Dijous, 27 de febrer 2014. IV Cicle de Conferències: ‘l’Espoli de la Història de Catalunya’ La llengua de les princeses d’Aragó als segles XV i XVI Sessió 4 de 8

 dijous, 27 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, a la seu de Plural-21

logo-IV-cicle-2

Com a part del

IV CICLE DE CONFERÈNCIES

L’ESPOLI DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica – II

L’Institut Nova Història i Plural-21 us fan avinent la conferència:

La llengua de les princeses d’Aragó als segles XV i XVI

a càrrec de Cesc Garrido

La llengua que parlaven Caterina d’Aragó (reina d’Anglaterra), Beatriu d’Aragó (reina d’Hongria), Isabel de Requesens (virreina de Nàpols), Elionor d’Aragó (duquessa de Ferrara) i Joana la Boja.

Hem llegit més d’una vegada que durant el segle XV, quan va tenir lloc el Compromís de Casp (1412) i es va introduir a Catalunya la dinastia Trastàmara, la cort catalana es va castellanitzar. Jo penso que els Trastàmara són una invenció del poder castellà per fer-nos creure que l’Imperi era castellà, d’una familia castellana. Aquests reis que diuen que són Trastámara sempre han estat coneguts com Aragó. A tot arreu  són descrits com Aragó mai com a Trastámara: Alfons d’Aragó el Magnànim, Caterina d’Aragó reina d’Anglaterra, Beatriu d’Aragó reina d’Hongria, etc, etc,etc… i en els seus escuts i distintius no hi ha ni un sol rastre simbòlic de la casa Trastàmara (que és l’escut de Castella)

Sabem que Alfons el Magnànim (1396 – 1458), escrivia en llengua catalana els seus documents. També sabem que a Nàpols Ferràn d’Aragó (un altre “Trastàmara”), fins l’any 1480  va escriure en català la cèdula de la Tresoreria d’aquest regne (la comptabilitat). A Nàpols hi ha referències documentals en llengua catalana que tenen com a protagonistes Na Beatriu d’Aragó (1457-1508),  qui fou Reina d’Hongria —filla del rei Ferran de Nàpols (1423 – 1494) i neta del Magnànim—, i la seva germana Elionor d’Aragó, duquesa de Ferrara.

A Anglaterra, d’altra banda, En Joan Lluís Vives (1493 – 1540) ens informa que Caterina d’Aragó (1485 – 1536) parlava la seva mateixa llengua, i que ell era compatriota d’ella. Podria ser que la primera llengua de les filles de Ferran II el Catòlic, incloent-t’hi a Joana la Boja  fos el català? Jo penso que si, que la llengua primera de Joana la Boja era el català. Quina explicació té que els centenars de cartes que es van enviar la reina d’Anglaterra i la de Castella hagin desaparegut? En quina llengua parlava Isabel de Requesens i Enríquez (1468 – 1535), virreina de Nàpols i propietària del Palau Requesens?

 

Francesc Garrido i Costa

 Enginyer Tècnic Industrial. Ex membre del grup de rock Hernàndez y Fernàndez, Mads i actualment és el membre més jove del grup Iaios fussión. Col·laborador de l’INH de llarga trajectòria, amb investigacions múltiples sobre els Mercedaris i el Nou Món, les Palamos Islands, la Casa Reial catalana de Nàpols i d’altres temes relacionats.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/IV-Cicle-FH/04-4cicle-cesc.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/IV-Cicle-FH

 

Programa del IV Cicle. Descarrega’l, distribueix-lo, imprimeix-lo. Difusió lliure:

Espoli de la Història de Catalunya-IV Cicle-febrer i març 2014-cartell A4 (PDF)

Espoli de la Història de Catalunya-IV Cicle-febrer i març 2014-cartell A5 (PDF)

 


Preu: 10 euros/sessió – Inscripció a tot el cicle: 60 €

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 25% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Plural-21

Associació per a tenir cura de la vida en un planeta viu

Cartagena 230, 5º 1ª, tocant c/Mallorca (veure foto)

93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Família.

Bus: H8 (abans: 15), 19, 33, 34, 35, H10 (abans: 43, 44), 50, 51, 62, 92, B20, B24

Canvis a les línies d’autobús a Barcelona: http://www.tmb.cat/es/implantacio-noves-linies

Plural-21 a Google Maps

Compartir

Tags: , , , ,

Comments are closed.