Una plataforma catalana vol mantenir l’hora franquista

Al cap de gairebé un any del meu correu sobre el tema (que torno a posar a sota i complemento una mica) va començar a sortir als mitjans que potser ens convindria molt tornar al fus horari que ens correspon.
 
En poso alguns exemples:
 
 
 

 

El matí de Catalunya Ràdio
26/09/2013

És viable tornar als horaris del meridià de Greenwich?

Quant costaria que l’Estat espanyol tornés a l’horari del sol, el que tenen a la Gran Bretanya?. La Marta Romagosa i la Mònica Terribas conversen amb la Núria Chinchilla, directora del Centre Internacional de Treball i Família de l’IESE, per valorar la viabilitat o no d’aquesta proposta
 
És viable tornar als horaris del meridià de Greenwich?
 
 
 
 
 
 
Vídeos. Societat
Actualitzat a les 17:38 h  27/09/2013
Proposta de canvi de fus horari a Espanya
 
El Congrés dels Diputats ha aprovat en comissió un informe en què demana al govern que estudi l’impacte que tindria que Espanya adoptés l’hora de Londres. Actualment, seguim l’hora de Berlín i París. Però si ens fixem en el mapa, veurem com el meridià de Greenwich passa a prop del Mont Perdut i Castelló. Per tant, ens correspondria adoptar l’hora britànica, si tenim en compte que la Terra està dividida en 24 fusos horaris d’una amplada de 15 graus de longitud, i normalment, tots els punts del mateix fus haurien de regir-se per la mateixa hora.
 
 
 
Telenotícies migdia
27/09/2013 2.02
 
 
Proposta de canvi de fus horari a Espanya
 
 
Divendres
01/10/2013 18.49 
Horari oficial
 
El Congrés ha proposat al Govern endarrerir una hora els nostres rellotges per adaptar-nos a l’horari solar que ens toca i que és el què ténen a Gran Bretanya, Portugal o Canàries. Això vol dir per exemple, dinar a la 1 i sopar a les 7. Segons demostren els experts, tal com ho fem ara anem fora d’hores i això ens porta problemes de productivitat, de conciliació entre vida laboral i familiar i fins i tot biològics. Pot ser una bona mesura? En parlem amb la directora del Centre Internacional de Treball i Família del IESE, la Núria Chinchilla.
Canviar l’hora per la del fus horari que ens correspon seria un important primer pas per anar cap a una racionalització dels nostres horaris de cada dia. El que representaria la tornada a «l’hora del sol» dels nostres avis, per aproximar-nos també als ritmes de llavors, molt més naturals.Però ULL!!!
Perquè resulta que, casualment, immediatament després han «aparegut» també aquests altres de «Ara és l’hora«, que sí, que també demanen racionalitzar els horaris, però sense canviar l’hora!

:-Ohttp://www.ara.cat/premium/societat/Campanya-europeus-espanyol-estudia-britanic_0_1018098247.htmlhttp://static2.ara.cat/static/ARACatRD/header/images/ara-header_brandhead.png

Campanya pels horaris europeus

Neix una iniciativa de la societat civil per demanar una organització més racional mantenint el fus horari
AURI GARCIA MORERA Barcelona | Actualitzada el 26/10/2013 00:00

(…) L’origen del problema, segons els impulsors d’aquesta iniciativa, es remunta al franquisme. Però no pel canvi del fus horari britànic per l’alemany sinó per un canvi en els costums. (…)

http://responsabilitatglobal.blogspot.com/2013/10/ara-es-lhora-campanya-pels-horaris.html

Neix Ara és l’Hora, una iniciativa de la societat civil per demanar una organització més racional mantenint el fus horari

(…) Aquesta iniciativa coincideix amb la noticia per part del Parlament Espanyol d’estudiar la possibilitat de deixar l’horari centreuropeu i tornar al horari d’Europa occidental. Ara és l’hora demana que Catalunya es mantingui al fus actual, al que pertany geogràficament (!!!) (???), al temps que s’impulsen polítiques de reorganització dels horaris laborals, comercials i escolars.(…)


