el pago de los intereses de la deuda, el pago de deudas ya comprometidas e ineludibles (armamento), y, a largo, con la intención de dejar de prestar servicios y atenciones hoy prestadas por las AAPP. Estado, regiones y entes locales llevarían una senda parecida y coincidente en el tiempo.

Lenta, pero inexorablemente, sobre la función pública se lleva extendiendo un halo de demonización. Primero fueron aquellos pringados que se metían a funcionarios cuando se podía ganar 35.000 euros en una semana comprando un piso un Lunes y vendiéndolo un Viernes; después esos suertudos a los que no se podía echar; luego unos egoístas insolidarios que protestaban porque se les bajaba el salario un simple 5%; masdepués unos innecesarios como demostraba el hecho de que a pesar de reducirse su número en cientos de miles las cosas seguían yendo; ahora el colectivo que puede ser malpagado y removido sin que digan ni pío porque no tienen nada que decir; mañana pueden muy bien convertirse en el conjunto eliminable, subcontratable, minijobsable, autonomizable y autoempleable, eso sí: a cada miembro del colectivo bien podría regalársele un ejemplar de la Ley de Emprendedores.

La ventaja que tiene la Historia es la de que no puede cambiarse y la de la realidad que es la que es. Atentos a lo que viene ahora. Tomando como índice 100 el valor del IPC en España en 1981 y tomando como índice 100 el valor de la remuneración de los empleados públicos españoles en dicho año, (redoble de tambores) en el 2014 el IPC alcanzará un índice de 429,61 y la remuneración de los empleados públicos de 277,90. Es decir, en 33 años los empleados públicos habrán perdido más de 151 puntos de poder adquisitivo. ¿Qué miembro de un Gobierno habido en estos 33 años independientemente de su color había hecho mención de tal hecho? ¿Qué partido político en alguna de las campañas electorales habidas en esos años se ha referido al tema?. Pero es que la cosa es más gorda.

Desglosando la serie por períodos de Gobierno, entre 1982 y 1996 (PSOE) el IPC pasó de 100 a 260 mientras que las remuneraciones de los empleados públicos pasaron de 100 a 206.

Entre 1996 y el 2004 (PP) el IPC fue de 100 a 125 mientras que los salarios de los empleados públicos fueron de 100 a 116.

Entre el 2004 y el 2011 (PSOE) mientras que el IPC avanzó desde 100 a 123, la remuneración de los trabajadores de la AAPP se movió desde 100 a 111.

Y entre el 2012 y en cómo se prevé que cerrará el 2013 y lo que será el 2014 (PP), el IPC pasará de 100 a 103 mientras lo que cobran los empleados públicos pasará de 100 a 100, es decir, se quedará igual.

A los empleados públicos les da igual quien gobierne: siempre han perdido poder adquisitivo haciendo balance global o parcial en las tres últimas décadas; insisto: gobierne quien gobierne. También les ha dado igual que España haya ido bien, más que bien, o que la economía española haya jugado en la Champions Leage de las economías mundiales: también entonces han perdido poder adquisitivo. Y nunca jamás esto ha sido puesto encima de la mesa por ningún político. Eso pasaba cuando España iba viento en popa, imaginen qué les puede suceder ahora a los empleados públicos, ahora: cuando estamos en medio de un huracán.

El señor del fondo (llevaba tiempo callado) pregunta cuál de las dos posibilidades anteriores veo más viable. Pienso que es una combinación de las dos: las expectativas de la economía española son mucho peores de lo que se dice por lo que existe un plan para disminuir drásticamente el gasto de las AAPP.

Continuamos para bingo.
@sninobecerraSantiago Niño-Becerra. Catedrático de Estructura Económica. IQS School of Management. Universidad Ramon Llull.

Salut i independència!Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 
ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)