«Així és l’enfonsament econòmic brasiler»

Of course!

BRICS?
Emergents??

Haha.

Quina «»gràcia»»…

:-\

http://www.elperiodico.cat/ca/noticias/internacional/petrobras-crisi-com-telo-fons-4970894

http://www.elperiodico.cat/css/img/v2.0/ep-logo-footer.gif

Així és l’enfonsament econòmic brasiler

La principal economia d’Amèrica Llatina passa per la pitjor crisi des de finals dels anys quaranta
Els brasilers omplen el cistell de consum per por a una inflació descontrolada

 

Eduardo Sotos

Eduardo Sotos

RIO DE JANEIRO
Dissabte, 12 de març del 2016 – 17:47 CET

Així és l'enfonsament econòmic brasiler

Un policia, davant la seu de Petrobras a Rio de Janeiro, el 4 de març passat. REUTERS / SERGIO MORAES

 

N’hi ha prou d’observar les cues als supermercats més econòmics de Rio de Janeiro per adonar-se que alguna cosa no està bé a la butxaca dels brasilers. Atrets per les ofertes en articles de primera necessitat, els carioques no dubten a omplir el carretó d’anar a comprar abans que la inflació els arruïni la dieta el mes que ve.

Si la crisi política ha creat la discòrdia entre els fins ara poc polititzats brasilers, la crisi econòmica és la que està esgotant la seva paciència. La frase «el Brasil no serà Veneçuela» s’ha convertit en un lema de l’oposició.

La principal economia de l’Amèrica Llatinviu la seva pitjor crisi des del 1948 i sembla que va per llarg. Si l’any passat el PIB brasiler es va reduir un 3,8%, en l’any olímpic les previsions del Banc Central indiquen una caiguda del 3,5% i una inflació del 7,61%. No només això, sinó que les consultores financeres calculen que almenys 2,2 milions de brasilers perdran la feina i que la taxa d’atur a les principals ciutats del país rondarà el 15%.

A cada nova notícia de recessió els brasilers augmenten una mica més el seu disgust amb el Govern de Rousseff, un caldo de cultiu perfecte en què l’oposició i els especuladors financers estan fent el seu agost. N’hi ha prou d’una dada: el dia que Lula va ser portat davant la Policia Federal, les accions ordinàries de la companyia petrolera semiestatal Petrobras van augmentar un vertiginós 16%.

No només això, des que el 24 de febrer el Senat brasiler va aprovar el projecte de llei que acabarà amb la participació obligatòria de Petrobras en qualsevol extracció dels 176.000 milions de barrils de cru que conten les reserves d’aigües superprofundes del presal, la zona de la costa on es troba el cru, les accions de la companyia a la Borsa de São Paulo es van revaloritzar al voltant d’un 48,2%, o 10.345 milions d’euros. Un negoci rodó per a uns mercats financers que veuen en la crisi una oportunitat de comprar barat i que consideren Petrobras la blue chip del moment.

En el fons, les expectatives que un nou Govern acabi privatitzant la principal companyia del Brasil és una oportunitat massa interessant per deixar-la escapar. A ningú sembla importar-li ara l’escàndol de corrupció o que les tres grans agències de qualificació dels Estats Units (Moody’s, Fitch Ratings i Standard & Poor’s) rebaixessin recentment la nota del crèdit de l’empresa a bo porqueria. El cert és que, tant si agrada com si no, la companyia Petrobras va produir una mitjana de 2,5 milions de barrils diaris el 2015 i això sempre serà un bon negoci.

Conscient de la situació, el senador del Partit dels Treballadors (PT) Lindbergh Farias no va dubtar a recordar recentment els documents revelats per Wikileaks el 2013. En aquests documents es va demostrar com el 2 de desembre del 2009 el llavors candidat a la presidència pel Partit de la Social Democràcia del Brasil (PSDB), José Serra, va prometre a la representant de la petrolera Chevron al Brasil, Patricia Padral, acabar amb el monopoli de Petrobras al presal. Curiosament, Serra és el mateix autor del projecte de llei i un dels crítics més durs amb Rousseff.

Al millor postor

El número dos del PT a la Cambra dels Diputats, Paulo Pimenta, va divulgar divendres una carta oberta als brasilers advertint del silenci sistemàtic dels mitjans de comunicació del país al voltant d’aquesta qüestió i insinuant que l’objectiu final de l’operació Lava Jato i l’escàndol a Petrobras no és cap més que arruïnar la petrolera per vendre-la al millor postor.

Fins i tot va recórrer a l’article de The Washington Post en què es va explicar que el jutge Sergio Moro, instructor de la Lava Jato, va rebre un curs de formació als EUA finançat pel Departament d’Estat el 2007. Sigui o no una teoria de la conspiració usada pels polítics, Petrobras ha passat de ser l’orgull dels brasilers a estar considerada el principi i el final de la crisi econòmica, política i social més gran de la història del Brasil.

 

http://www.bbc.com/mundo/noticias/2016/03/160303_brasil_causas_del_desplome_economico_gl

BBC  MUNDO

Brasil: las 4 causas del desplome de la mayor economía de América Latina

Gerardo Lissardy
BBC Mundo, Brasil

(…)

 

Brasil en su mayor crisis desde 1930. Tras 10 meses de bajas, PIB se contrajo 4,1% en 2015

Con un descenso de 6,5% en el PIB de diciembre, la economía del país completó 10 meses seguidos de descensos. Analistas prevén que este año la actividad seguirá en terreno negativo.

Francisca Guerrero | Latinoamérica | 05:00 hrs

(…)

:::::::::::::::::::::::::::::::::
:::::::::::::::::::::::::::::::::

http://www.eleconomista.es/internacional/noticias/4699046/03/13/Nino-Becerra-Brasil-es-Espana-20-pero-mayor-y-a-mas-velocidad.html

elEconomista.es

Niño Becerra: «Brasil es España 2.0, pero mayor y a más velocidad»

elEconomista.es
24/03/2013 – 21:03

(…)

https://twitter.com/sninobecerra/status/315773016049070080

 

SNB 'Brasil es España 2.0'

 

 

http://lacartadelabolsa.com/leer/articulo/desempleo_total._espana_2.0

Desempleo total. España 2.0.

Santiago Niño Becerra

Martes, 18 de Noviembre de 2014

(…)

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordihttp://vimeo.com/user1361588/videos
www.youtube.com/user/grupsalvatge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)