Però aquesta gent d’on surt?
Ells no saben ni llegir un mapa i a partir d’aquí ens ho voler fer canviar tot?
I qui redimonis voldrà anar-se’n a dormir a una hora que a l’estiu encara no és ni de nit?
Potser només sigui el típic cas de confondre causa amb conseqüència; o que no tenen punyetera idea ni de història ni de com van realment els fusos horaris; o que passaven olímpicament de les «batalletes» de l’avi; o que es pensin que un meridià pot servir de frontera física amb Espanya (???)http://es.wikipedia.org/wiki/Huso_horario(…) Todos los husos horarios se definen en relación con el denominado tiempo universal coordinado (UTC), huso horario centrado sobre el meridiano de Greenwich que recibe ese nombre por pasar por el observatorio de Greenwich (Londres). (…)

 

 
O tot plegat i potser encara alguna cosa més.
Però sembla molt més un intent per mirar de confondre, dividir les opinions i les forces, i aconseguir perpetuar a Catalunya la «cosmovisió» franquista, que simplement volia tenir la mateixa hora que Hitler.
Que això ho lideri un polític, ho recolzi gent de l’establishment (que no vol pas deixar de formar-ne part) i ho esbombi l’ARA (el diari posteconòmic, segons Antonio Baños) sembla reafirmar-ho clarament, oi que sí?
:-\
Encara no som «independents» i ja estem així.
Quina colla…
Aquest són els angelets:
www.reformahoraria.cat
www.facebook.com/reformahoraria
http://rac1.org/elmon/blog/entrevista-28-01-14-3/El blog d’El món
28/01/2014Cap a un horari europeu

 

El promotor de la iniciativa Ara és l’hora, Fabián Mohedano, defensa una reforma dels horaris per acostar-los als horaris que hi ha als països europeus. Mohedano es remunta al Franquisme per explicar per què dinem i sopem més tard que a la resta d’Europa. Demà, portaran la seva proposta perquè es debati al Parlament.

http://www.racalacarta.com/download.php?file=download.php?file=0128%2011h%20(Dimarts%2028-01-14)%20Entrevista%20(Fabian%20Mohedano%20).mp3

http://www.tv3.cat/videos/4732093/Campanya-pels-horaris-europeus Telenotícies migdia
27/10/2013 2.03 

Campanya pels horaris europeus
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/telenoticies-migdia/campanya-pels-horaris-europeus/video/4732093/(Fixeu-vos que posen el mapa correcte, però l’interpreten malament!!!)

http://www.catradio.cat/audio/787343/Solidaris

(A partir del minut 32:15)

Solidaris
25/01/2014

Un grup de la societat civil catalana, integrat per experts en diversos àmbits, impulsa una reforma dels horaris més racional i més justa, sense perdre capacitat productiva.

El seu impulsor, Fabian Mohedano, va venir al ‘Solidaris’ de dissabte a explicar-nos-ho­.

http://audios.catradio.cat/multimedia/mp3/0/1/1390671634510/Solidaris.mp3

http://www.tv3.cat/videos/4897631/La-reforma-dels-horaris-amb-Fabian-Mohedano

Divendres
11/02/2014 17.21 

La reforma dels horaris, amb Fabian Mohedano

Els horaris i calendaris laborals condicionen la nostra vida molt més del que ens pensem. La conciliació de la vida laboral amb la vida personal i especialment amb la vida social és un dels aspectes que molts sociòlegs es plantegen de canviar a curt termini. Aquest dimarts, 11 de febrer, ens visita al plató de «Divendres» Fabian Mohedano, que busca la fórmula per convèncer, a qui es deixi, que el temps de vida quotidiana val més que el petroli o el diner.

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/divendres/la-reforma-dels-horaris-amb-fabian-mohedano/video/4897631/

http://www.8tv.cat/8aldia/videos/nova-iniciativa-per-a-la-reforma-horaria-ara-es-lhora-2/
http://www.vilaweb.cat/noticia/4170022/20140130/lhora-canviar-horaris-viure-millor.html
http://www.lavanguardia.com/vida/20140129/54399698058/ara-es-l-hora-cambiar-habitos-horarios-sociedad.html

Etc. etc.
 
En fi.
 
Salut, paciència i hores de sol!
 
