«Pastilla busca malaltia» va liderar la nit amb 447.000 espectadors

Per fi a TV3 han posat el documental interessant abans que l’intranscendent.

😉

I sembla que els ha funcionat, pel que fa a l’audiència.

Ara bé, aquesta audiència: començarà a ser conseqüent d’una vegada?

¿Començarà a no demanar pastilles per resoldre els seus problemes (reals o no) i a rebutjar-les quan les hi ofereixin igualment?

Ho dubto, francament.

Tot i la duresa d’alguns dels testimonis del reportatge…

:-\

Salut i coherència!

Jordi

PS: La comparativa (i les seves implicacions) entre el que es veu aquí a la tele i el que es veu a espanya ja deixo que se la faci cadascú.

::::::::::::::::::::::::

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/els-matins/el-sense-ficcio-pastilla-busca-malaltia-planteja-lus-i-labus-dels-medicaments/video/5595849/

Els matins
19/04/2016

El «Sense ficció» «Pastilla busca malaltia» planteja l’ús i l’abús dels medicaments

Es creen medicaments abans que existeixi la malaltia? És la gran pregunta que planteja el documental «Pastilla busca malaltia», que s’estrena a «Sense ficció». En parlem amb Montse Armengou i Ricard Belis, autors del reportatge; Joan Ramon Laporte, director de l’Institut Català Farmacologia, i Charo Carmona, una afectada.


http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/1/4/1461060350241.mp4

::::::::::::::::::::::::

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/sense-ficcio/pastilla-busca-malaltia/video/5595791/
http://blogs.ccma.cat/senseficcio.php?itemid=57084&catid=1270

http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/7/3/1461038345837.mp4

“Pastilla busca malaltia” i “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”

EMISSIÓ: dimarts 19 d’abril a les 21.55 i 22.55, a TV3.

“Sense ficció” estrena “Pastilla busca malaltia” i “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez”. “Pastilla busca malaltia” és una producció pròpia de Televisió de Catalunya (TVC) dirigida per Montse Armengou i Ricard Belis, sobre l’ús i l’abús dels medicaments que es pregunta, entre d’altres coses, si estem més malalts que empastillats o què apareix abans, la pastilla o la malaltia. De la seva banda, “Gabo. La creació de Gabriel García Márquez” és una producció de JWP, Horne Productions i Ronachan Films amb la col·laboració de TVC, Discovery, Caracol TV, Canal+ i Gebrüder Beetz dirigida per Justin Webster, sobre l’increïble poder de la imaginació i que va ser finalista en els Premis Gaudí 2016.

“PASTILLA BUSCA MALALTIA”



L’indubtable benefici que han tingut els medicaments en l’allargament i la qualitat de vida de la població conviu amb un increment desmesurat del consum de fàrmacs, fins a l’extrem que als països rics les malalties causades per medicaments són la tercera causa de mort després de l’infart i el càncer. Algunes patologies semblen haver augmentat de manera espectacular. I de la mà de les malalties, augmenta el consum de medicaments: Espanya és el segon país del món on es prenen més antidepressius.

Cal medicar tant? És necessari prendre una pastilla per afrontar processos naturals de la vida com els fogots de la menopausa o la tristesa per la mort d’un familiar? Cal realment tenir el colesterol per sota de 200 o el problema és que si pugem l’índex es deixen de vendre milions de pastilles a tot el món? Qui no coneix avui un nen amb TDAH?

“Pastilla busca malaltia” intenta donar resposta a aquets interrogants, entre d’altres. I les respostes ofereixen un ampli ventall de responsabilitats compartides. La indústria farmacèutica és el gran beneficiari d’aquest consum desaforat. L’anomenat “disease mongering” –qualificat per alguns com el lucratiu negoci de la promoció de malalties– fa que s’hagi ampliat el ventall de malalties i dels seus corresponents remeis.

