14 – Els traductors i censors del Tirant lo blanc i del Quixot, va ser la família dels Gualba?, per Lluís Maria Mandado

dijous, 10 de gener, a les 19:30, per Lluís Maria Mandado.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (14/24)

 

Els traductors i censors del Tirant lo blanc i del Quixot, va ser la família dels Gualba?

 

Sabem de sempre que hi ha censura, que és una capa negra que cau sobre les obres i enfosqueix la creativitat. La censura, a més de transparent per a la massa  i inadvertida per al lector –i  fins per a l’erudit innocent- també sembla com si fos una cosa impersonal. És posada benefactorament per evitar el mal gust d’alguns autors i així impedir les mentides, estafes i equivocacions de la mala gent.

Però tot aquell procés no va ser només un tema de censura sinó, a més, de traducció, usurpació, apropiació d’obres, creació d’identitats, manipulació de banderes, quadres i monuments, repressió, suposo que eliminació física en determinats casos, etc., i amb tot això falsificació de la realitat real (catalana) i creació d’una realitat falsa (castellana). Per què la censura seria amb les mateixes persones i llocs i dins del mateix idioma. Quant hi ha tot el que us he dit, és molt més que censura.

Limitant-me a la censura: per ara no sabem qui la feia. És més fàcil de suposar com pensava, però cal concretar molt encara, i tampoc sabem com van alterar els llibres. A vegades suposem que en un fragment hi pot haver treballat la tisora, i pensem que ha retallat alguna aresta que el govern no podia tolerar. Així que no sabem com eren realment les obres aquestes, tant lloades i estudiades.

He estat set anys investigant la descodificació i anàlisi de llibres, i obrint la via per a entendre les trames secretes en la literatura del Renaixement i del Barroc. N’he fet alguns avanços en revistes i en el Web del Institut Nova Història, en alguna conferència i revista locals, i participant en els simposis d’Arenys de Munt sobre “La descoberta catalana d’Amèrica”. En temps en que la censura ha modelat de manera molt profunda tot el que s’ha imprès, conèixer què ha fet és tant important com conèixer les obres, els estils o la vida dels autors. I torno a repetir que el Segle d’Or espanyol, i per això entenc català, va ser especialment censurat.

Els assistents a aquesta conferència rebran les explicacions més avançades d’una activitat que s’hauria d’estudiar junt amb la creació literària. He aconseguit identificar la família dels Gualba (baronia de Montnegre) com una gent de confiança del govern, que li va donar el control del que s’editava atribuint-li aquesta fosca activitat. I veureu com moltes obres porten el seu segell. Com també veurem com altres censors també marcaven les obres “que havien fet”.

 

LLUÍS Mª MANDADO I ROSSELL

Figueres, 1959. Estudiós del Quixot i l’Orland Furiós d’Ariost, però no en exclusiva. El 2012 ha editat el llibre El Quixote va esborrar el Quixot, que ja va per la segona edició, en que recull fets molt notables des d’un angle sorprenent, fins impensable, aprés en els missatges secrets desxifrats. Així que qui tingui aquest llibre començarà a obrir la manera d’entendre moltes coses i a explicar-se’n d’altres.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-14-24-Lluis-Maria-Mandado.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet actualitzat: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo actualizado: Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»