Jordi
 

::::::::::::::::::::::::::::::::::
::::::::::::::::::::::::::::::::::

 
 
 
Diari de Girona
   
 
Diumenge 18 de març de 2012
 

Espanya compleix 72 anys amb l´hora canviada

L’horari oficial d’Espanya està avançat 60 minuts des que Franco va sincronitzar el seu rellotge amb el de Hitler el 1940

El 16 de març d’aquell any es va ordenar canviar l’hora i es va anunciar que oportunament s’anunciaria la data per tornar a l’horari normal; l’ordre no es va modificar mai i el més sorprenent és que cap govern democràtic ha corregit aquest error històric.
 
els diferents horaris a europa
Diumenge que ve, 25 de març, entrarà en vigor a Espanya i la resta de la UE l’horari oficial d’estiu, amb el qual s’avancen els rellotges una hora. La mesura té els seus partidaris i els seus detractors a tot Europa, però el cas d’Espanya és diferent, ja que el nostre país parteix d’un error de base: el temps oficial d’hivern (abans del canvi que farem la setmana vinent) fa 72 anys que està avançat de manera incomprensible, ja que no és el que correspon al seu fus horari, que cada país ajusta a la seva longitud geogràfica per optimitzar les hores de llum solar. A causa d’això, en els mesos hivernals Espanya ja va una hora per davant del seu temps solar, i en els estivals, en avançar-se 60 minuts més, el desfasament augmenta a dues hores.
Aquesta situació és una herència de la simpatia de Franco cap a Hitler, que el 16 de març de 1940 es va traduir en l’ordre del règim d’avançar una hora l’horari oficial a Espanya, que fins aleshores anava ajustat al del meridià de Greenwich, precisament el que correspon al nostre país per la seva longitud geogràfica. Però aquell dia, Espanya va posar en el seu rellotge l’hora de l’Alemanya de Hitler, situada més a l’est i amb un fus horari diferent. Per descomptat, la mesura es va mantenir els 40 anys de la dictadura, però el realment sorprenent és que, després, cap dels successius governs de l’era democràtica ha corregit aquest error històric, per la qual cosa avui, el 2012, Espanya continua amb l’hora canviada.
La decisió del Règim es va plasmar en una breu ordre aprovada pel Govern el 7 de març de 1940. En el text es fixa el 16 de març d’aquell any com data per al canvi horari a partir de les 11 de la nit, quan es van avançar els rellotges 60 minuts. L’argument en el qual va basar l’ordre va ser «la conveniència que l’horari nacional marxi d’acord amb els d’altres països europeus». Curiosament, a l’article 5 d’aquella ordre s’indicava que «oportunament s’assenyalarà la data en què hagi de restablir-se l’hora normal». No obstant això, aquesta tornada a la normalitat no només no va ser adoptada en concloure la Segona Guerra Mundial, sinó que tampoc es va ordenar en els 40 anys del Règim ni en els tres decennis i mig que portem de democràcia.
Cada país ha de sincronitzar el seu horari oficial amb el solar que correspongui a la seva posició geogràfica, de manera que, per exemple, les 12 hores oficials s’aproximin tot el possible al migdia local, és a dir, el moment en el qual el Sol es troba en el punt més alt sobre l’horitzó sud. D’aquesta forma s ‘aprofiten al màxim les hores de llum disponibles. A Espanya era així abans que Franco ordenés aquell canvi, ja que el temps oficial era el mateix que el del Meridià de Greenwich, però des de 1940 fins avui Espanya viu amb l’hora canviada i desajustada respecte a les hores de llum i foscor naturals que li corresponen, cosa que no succeeix a la resta de països europeus. Aquí hi ha una de les claus que explica per què a Espanya dinem i sopem més tard que a la resta d’Europa. Ho fem respecte al temps oficial, però respecte al solar no tant a causa d’aquest desfasament. I ho fem des de fa set dècades, perquè els nostres avis i besavis feien els àpats a l’hora que tocava.
Encara que és molt difícil de quantificar, aquest error històric ha suposat una enorme despesa acumulat durant aquests setanta anys. En la pràctica, els costums i el temps fan difícil adonar-se d’aquesta contradicció, però algunes reflexions i un bon mapa poden aclarir la situació. Els dies més curts de l’any es produeixen entre el 21 de desembre i la primera setmana de gener. En aquestes dates, el desfasament horari actual d’hivern heretat de 1940 es nota de manera especial que «es fa de dia» més tard del compte, en particular en la meitat occidental peninsular, on els primers rajos de sol del dia arriben entorn de les 9 del matí.
Si tornéssim a l’horari solar que teníem abans de 1940 i que és el que correspon geogràficament a Espanya, es matinaria una hora abans, encara que també es faria de nit una hora després. Però encara que uns prefereixin que el Sol surti abans i a altres els agradi que es pongui més tard, és indiscutible que, per a Espanya, l’horari del Meridià de Greenwich és la millor solució per optimitzar totes les opcions, ja que d’aquesta forma l’hora oficial seria la del Sol.
Per entendre això el millor és mirar un mapa d’Europa i comparar la nostra hora amb la dels altres països. El nostre cas és semblant, per longitud geogràfica, al de Gran Bretanya, on l’hora oficial és la del Meridià de Greenwich, és a dir, 60 minuts menys que la d’Espanya. Tant allà com aquí, el Meridià de Greenwich travessa els dos territoris pel seu flanc est, fet que ens parla d’un fus horari molt similar. No obstant això, a Gran Bretanya el rellotge està ajustat al cicle del Sol, però a Espanya va una hora avançat, de manera que quan allà són les 10 hores aquí són les 11.
El desfasament el comprovem millor en fer ara la comparació amb França: l’hora és la mateixa que la nostra, però la diferència és que quatre cinquenes parts del territori gal estan a l’est del meridià de Greenwich i a Espanya ho estan a l’oest, fet que suposa que els nostres veïns francesos estan millor adaptats al seu cicle de llum natural, mentre que nosaltres tenim un desfasament d’una hora. Per això, quan el rellotge marca les 12 del migdia, el Sol està més pròxim al sud a París que a Madrid. Per si no n’hi hagués prou, el que fem a Espanya a l’estiu, en avançar una hora més el rellotge, és aguditzar l’error, ja que el desfasament passa de 60 a 120 minuts.
L’hora oficial d’Espanya és avui la mateixa que la de França, Bèlgica, Holanda, Alemanya, Dinamarca, Noruega, Suècia, Àustria i Suïssa, la qual cosa és un contrasentit, ja que tots aquests països pertanyen a un altre fus horari, en estar situats total o majoritàriament a l’est del meridià de Greenwich. El lògic seria compartir hora amb Gran Bretanya i Irlanda, especialment en aquests temps en els quals una de les premisses fonamentals és l’estalvi d’energia. No hi ha pitjor excés que anar amb el pas canviat respecte al Sol.
 
