Futur capitalista? Ni Brasil, ni Argentina… ni Alemanya!

«En terra alemanya es guarden només 1.036 tones d’or del total de 3.396 de la reserva oficial del país.»
«Gairebé la meitat –1.536 tones– estan dipositades a la Reserva Federal dels Estats Units. Unes altres 450 tones són al Banc d’Anglaterra i 374 tones més, al Banc de França.»
Que els vagin a buscar, a veure si els troben… i els els donen.
El problema no són els països: és el sistema.
En Deolufeu no sé si ho contemplava, però en Santiago Niño diu que hi ha un canvi de sistema econòmic cada uns 250 anys.
Salut!
Jordi
::::::::
Frankfurt
Desencís pel valor dels lingots

L’or del Bundesbank

S’escampa per Alemanya la sospita que el valor del tresor del seu Banc Federal no es correspon amb la quantitat que situa les reserves del país com les segones més importants del món

Per calmar les pors, el regulador decideix recuperar 150 de les 2.360 tones del metall noble, que té repartides entre els EUA, França i Anglaterra

29/10/12 02:00 – Berlín – Gemma c. Serra

 

Imaginem-nos que, ofegats per la crisi, ens decidim a anar a una botiga de les de “Compro oro” amb les joies de la família. Un recurs que fins fa poc sonava a temps una mica remots, perquè per sortir del pas hi havia possibilitats gairebé il·limitades de demanar crèdit sobre crèdit, però que de cop ha pres nova actualitat. I imaginem-nos que el senyor de la botiga ens diu que allò que creiem que era or pur, o gairebé –el de 24 quirats–, no arriba ni als 18 i que el seu valor no és el que mentalment havien taxat. Aquesta és la sospita que de cop s’ha escampat a Alemanya sobre les seves grans reserves d’or. Fins ara, gairebé ningú no tenia clar quin abast tenien les reserves d’or del Bundesbank –el Banc Central d’Alemanya–, però més o menys tothom havia sentit a dir en algun lloc que les reserves alemanyes eren les segones del món. És a dir, després dels Estats Units.
Aquesta sospita més aviat s’ha confirmat i quantificat. Fonts del Bundesbank van informar aquesta mateixa setmana que el volum total d’or alemany és de 3.396 tones i que per tant Alemanya defensa la seva posició de subcampiona del món. L’equivalent a 133.000 milions d’euros, suficients per treure el cap en cas d’emergència.
El problema, però, és que el mateix Banc Central va confirmar, també, que aquest tresor no és en territori nacional. Gairebé la meitat –1.536 tones– estan dipositades a la Reserva Federal dels Estats Units. Unes altres 450 tones són al Banc d’Anglaterra i 374 tones més, al Banc de França. És a dir, que realment en territori alemany i a l’abast de la mà, en cas de necessitat, hi ha aproximadament un terç del total. Una situació que no és nova, segons ha explicat aquests dies el membre de la presidència del Bundesbank, Carl-Ludwig Thiele. Les reserves d’or alemanyes han estat repartides entre les tres expotències aliades des de la postguerra alemanya, per raons de seguretat. És a dir, per diversificar-les entre tres socis fiables. Una part del tresor ni tan sols ha estat mai a Alemanya, sinó que es va acumular als Estats Units, en funció del superàvit comercial de la potència exportadora.
Ningú no havia arrufat el nas, fins ara. La setmana passada, però, el dubte es va disparar impulsat pel Tribunal de Comptes. El gran auditor dels fons públics alemanys va “recomanar”, en un informe transmès a la comissió pressupostària del Parlament, que es “comprovés” la qualitat i solidesa d’aquestes reserves d’or dipositades des de fa tants anys a l’estranger. No sigui cosa que les barres a l’estranger no tinguin la puresa que ens pensàvem. Thiele va voler respondre a aquesta sospita en assegurar que no hi havia cap dubte sobre la integritat de l’or que es guarda a la Reserva Federal i que cap de les revisions periòdiques dels últims anys no havia donat mai una “sorpresa” desagradable. No té sentit sospitar dels garants del tresor del Bundesbank, va insistir el seu representant, que a més va recordar que els guardians de l’or alemany no cobren per fer-los de magatzem. Tant els Estats Units com els francesos ofereixen aquest “servei” gratuïtament. El Banc d’Anglaterra sí que cobra –mig milió d’euros l’any–, però això és el que li costaria també al Bundesbank en cas de custodiar-lo ell.
Solució de compromís
Les explicacions no han tranquil·litzat l’enrenou d’aquests dies al voltant d’unes reserves d’or que durant dècades sembla que no havien preocupat ningú. El Bundesbank ha intentat calmar aquestes pors amb una solució de compromís: en els pròxims tres anys tornaran cap a Alemanya 150 tones d’or. Serà una operació controlada, amb la qual s’espera apaivagar les desconfiances. No cal anar més enllà, assegura el Bundesbank, perquè tenir les joies de la família repartides en dipòsits fiables és garantia que sempre quedarà un altre raconet al qual recórrer. “L’or que vostè guarda a casa no pot donar-se com a fiança, per exemple, per obtenir divises”, és l’argument de Thiele.
133.000
milions d’euros en el seu equivalent en lingots d’or és la quantitat que té Alemanya com a reserva oficial per utilitzar en cas d’emergència.
1.536
tones d’or de la Reserva Federal Alemanya estan dipositades als Estats Units, 450 són al Banc d’Anglaterra i 374 més, al Banc de França.

