Dissabte, 26 de juliol 2014, curs: De com la situació geopolítica actual afavoreix la creació d’un Estat Català independent

Dissabte, 26 de juliol, de 10:00 a 14:00, a la seu de Plural-21.

A càrrec de:

ROGER MALLOLA. Nascut el 1969, és enginyer de camins per la Universitat Politècnica de Catalunya y ha cursat un màster en relacions internacionals a la Universitat d’Amsterdam. En l’actualitat està escrivint la seva tesi doctoral sobre el tema de la conferència.

Col.laboració: 15€ (*)


 

DE COM LA SITUACIÓ GEOPOLÍTICA ACTUAL AFAVOREIX LA CREACIÓ D’UN ESTAT CATALÀ INDEPENDENT

La geopolítica és la ciència que estudia els afers polítics del sistema internacional a través de la geografia política i dels estudis regionals i sectorials com l’economia, la teoria política, la tecnologia, i la historia. Una anàlisi acurada de la geopolítica actual permet d’afirmar que aquesta afavoreix la creació d’un Estat català independent.

 

Aquest curs es dividirà en dues parts. En la primera s’exposarà la part teòrica. D’una banda, es presentaran les teories més importants de les relacions internacionals: el realisme, el globalisme, i el pluralisme. De l’altra, es posarà èmfasi en el poder, que és clarament definit i avaluat en la primera de les teories esmentades. Segons aquesta perspectiva, el poder és el gran concepte de la geopolítica, poder que es pot dividir en quatre grans tipologies. La primera és el poder econòmic. La segona és el poder militar; és el poder que ha funcionat des de temps immemorials, i segueix sent l’últim recurs que tot estat s’arroga de fer servir per defensar els seus interessos. La tercera gran forma de poder és el polític-institucional, i és el que deriva de l’autoritat de les institucions polítiques; els estats i les seves institucions donen forma a aquest tipus de poder. Finalment, trobem el poder ideològic, la font més important del qual és el prestigi; aquest poder és molt més difús, però és tan o més efectiu que tots els altres perquè treballa de forma subtil i sense una aparença definida i clara. El concepte dels drets humans i de la democràcia són alguns dels seus més grans actius per a la civilització Occidental. El poder, alhora, està íntimament lligat als estats, que es defineixen com les grans estructures de poder de l’ordre internacional. El naixement dels estats moderns ara fa cinc segles, va portar aparellada la creació de l’hàbitat on aquests operaven com actors sobirans. Va néixer el que es coneix com l’equilibri de poder, el sistema on els estats es relacionaven els uns amb els altres. L’equilibri de poder és consubstancial a l’estructura de la política i de les relacions internacionals. És el marc on els interessos definits com a poder s’organitzen i es desenvolupen. 

 

A partir d’aquests marc teòrics, en la segona part de la conferència s’avaluaran els factors que permeten d’afirmar que la situació actual de la política internacional afavoreix la creació d’un Estat català independent. És més, Catalunya és un actiu per a les potències democràtiques del planeta. La independència de Catalunya interessa al món lliure en termes d’equilibris geopolítics. Per això, el nou equilibri de poder mundial afavoreix el camí cap a l’Estat català sobirà i independent. Aquesta ponència desenvoluparà aquesta perspectiva  i exposarà els motius pels quals Catalunya té un poder en el nou equilibri mundial, el qual treballa per eixamplar la llibertat i la democràcia al món.

 

             Per ROGER MALLOLA. Nascut el 1969, és enginyer de camins per la Universitat Politècnica de Catalunya i ha cursat un màster en relacions internacionals a la Universitat d’Amsterdam. En l’actualitat està escrivint la seva tesi doctoral en estudis europeus tot aprofundint el seus coneixements en els camps de la teoria política, les relacions internacionals, la història de les idees europees, i la metodologia de la ciència. És membre de l’equip de recerca de l’Institut Nova Història. Hi participa també en tasques de gestió interna. Ha estat ponent en diverses edicions del Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt. Alhora, desenvolupa la seva activitat professional com a consultor empresarial, té un web personal l’adreça del qual és www.rogermallola.com, i escriu articles al diari Nació Digital: http://www.naciodigital.cat/opinio/autor/1225

140726-De com la situació geopolítica actual afavoreix la creació d’un Estat català independent (PDF)

 140726-De como la situación geopolítica actual favorece la creación de un Estat català independiente (PDF)

 


* DESCUENTO: 25% soci*s, parad*s, jubilad*s y estudiantes *

NOTA: Que nadie deje de venir por razones económicas (arriba)

Plural-21

Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

93 450 1300 – info@plural-21.orgwww.plural-21.org

Metro: L2 Encants, L5 Sagrada Familia.

Bus: H8 (antes: 15), 19, 33, 34, 35, H10 (antes: 43, 44), 50, 51, 62, 92, B20, B24 

  Cambios en las líneas de autobús en Barcelona: http://www.tmb.cat/es/implantacio-noves-linies

Plural-21 en Google Maps

 

Compartir

Comments are closed.