 
::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
L’hora que ens furtà Franco
 
(…)
 
 
 

Canvi d’hora

Vaig sentir al programa del Clapés (Versió RAC1) (http://rac1.org/versio/blog/a-part-de-dormir-una-hora-mes-guanyem-res-amb-el-canvi-dhora-daquest-cap-de-setmana/) que el canvi d’hora no ens el caldria fer, i que es veu que no anem d’acord amb l’hora del nostre fus horari, que és el mateix que el del Regne Unit. I tot això per obra i gràcia d’aquell home que va manar per aquí fa quaranta anys. Era tan llepaculs dels nazis que fins i tot va voler tenir la mateixa hora que ells.
Ridícul, i encara més perquè encara no ho ha canviat ningú. Dels espanyols no n’espero cap canvi, però deixem la idea per al primer president de la Catalunya estat.Si en voleu saber més, he trobat aquest blog, In varietate concordia, que ho explica la mar de bé. L’enllaço perquè ja fa molt temps que opino el mateix que l’autor d’aquest blog, i no trobaria paraules més encertades per dir el mateix. Portem un horari estúpid, ho sap tothom i ningú hi posa remei. He dit. (També li he copiat la Terra i la Lluna en temps real.)
Publicat perJaume a 28.10.12
 
 
 

Fem tard!

 

La programació de televisió confirma les sospites: Catalunya va tard, molt tard. Alguna raó hi deu haver perquè només al nostre país (i a Espanya) els horaris del dia a dia siguin tan irracionals com són.Certament, tinc un problema quan em proposen de trobar-nos per sopar a les 22h., o fins i tot més tard. També quan la proposta és per fer una copa… a la 1h., i si s’allarga, que sigui en una discoteca a partir de les 2, o quarts de tres del matí, que sinó només hi haurà els cambrers, les barres encara no estaran posades i de la resta de clientela ni en parlem.Tinc un problema quan, a la televisió, els informatius del vespre comencen a les 21h. (i duren una hora sencera, una llarga hora). A la major part del planeta, els noticiaris vespertins arrenquen a les 20h. (Alemanya, França, Itàlia, Portugal i tants, tants altres), fins i tot abans (a l’Amèrica Llatina, en molts casos, a les 19h.; també a Àsia. Als EUA, l’informatiu principal de les grans cadenes comença a les 18.30h.)

