Dijous, 10 d’octubre 2019. Trobada a càrrec de l’etnòleg Eugeni Porras: Transnacionalització i apropiació de rituals amerindis en la globalització: El Camino Rojo a Catalunya

A les 19:30 hores, a la seu de Plural-21.

 

Reflexió sobre el fenomen cada cop mes extens en els darrers temps de la presencia de xamans, neoxamans i indis americans a Catalunya fent rituals com la ingesta de plantes visionaries, temazcales o inipies, “busqueda de visión”, etc. fruit de la globalització o mundialització que provoca un intercanvi de recerques espirituals amb els pobles i cultures indígenes especialment d’Amèrica i genera situacions delicades, a vegades de desvirtualització i apropiació, al voltant de la comprensió d´ aquestes cultures i com es modifiquen las percepcions d´ una banda i l’altre.

Eugeni Porras Carrillo, Berga (1956), va dedicar 30 anys a l’estudi i l’exercici professional de l’antropologia com un camí d’autoconeixement a través de l’estudi de l’alteritat, representat per la diversitat humana (especialment les denominades ètnies) i les variacions socioculturals. Es va llicenciar en Etnologia a Escuela Nacional de Antropología e Historia de la Ciudad de México amb la tesi Indigenismo y cambio sociocultural en la Sierra Tarahumara. Va ser investigador titular a Instituto Nacional de Antropología e Historia de México.Va realitzar un Màster en Antropologia de la Medicina per la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Els seus camps d’estudi han estat l’indigenisme, l’antropologia mèdica, les religions, el neoxamanisme i l’antropologia simbòlica. Ha viatjat per acostar-se a diversos grups indígenes, ha fet de professor durant vuit anys a la Escuela Nacional de Antropología e Historia de Chihuahua i ha publicat llibres,articles, assaig, poesia, vídeos. Entrevista a Eugeni a L’Erol.

 

 


 

TRANSNACIONALIZACIÓN Y APROPIACIÓN DE RITUALES AMERINDIOS EN LA GLOBALIZACIÓN: EL CAMINO ROJO EN CATALUNYA

Reflexión sobre el fenómeno cada vez más extenso en los últimos tiempos de la presencia de chamanes, neochamanes e indios americanos en Catalunya haciendo rituales como la ingesta de plantas visiones, temazcales o inipis, «búsqueda de visión», etc. fruto de la globalización o mundialización que provoca un intercambio de búsquedas espirituales con los pueblos y culturas indígenas especialmente de América y genera situaciones delicadas, a veces de desvirtualización y apropiación, en torno a la comprensión de estas culturas y cómo se modifican las percepciones por un lado y el otro.

Eugeni Porras Carrillo, Berga (1956), dedicó 30 años al estudio y al ejercicio profesional de la antropología como un camino de autoconocimiento a través del estudio de la otredad, representado por la diversidad humana (en especial las denominadas etnias) y las variaciones socioculturales. Se licenció en Etnología en la Escuela Nacional de Antropología e Historia de la Ciudad de México con la tesis Indigenismo y cambio sociocultural en la Sierra Tarahumara. Fue investigador titular en el Instituto Nacional de Antropología e Historia de México. Realizó una Maestría en Antropología de la Medicina por la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Sus campos de estudio han sido el indigenismo, la antropología médica, las religiones, el neochamanismo y la antropología simbólica. Ha viajado para acercarse a varios grupos indígenas, ha hecho de profesor durante ocho años en la Escuela Nacional de Antropología e Historia de Chihuahua y ha publicado libros, artículos, ensayo, poseía, vídeos. Entrevista a Eugeni en L’Erol (en catalán).

 


Col·laboració per a manteniment del local:

Públic en general, 3€

Socis de Plural-21: gratuït

Es prega puntualitat

Es necessari inscriu-re’s prèviament per a assegurar la realització de cada acte i per a reservar plaça. Si ho desitges, pots fer servir aquest formulari:

    Tu nombre (obligatorio)

    Tu email (obligatorio)

    Teléfono (recomendado)

    Deseo:

    Deseo ser agregado a la lista de correo de Plural-21

    Sólo utilizaremos vuestro teléfono en caso de fuerza mayor, cuando no sea posible o no haya tiempo material para comunicar por e-mail novedades relacionadas con la actividad. No será almacenado en nuestra base de datos, y se descartará después de la conclusión del acto, salvo que indiques de forma expresa que deseas que lo anotemos para posterior uso

    Tu mensaje

    [recaptcha]

    (Obligatorio) Confirmo que he leído y acepto la Política de privacidad

      Gràcies pel teu interès!

     

     


    NOTA: Que ningú deixi de venir per raons econòmiques (amunt)

     

    Plural-21

    Associació per a tenir cura de la vida en un planeta viu

    Passatge de Gaiolà, 24, local. – 08013 Barcelona

    Entre c/Mallorca y c/Valencia, al costat de c/Sicilia

    A 130 metres de la Sagrada Família

    93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

    Metro: L2, L5 Sagrada Familia, L4 Verdaguer.
    Bus: 6, 19, 33, 34, H10, D50, V19, M24

    Plural-21 a Google Maps

    Aquesta pàgina web, l’associació Plural 21 i els seus membres i col•laboradors, es comprometen amb l’exercici efectiu al dret reconegut en l’article 20 de la Constitució Espanyola a informar i a ser informats. És dret dels ciutadans a accedir a tota la informació disponible, contrastar-la i fer-ne ús sota la seva única i exclusiva responsabilitat.