Dijous, 13 de febrer 2014. IV Cicle de Conferències: ‘l’Espoli de la Història de Catalunya’ L’Elogi de la Follia i la història amagada de Joana la Boja Sessió 2 de 8

 dijous, 13 de febrer, a 2/4 de 8 del vespre, a la seu de Plural-21

logo-IV-cicle-2

Com a part del

IV CICLE DE CONFERÈNCIES

L’ESPOLI DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica – II

L’Institut Nova Història i Plural-21 us fan avinent la conferència:

L’Elogi de la Follia i la història amagada de Joana la Boja

a càrrec de Paolo Pellegrino


Erasme de Rotterdam va publicar en llatí l’Elogi de la Follia a Paris al 1509. Aquest va ser el veritable best-seller del segle XVI, amb més de 20.000 còpies editades en vida de l’autor. És la gran obra que va fer conèixer Erasme a tot arreu i li proporcionà una glòria immortal. La seva sàtira intel·ligent i mordaç de tots els mals costums de l’època va delectar els lectors de tota Europa, fins i tot papes i reis. Però en pocs anys també va ser objecte de crítiques despietades, sobretot des del vessant dels teòlegs de la tradició escolàstica. En els països catòlics el llibre va acabar a l’Índex, cap de llista de totes les obres literàries prohibides d’Erasme, mentre en els països protestants va caure ràpidament en l’oblit.

I el fet extraordinari és que aquesta obra mestra va néixer com un joc literari entre Erasme i el seu amic Tomàs More, al qual va dedicar el llibre. Alguns estudiosos pensen que van ser More i el petit cercle d’amics anglesos qui va decidir donar-lo a la impremta sense el consentiment d’Erasme, que es va picar per les nombroses faltes d’edició i llavors va curar en tots els detalls totes les edicions posteriors.

I si el joc literari fos tan atrevit d’amagar un segon relat, emmascarat en l’al·legoria, tècnica d’escriptura tan apreciada per Erasme i More? I si aquest relat tingués a veure amb tots els esdeveniments més recents que han passat a Espanya en aquells anys? I si les veritats sobre els Reis Catòlics fossin tan censurables que només d’aquesta manera es poguessin contar? I si a l’Elogi Erasme revela la seva veritable identitat, la d’en Ferran Colom, fill del descobridor i príncep de Catalunya? En el decurs de la ponència s’intentarà fer un recorregut al llarg de l’obra que expliqui aquesta clau de lectura, que dóna plenitud de significat a l’Elogi i a moltes obres literàries d’autors posteriors, que tindran l’Elogi i el seu relat al·legòric com a referència cabdal.

Paolo Pellegrino

Nascut el 1969 a Sanremo, Itàlia, és professor a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona des del 2007. Ha obtingut el grau en Física a la Universitat degli Studi di Pavia i el doctorat en Electrònica a la Reial Escola Politècnica (KTH) d’Estocolm, on va viure 5 llargs anys de la seva joventut. Viu a Barcelona des de la tardor del 2001. De fa pocs anys és un gran aficionat a la cultura i la història de Catalunya, en particular de les relacions entre Catalunya i el seu país d’origen. És col·laborador habitual de l’INH, on ha publicat articles i ha dictat conferències al voltant dels Sforza, la Casa Reial catalana de Nàpols i Leonardo.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/IV-Cicle-FH/02-4cicle-paolo.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/IV-Cicle-FH

 

Programa del IV Cicle. Descarrega’l, distribueix-lo, imprimeix-lo. Difusió lliure:

Espoli de la Història de Catalunya-IV Cicle-febrer i març 2014-cartell A4 (PDF)

Espoli de la Història de Catalunya-IV Cicle-febrer i març 2014-cartell A5 (PDF)

 


Preu: 10 euros/sessió – Inscripció a tot el cicle: 60 €

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 25% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Plural-21

Associació per a tenir cura de la vida en un planeta viu

Cartagena 230, 5º 1ª, tocant c/Mallorca (veure foto)

93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Família.

Bus: H8 (abans: 15), 19, 33, 34, 35, H10 (abans: 43, 44), 50, 51, 62, 92, B20, B24

Canvis a les línies d’autobús a Barcelona: http://www.tmb.cat/es/implantacio-noves-linies

Plural-21 a Google Maps

Compartir

Tags: , , , ,

Comments are closed.

TRADUCTOR