Dijous, 28 de setembre 2017. Conferència: Propietats qualitatives de l’oli Ginebre

Dijous, 28 de setembre, a les 19:30 hores, a la seu de Plural-21.

a càrrec de:

Josep Aguilà,

estudiós d’antropologia

http://www.amicsderibaroja.cat/


Propietats qualitatives de l’oli Ginebre

La industria del oli de ginebre al segle XVII a la Catalunya sud

La Transformació del ginebre en els forns d’oli de Riba-roja d’Ebre

No fa pas gaires anys la vida al mon rural era bastant mes dura que actualment, la vinya, els cereals, les auliveres i els ametllers no aportaven suficients recursos econòmics per a la majoria de families pageses, aleshores es tenia de recorre a feines complementaries com la mel, la pega, la cals, el guix, el visc, el carbó vegetal i l’oli de ginebre, en algun cas aquests ingressos eren força generosos.

En aquesta presentació parlarem del ginebre, del oli de ginebre i dels forns “industrials” que es feien servir per el.laborar aquest oli, ens centrarem en els forns de Riba-roja d’Ebre, així com en la comercialització de aquest oli quasi miraculós.

El ginebre es un arbust, Juniperus comunis, que pot arribar als 10 i 12 metres d’alçada, amb fulla acicular verda amb una ratlla blanca al mig, tenen diferenciació sexual, hi ha plantes masculines i plantes femenines que son les que fan el fruit o gàlbuls de color vermell o negres. La fusta dura, aromàtica, imputrefacta, es molt apreciada en ebenisteria.

L’oli de ginebre te moltíssimes propietats: antisèptic, cicatritzant, antiparasitari, dermatològic… amb aplicacions tan a la ramaderia com en medicina humana així com en cosmètica i aromateràpia, aquestes propietats farmacològiques ja eren conegudes a les cultures egípcia, xinesa… actualment està molt difosa la seva producció i comercialització en una gran varietat de productes derivats com olis essencials.

L’oli de ginebre i cadec (Juniperus oxycedrus) s’obte per destilació en sec de la fusta de aquestes plantes, especialment de la soca i part baixa del tronc, en l’interior dels forns.

Hem de diferenciar l’oli de ginebre que s’obtenia en aquests forns de pedra, mitjançant destil·lació en sec, dels olis essencials que trobem avui en dia a les farmàcies, botiges de veterinària, cosmètica que s’obtenen en modernes instal·lacions d’acer inoxidable amb destil·lació per arrastre de vapor, uns funcionaven amb llenya i ara amb gas-oil.

Fa 80, 100 anys, en una casa de pagès es podia consumir un litre d’oli de ginebre al any, si en una fornada s’obtenien uns mil litres de aquest oli, a les hores feia falta buscar un mercat que compres aquesta alta producció, L’oli de ginebre de Riba-roja es transportava amb llauts riu amunt fins a Faió, Mequinensa i Saragossa i riu avall fins a Tortosa, però segurament el transport a mes gran escala es feia per camins cap al Pirineu a lloms de cavalleries, a vegades amb rècules de 12 -14 animals , aventura de 2-3 setmanes amb escorta i tot.

Recomanem:


Actividad gratuita.

Se ruega puntualidad

Es necesario inscribirse previamente para asegurar la realización de cada acto y para reservar plaza. Si lo deseas, puedes utilizar este formulario:

    Tu nombre (obligatorio)

    Tu email (obligatorio)

    Teléfono (recomendado)

    Deseo:

    Deseo ser agregado a la lista de correo de Plural-21

    Sólo utilizaremos vuestro teléfono en caso de fuerza mayor, cuando no sea posible o no haya tiempo material para comunicar por e-mail novedades relacionadas con la actividad. No será almacenado en nuestra base de datos, y se descartará después de la conclusión del acto, salvo que indiques de forma expresa que deseas que lo anotemos para posterior uso

    Tu mensaje

    [recaptcha]

    (Obligatorio) Confirmo que he leído y acepto la Política de privacidad

      ¡Gracias por tu interés!

     


     

    Plural-21

    Asociación para el cuidado de la vida en un planeta vivo

    Cartagena 230, 5º 1ª, tocando c/Mallorca (ver foto)

    93 450 1300 –  info@plural-21.org  –  www.plural-21.org

    Metro: L2 Encants, L5 Sant Pau i Dos de Maig
    Bus: H8, 19, 20, 33, 34, H10, 45, 47, 50, 51, 62, 92, 117, 192, B24

    Plural-21 en Google Maps