El màrqueting farmacèutic suposa una de les partides de despesa més grans de les companyies, sovint superior al d’investigació i recerca, i amb agressives campanyes es captiven a metges i opinió pública de la necessitat d’un medicament. Malgrat que continuen apareixent fàrmacs que suposen la curació de malalties com l’hepatitis C, moltes vegades es recicla un vell medicament i se li busquen noves indicacions. O es retiren productes que ja han perdut la patent i se substitueixen per d’altres amb pocs canvis sobre l’original però molt més cars.

Completen el panorama assajos clínics cada vegada més curts i amb menys persones, conflictes d’interessos entre la indústria i alts càrrecs dels organismes reguladors de salut pública, suborns a metges i a publicacions científiques, ocultació de dades sobre els efectes adversos d’alguns medicaments, simples símptomes que s’eleven a la categoria de malaltia que cal medicar, sovint per a tota la vida…

Alguns d’aquests comportaments han tingut ja les seves conseqüències. El 2013 GlaxoSmithKline va pagar una multa de 2.400 milions d’euros –la més alta de la història contra una farmacèutica– per ocultar els greus efectes secundaris que causava el Paxil, un antidepressiu que va causar moltes morts entre adolescents. Aquestes mesures han satisfet els laboratoris que treballen de manera seriosa i compromesa i que han elaborat codis deontològics que impedeixin aquestes pràctiques.

Molts metges també entonen el “mea culpa” per fer prescripcions amb una lleugeresa que sovint està lligada a la falta de temps en les visites per analitzar de manera més profunda els malestars. Alguns facultatius creuen haver col·laborat en una “pastillodependència” que posa en perill la sostenibilitat dels sistemes sanitaris en medicalitzar fenòmens de la vida quotidiana.

I per últim el consumidor, que busca en els medicaments la pastilla màgica d’una existència eterna i sense complicacions, un concepte incompatible amb la vida mateixa.

El documental compta amb la participació d’experts de renom internacional. Alguns d’ells, com Marcia Angell (exdirectora de la revista “New England Journal of Medicine”) o Allan Frances (exdirector del DSM, l’organisme de referència que defineix les malalties psiquiàtriques) coneixen la indústria des de dins i han decidit denunciar els seus abusos.

Aquest nou treball d’investigació de Montse Armengou i Ricard Belis analitza alguns medicaments que han causat estralls entre els consumidors. Els afectats acusen les farmacèutiques d’haver amagat els efectes secundaris d’uns productes que els han causat seqüeles irreversibles o fins i tot la mort, com és el cas de l’Agreal, el Paxil o el Propecia. Tots ells s’han venut a Espanya i alguns encara es comercialitzen.

(…)

::::::::::::::::::::::::

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/pastilla-busca-malaltia/pastilla-busca-malaltia-darrera-la-camera/video/5595031/

PASTILLA BUSCA MALALTIA, DARRERA LA CÀMERA

20/04/2016

Vols saber com s’ha fet el documental del Sense ficció? En aquest vídeo trobaràs les reflexions dels directors i t’explicarem alguns dels secrets del rodatge.


http://mp4-medium-dwn.media.tv3.cat/7/9/1460647338797.mp4

::::::::::::::::::::::

http://www.ara.cat/media/Record-temporada-ficcio-documental-medicaments_0_1562243846.html

http://static2.ara.cat/static/ARACatRD/images/ara-logo-print.png?hash=2faf874dd20881cac307790dff89a2d7

Rècord de la temporada per al ‘Sense ficció’ amb el documental sobre l’abús de medicaments

‘Pastilla busca malaltia’ va liderar la nit amb 447.000 espectadors

ALBERT CASTELLVÍ. Barcelona
Actualitzada el 20/04/2016 09:38

'Pastilla busca malaltia' va liderar el 'prime time' / CCMA
‘Pastilla busca malaltia’ va liderar el ‘prime time’ / CCMA

El documental  ‘Pastilla busca malaltia’ va tenir aquest dimarts 447.000 espectadors i un 14,4% de quota de pantalla a TV3, unes xifres que el converteixen en l’edició més vista de la temporada del ‘Sense ficció’, per davant de treballs com  ‘Suñol, un crit valent’ –que fins ara tenia el rècord, 436.000 persones i un 13,5% de ‘share’– i de  ‘Pilots’ –que ocupava el segon lloc, amb 427.000 seguidors i un 13,8%.