A Catalunya, molta gent comença a treballar entre les 8 i les 9 del matí, bàsicament el mateix que passa a la major part del món (no, els alemanys no arriben a l’oficina a les 6, tampoc a les 7). Si el prime time televisiu ha començat passades les 22h i, posem per cas, la pel.li de torn dura un parell d’horetes, un se’n va a dormir a quarts d’una, quan no la una tocada, per llevar-se a les set, set i escaig. Dormir sis hores? entre sis i set, depèn del dia? Això no és el que el cos i la ment necessiten, ni de bon tros.

Anem a casos pràctics. Aquest vespre, per agafar un vespre qualsevol, a TV3:

21.00 Telenotícies
21.55 Entrevista candidats eleccions
22.25 Caçadors de bolets
22.55 Polònia
23.40 Banda ampla – debat sobre el tema «salut mental» (acaba a la 1.30h.!)

Així doncs, a TV3, com a les televisions espanyoles, el prime comença a les 10 del vespre. I a 8tv? d’entrada, un motiu per a l’esperança: l’informatiu (atípic, però informatiu) comença a les 19h. Fantàstic! Ara, com dura tres hores, el prime comença, de facto… com a la resta de canals. Ja m’estranyava a mi. A les 22h. s’emet, avui, una pel.lícula (que acaba a les 00.40h.)

A Alemanya, com a la resta del món, la cosa és ben bé una altra. Das Erste és la primera cadena pública, la TV3 germànica, per entendre’ns. Com va aquest vespre la programació?

20.00 Tagesschau (un TN de només 15 min. Qui vol més info té els canals tipus 3/24)
20.15 Pel.lícula
21.45 Panorama (es tracten 3 temes d’actualitat)
22.15 Tagesthemen (més llarg però amb menys notícies i més anàlisi que el Tagesschau)
22.45 Beckmann (més actualitat, amb un presentador i tres o quatre convidats que parlen sobre un tema concret)

(nota al marge: el Tagesschau és l’informatiu més seguit de la història televisiva alemanya. Ell ha marcat els horaris de la resta de canals, que programen en funció de l’hora en què s’emet).

Això vol dir que a les 22.15h ja t’has pogut informar (Tagesschau + Panorama), i veure una pel.lícula. Temps d’anar a llegir i a dormir a una hora més que decent. Fins i tot si vols allargar al Tagesthemen, abans de les 23h ja estàs més que informat, has vist una pel.lícula i te’n pots anar a dormir a una hora, sí, decent.

Per anar acabant, una dada-recordatori: les coses no sempre han estat així, a l’estat. Als anys vuitanta, els TN català i espanyol (TVE) s’emetien a les 20.30h (excepte a l’estiu, que passaven a les 21h.) i duraven 30 minuts. A les 21h començava el prime time. En un moment determinat, a finals dels vuitanta, tant els Telenotícies com els Telediario van passar a les 21h. tot l’any, i amb l’arribada de les privades no només es va fixar aquest horari sinó que, a més, els informatius van anar allargant la seva durada.

Deia en començar que alguna raó hi deu haver perque els horaris al nostre país siguin tan irracionals. N’hi ha: corria l’any 40, el règim franquista va decidir que Espanya (i Catalunya, ves) es quedés en l’horari que avui anomenem «Central europeu», el mateix que entre d’altres tenien els seus amics feixistes d’Alemanya i Itàlia, i abandonés, per tant, el que per la seva situació geogràfica li correspondria: el del meridià de Greenwich. Aquest fet provoca que el dia comenci tard al nostre país (i no diguem a Galícia, on tenen la mateixa hora que Polònia!), afavorint així que totes les activitats es retardin.

No estaria gens, gens malament que comencéssim a reclamar el que correspondria: que el país tornés al fus horari que li correspon, i que amb ell recuperéssim els sans costums que ja tenien els nostres besavis, que per més que sembli una broma, ells sí, ells feien horaris europeus.

 
 
 
 
 
—————————————————
———- Forwarded message ———-
From: per dició
Date: 2012/10/25
Subject: El nostre horari nazi de cada dia (72 anys amb l’hora canviada)Ja no es tracta «només» que ningú hagi demostrat mai que fer el canvi d’hora estiu-hivern servei per res més que per trastocar-nos.És que resulta que ni tan sols som al fus horari que geogràficament ens pertoca pel capritx de Franco de voler tenir la mateixa hora que Hitler!I així s’ha quedat!!!