Darrera actualització ( Dilluns, 29 d’octubre del 2012 02:00 )

Publicat a

  • El Punt Avui. Comarques Gironines 29-10-2012 Pàgina 51
  • El Punt Avui. Edició Nacional 29-10-2012 Pàgina 15

 

Crisi monetària
El diner argentí fuig
Els argentins treuen de circulació 1.966 milions de dòlars en el segon trimestre, un 22,4% més que el darrer trimestre, i ja s’acumulen uns 81.000 milions
L’executiu endureix, sense resultats, el setge a la compra de moneda estrangera
L’aposta oficial per recuperar el nivell de divises està en les vendes rècord de soja
21/10/12 02:00 – Buenos Aires – F. Rivas Molina
(…)
El càncer s’estén entre els líders de Sud-amèrica
Santos entra a la llista de presidents del subcontinent afectats per la malaltia
L’operació al cap colombià es fa a dues setmanes de l’inici del diàleg de pau amb les FARC
03/10/12 02:00 – Buenos Aires – Federico Rivas Molina
(…)
Tripulación de fragata argentina retenida, en avión camino a Buenos Aires
Última actualización: Miércoles, 24 de octubre de 2012
La tripulación de un barco de la marina argentina, retenido desde hace tres semanas cerca de la capital de Ghana, en África, por una disputa sobre la deuda externa argentina, ha abordado un avión que la trasladará a Buenos Aires.
Cerca de 300 marinos partirán en el avión de Air France, especialmente contratado por el gobierno argentino.
Algunos pocos miembros de la tripulación quedarán sin embargo en el puerto de Tema, situado a unos 25 kilómetros de Accra, para ocuparse de las tareas de mantenimiento del buque escuela.
La fragata no puede dejar el país luego que un tribunal local fallara a favor de un fondo estadounidense acreedor del gobierno argentino, que exige el pago de deudas.

 Y España se vendió buena parte de sus reservas de oro porque decía que «ya no eran necesarias»… justo antes de que empezara a subir el precio de forma considerable.
Una barbaridad.
Impune, evidentemente.
:-\
Recupero unos enlaces:
Las ventas de oro del Banco de Inglaterra y del Banco de España
Madrid 15 de diciembre 2009
España pierde con la revalorización del metal precioso unos 2.356 millones de euros, la mitad de lo que ingresará el Estado quitando la deducción de 400 euros en el IRPF
ABC.es
Actualizado Jueves, 08-10-09 a las 12:03

Salut i consciència!Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)