El treball dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis –autors també de documentals com ‘Els nens perduts del franquisme’, ‘Els internats de la por’ o ‘Avi, et trauré d’aquí’– va ser la segona emissió més vista de la jornada, per darrere del ‘Telenotícies migdia’, i va liderar el ‘prime time’ per davant de la sèrie de Telecinco ‘La que se avecina’.

‘Pastilla busca malaltia’ es preguntava si el consum de fàrmacs als països del primer món és l’adequat o està sobredimensionat, i analitzava el paper que juguen en aquest sentit les grans companyies farmacèutiques.

Aquests van ser els cinc programes més vistos d’aquest dimarts a Catalunya:

  1. ‘Telenotícies migdia’ (TV3+3/24): 542.000 / 28,9%
  2. ‘Sense ficció’: ‘Pastilla busca malaltia’ (TV3): 447.000 / 14,4%
  3. ‘La que se avecina’ (Telecinco): 442.000 / 18,5%
  4. ‘Telenotícies vespre’ (TV3+3/24): 388.000 / 13,8%
  5. ‘La Riera’ (TV3): 379.000 / 21,4%

http://www.elperiodico.com/es/noticias/tele/audiencias-sense-ficcio-pastilla-malaltia-5069067

http://www.elperiodico.com/css/img/v2.0/ep-logo-footer.gif

AUDIENCIAS DEL MARTES

El ‘Sense ficció’ sobre las pastillas supera a ‘La que se avecina’

En España, la serie de Tele 5 lidera frente a ‘Allí abajo’, ‘Pekín express’ y ‘El caso’

EL PERIÓDICO / BARCELONA
Miércoles, 20 de abril del 2016 – 10:06 CEST

El 'Sense ficció' sobre las pastillas supera a 'La que se avecina'
Una imagen del reportaje ‘Pastilla busca malaltia’.

Un documental de TV-3 superó ayer en el ‘ranking’ de audiencias catalán a la todopoderosa telecomedia de Tele 5 ‘La que se avecina’ que, en el global de España, no tuvo rival.

El reportaje de ‘Sense ficció’ ‘Pastilla busca malaltia’, sobre el desmesurado uso de pastillas y sus evidentes riesgos, fue lo más visto del ‘prime time’ catalán, con 447.000 telespectadores y un 14,4% de cuota de pantalla. Esta cifra supone, además, el récord de la temporada del programa.

Este trabajo de Montse Armengou y Ricard Belis (‘Els nens perduts del franquisme’, ‘Els internats de la por’…) quedó por delante de ‘La que se avecina’, que sumó 442.000 seguidores (18,5%).

Mucho más descolgados en la lista quedaron ‘Pekín express’ (252.000 y 9,6%), la película de CuatroTokarev’ (232.000 y 8,8%) y ‘Allí abajo’ (225.000 y 8,7%).

‘EL CASO’ SE HUNDE EN CATALUNYA

La serie de TVE-1 ‘El caso: crónica de sucesos’ ni siquiera logró colarse en el ‘ranking’ de los 20 programas más vistos en Catalunya este martes.

Mientras, en el conjunto de España arrasó ‘La que se avecina’, con 4.041.000 telespectadores (24,1%).

La telecomedia de Tele 5 ganó a ‘Allí abajo’ (2.935.000 y 16,2%), ‘El caso’ (1.938.000 y 10,2%) y ‘Pekín express’ (1.472.000 y 8,1%).


Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)