:-O

Definitivament, allò del «atado y bien atado» cobria fronts molt diversos…

http://www.vilaweb.cat/noticia/3865246/20110325/nostre-horari-nazi-cada.html

VilaWeb
Divendres  25.03.2011  20:00

El nostre horari nazi de cada dia

 

 
Al número 68 del Butlletí Oficial del govern franquista es va publicar una ordre del 7 de març de 1940 que deia: ‘Considerant la conveniència que l’horari nacional vagi d’acord amb el d’alguns altres països europeus, i els avantatges de tota mena que l’avançament temporal de l’hora comportarà, disposo que el dissabte, 16 de març, a les vint-i-tres hores, s’avanci l’hora legal en seixanta minuts. (…) Oportunament s’indicarà la data del restabliment de l’hora normal.’ L’ordre va comportar que l’Espanya franquista passés a homologar-se voluntàriament a l’hora central europea o CET (el fus horari que va una hora endavant respecte del temps universal coordinat o UTC), la que l’Alemanya nazi havia imposat a tots els territoris ocupats amb horari diferent: Bèlgica, França, Luxemburg, els Països Baixos i Polònia. Amb la fi de la Segona Guerra Mundial, tots aquests estats van mantenir l’horari centreeuropeu i fins i tot s’hi van sumar Andorra, Gibraltar i Mònegue. Amb tot, el manteniment del CET a Espanya fins a l’actualitat, setanta-un any després, és el que causa més estranyesa.
D’entrada, perquè Espanya no estava obligada a adoptar el CET i ho va fer per motius d’afinitat ideològica amb el règim nazi. Alhora, perquè l’ordre de 1940 era explícitament temporal i deixava la porta oberta a tornar a ‘l’horari normal’. I, sobretot, perquè l’adopció de la també anomenada hora de Berlín era totalment irregular aplicant-hi criteris geogràfics.
 
El 1884, vint-i-set països van signar a Washington (EUA) un acord internacional en la Conferència del Meridià, en què es va dividir el món en vint-i-quatre fusos adoptant com a referent el meridià de Greenwich. El temps mitjà de Greenwich o GMT (Greenwich Mean Time) és el temps solar mitjà a l’Observatori Reial de Greenwich, prop de Londres (Anglaterra), que per convenció és a zero graus de longitud. El meridià de Greenwich, cal recordar-ho, passa ben a prop de Fraga i per València. A Europa, se segueix a la Gran Bretanya i a Portugal, i per lògica s’hauria d’aplicar a la resta de la península Ibèrica i a França.
 
Això és el que reclama, de fet, la Comissió per la Racionalització dels Horaris a Espanya, que fa campanya per a canviar l’horari. Segons aquesta entitat, formada per nombroses enitats i institucions públiques i provades, adoptant l’hora portuguesa la resta de la Península es continuaria regint pel Sol, però es dinaria a la una i no a partir de les dues, se soparia a les vuit i no a partir de les nou, i se sortiria de treballar, en general, pels volts de les cinc, cosa que conciliaria millor la feina i el lleure.
::::::::::::::::::

El Periódico
DIUMENGE 8 DE MAIG DEL 2011

Quan es dinava a la una

L’adopció de l’horari centreeuropeu, el 1942, va ser clau en l’actual desordre horari

AL MAPA
Espanya té el mateix fus horari que Berlín malgrat que per la seva situació s’ajusta millor al de Londres

FACTORS
El clima, el turisme, la pluriocupació i el model del senyoret gandul han contribuït a aguditzar el desgavell

(…)

Herència alemanya

Buqueras diu tornar perquè el fus no ha estat sempre el mateix, sinó que l’actual només regeix des del 1942.
Segons les hemeroteques, és un capritx de Franco –partidari de sincronitzar els rellotges amb Alemanya– que s’ha perpetuat «per rutina, per inèrcia», segons afirma. Fonts de l’IDAE, l’institut públic que promou l’estalvi energètic, no en van poder precisar el motiu i es van limitar a comentar que Espanya compleix la normativa europea de canvis horaris.

(…)

Quan es dinava a la una (PDF)

:::::::::::::::::::::

La Vanguardia
DIVENDRES, 2 DESEMBRE 2011

És hora d’actuar

Els horaris laborals extensos es van imposar als anys quaranta per la pluriocupació; fins aleshores Espanya seguia el ritme europeu

DES DE LA POSTGUERRA
Els horaris no es modifiquen perquè es creu que “sempre han estat així”

INCONGRUÈNCIES
Tot és susceptible de canvi menys els horaris estressants i improductius

Els horaris laborals extensos es van imposar als anys quaranta per la pluriocupació (PDF)

::::::::::::::::::::::

Històric de tots els canvis d’hora a Espanya:

http://www.telefonica.net/web2/afines/cambio_horario_verano_invierno/

::::::::::::::::::::::::::::::::::::

http://www.laopinioncoruna.es/sociedad/2012/03/19/72-anos-hora-cambiada/591401.html

La Opini&oacuten de A Coru&ntildea

72 años con la hora cambiada

 

Franco ordenó en 1940 adelantar 60 minutos el horario para igualar a la Alemania de Hitler

 
 

Error histórico. La hora oficial de España lleva, de forma incomprensible, 72 años adelantada. Por su posición geográfica, nuestro país debería regirse por el huso horario que marca el Meridiano de Greenwich, 60 minutos menos que la hora actual. Una decisión de Franco en 1940 adelantó una hora el horario oficial. En invierno, España ya va una hora por delante de su tiempo solar, y en verano, al adelantarse otros 60 minutos más, el desfase aumenta a dos horas. El objetivo de Franco no era otro que ‘copiar’ a la Alemania de Hitler

Imagen de Francisco Franco durante la Guerra Civil española.
Imagen de Francisco Franco durante la Guerra Civil española.

(…)

Opinión
LA CIUDAD Y LOS DÍAS

 

La hora de Berlín

Antonio Manuel | Actualizado 30.05.2010 – 01:00

 
 

ESPAÑA no tiene el reloj en hora. Recién terminada la Guerra Civil, Franco decidió saldar su deuda con el nazismo hermanando nuestro horario con el alemán. Levantarnos de la cama a la vez, aunque el sol ilumine Berlín una hora antes que Madrid. Y desde 1940, en España anochece oficialmente una hora después que en Lisboa o Londres, a pesar de ubicarnos en el mismo meridiano. Por eso hemos dejado de almorzar al mediodía como hacían nuestros antepasados para hacerlo entre las dos y las tres de la tarde. Exactamente el desajuste antinatural que padecemos con el horario europeo de verano. Dos horas de más: la ignorada de Berlín más la impuesta desde Bruselas. Una locura aceptable para los suecos si no fuera porque la disfrutan en nuestras playas donde atardece a las diez de la noche. La misma locura que sufren los españoles que van al tajo en horario de madrugada, cuando en verdad están estrenando la mañana con el resto de la naturaleza. Hace muchos años que murieron Hitler y Franco. Ya no hay excusa para mantener este anacrónico hermanamiento. (…)

:::::::::::::::::::::

http://elpais.com/diario/2007/10/29/opinion/1193612408_850215.html

el paísCARTAS AL DIRECTOR

Otra herencia del franquismo

Juan Carlos Herrero Murciano Málaga 29 OCT 2007
 
¿Había notado usted hasta estos días que cuando sale de su casa por la mañana para ir al trabajo o llevar a los niños al cole todavía era noche cerrada? Pues sí, se trata de una más de las peculiaridades hispánicas, y se debe a que durante los oscuros tiempos de nuestra primera posguerra, y más exactamente el 7 de marzo de 1940, el generalísimo aprobó una orden [para los curiosos, véase BOE del día 8 siguiente] por la que, sin encomendarse ni a Dios ni al diablo, resolvía adelantar el país en una hora en el caminar del sol por el azul del mar. O sea, que aquel gran estadista, a pesar de la autarquía imperante, nos apartó del horario solar que habíamos tenido hasta entonces (meridiano de referencia 00W00) para adoptar la llamada Hora Central Europea (meridiano 15E00), que, casualmente, era la hora de Berlín, y por desgracia a nadie se le ha ocurrido devolvernos aquella hora robada.
Efectivamente, los españoles tenemos siempre una hora legal, excepto en verano, que tenemos dos tazas. Por culpa de este invento, hoy día los niños de Vigo, aunque se levantan por el reloj a la misma hora que los de Roma o Budapest, deben esperar a que amanezca, en esos días del año, hasta las ¡nueve de la mañana! (¡qué fuerte!), cuando en Roma lo ha hecho ya a las ocho, y en Budapest, a las siete.
Evidentemente, ya puesto el general a elegir, prefirió la hora de Berlín a la hora de la pérfida Albión [nota para jóvenes: así llamaba el régimen franquista al Reino Unido], que es la hora que en realidad nos correspondía por estar nuestro país en el mismo meridiano que ellos, el de Greenwich (00W00), que pasa por encima de esa bonita ciudad inglesa y atraviesa nuestro Castellón de toda la vida.
Y ahora, mi propuesta, que no es más que recuperemos de una vez la hora que tuvimos hasta 1940 y superemos así esa enésima herencia dejada por el franquismo. Renunciando a la Hora Central Europea, seremos más europeos; ya sé que suena paradójico, pero no lo es, porque nuestros horarios, ajustados a la luz solar, permitirán finalmente acomodar nuestras actividades a ésta, como se hace en cualquier país de nuestro entorno. Se aceptan iniciativas parlamentarias, o incluso del mismo Gobierno. Por cierto, con el cambio a la hora de invierno, ¿sabía usted que el «importante ahorro» que suponen los cambios anuales equivale a 1,4 euros por persona y año.

España tiene un horario que no le corresponde por su situación geográfica

 
 

20080725125115-20070328124813-horarios.gif

 
Dentro de la población ocupada, hay que distinguir el horario de los que terminan pronto de trabajar y se retiran pronto por las tardes. Ese horario es muy diferente al de los que trabajan hasta altas horas de la tarde y se recogen tardíamente. El primero estará más cerca de los usos horarios europeos y el segundo responde a la pauta tradicional española. Aquí la tradición es relativamente reciente, pues sabemos que hace un siglo el horario urbano se asemejaba al rural y ambos coincidían con el modelo europeo citado. El cual consiste en adelantar todo lo posible la jornada para retirarse pronto.
Esto se debe en gran parte a que España tiene una situación horaria que no le corresponde por su situacion en el mapa:
La raya es el meridiano de Greenwich que coincide con el horario exacto de Europa occidental también conocido como tiempo universal coordinado, los territoros situados hasta 15 grados al oeste de dicha raya tienen horario de Europa occidental (en azul), los situados 15 grados al este tienen una hora más – horario de Europa central (en rojo) – los situados más al este horario de europa oriental (en verde) etc.
Sin embargo, una vez más ’Spain is different’ y a pesar de estar situada en el extremo de Europa occidental tiene horario de Europa central.
Esto es así desde que en 1940 al regimen de Franco se le ocurrió añadir una hora para así tener el mismo horario de la Italia fascista y de la Alemania nazi, en vez del de paises más cercanos como Inglaterra, Portugal o Marruecos.
Despues, en los años 80, el PSOE institucionalizo la costumbre de añadir una hora mas en verano por lo que el desfase horario respecto de la hora solar durante seis meses en la peninsula es de mas de dos horas.
El resultado de todo esto es ya sabido: en España amanece más tarde que en ningun sitio y por tanto se entra a trabajar más tarde y se sale más tarde, teniendo que partir en dos la jornada laboral, que se hace interminable, siendo esta una de las causas de la baja productividad de nuestro pais, encima hay que salir de noche a trabajar, aumentando las posibilidades de accidente de tráfico o laboral. Además, los calurosos días de verano se hacen interminables con casi dos horas de desfase horario en Cataluña (que a pesar de ser junto con las islas Baleares la única región Española situada en la zona horaria de Europa central, sigue estando bastante mas cerca de meridiano de Greenwich que del meridiano de Europa central) y practicamente tres horas de desfase en Galicia donde incluso ha habido ya reclamaciones políticas serias de eliminar una hora.
Y en verdad tienen razón, ¿que sentido tiene que tengamos la misma hora de paises tan lejanos como Albania o Polonia? ¿Por qué tener dos horarios diferentes uno para Canarias y otro para la península? No tiene sentido mantenernos en una situación impuesta arbitrariamente hace mas de sesenta años y que nadie se ha molestado en cambiar hasta la fecha. No hay razones económicas que lo justifiquen porque si así fuera otros paises harían lo mismo. Volvamos a nuestro horario natural y reclamemos una hora menos para nuestro pais.
Si estas de acuerdo con volver a tener el horario de Europa occidental da a conocer este Blog o deja algun comentario
25/07/2008 12:51 unahoramenos Enlace permanente.

Salut i consciència!Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 


Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordihttp://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)