17 – L’últim sopar de ‘Leonardo da Vinci’ desvela l’assassinat del duc de Milà, per Paolo Pellegrino

dijous, 31 de gener, a les 19:30, per Paolo Pellegrino.

III Cicle sobre la Falsificació de la Història de Catalunya (17/24)

 

L’últim sopar de ‘Leonardo da Vinci’ desvela els assassinats del duc de Milà i de Beatriu d’Este i Aragó

 

L’últim sopar és la gran obra d’art que va compondre ‘Leonardo’. Va pintar-la als anys 90 del segle XV a Milà. Tret d’un parell de retrats femenins, aquesta és gairebé l’única peça que els entesos assignen al seu període milanès. Al principi de la sessió es farà una anàlisi de la manera com aquest fresc va ser generat, de les seves particularitats i dels motius pels quals va ser reconegut ja des dels primers dies com una veritable meravella que omplia d’admiració les grans personalitats que, intencionadament, paraven pel menjador del monestir on es va pintar. En aquells anys, el govern del ducat de Milà havia patit una greu irregularitat: el regnant legítim, Giangaleazzo Sforza, havia estat confinat a Pavia, esperant que el seu oncle i regent, en Ludovico el Moro, li entregués d’una vegada les claus del ducat. La seva dona, Isabel d’Aragó, s’havia queixat més d’un cop al seu pare, Ferran d’Aragó rei de Nàpols, pel desprestigi, maltractament i misèria que la parella rebia del regent usurpador. Tot va precipitar-se a la tardor del 1494, quan Carles VIII rei de França, cridat pel mateix Ludovico, envaeix la península per anar a ocupar Nàpols i així desactivar una possible reacció dels Aragó. El duc Giangaleazzo mor a Pavia en circumstàncies més que sospitoses, mentre que la seva dona Isabel és traslladada presonera a Milà i el seu fill Francesc és reclòs al castell dels Sforza sota directa vigilància del Moro. El cop d’estat es tanca amb el nomenament de Ludovico com a duc de Milà per part de l’emperador Maximilià I, convenientment subornat. Pocs anys després mor en circumstancies també sospitoses la muller de Ludovico, Beatriu d’Este i Aragó.

 

La tesi que presentem i oferim per a ésser discutida és que ‘Leonardo’ vol denunciar el doble assassinat de Milà a través del Sant Sopar que aleshores pintava. Aquesta tesi es fonamenta en els fets següents: l’anàlisi del fresc com a escena laica i contemporània de ‘Leonardo’, en els apunts dels quaderns de ‘Leonardo’ –els còdexs-, en les anècdotes que s’inventen els escriptors per deixar-ne constància, en les pistes que els cronistes contemporanis deixen entreveure i, finalment, en les actuacions dels altres artistes i intel·lectuals de la cort. Tot plegat ens porta un cop més a concloure que ‘Leonardo’ residia a Milà no pas al servei del Moro, com se’ns vol fer creure de totes passades, sinó de les duquesses d’Aragó Isabel i Beatriu (d’Este i Aragó). I també apunta a una resposta a la pregunta clau: “Qui era, en realitat, ‘Leonardo’?

 

PAOLO PELLEGRINO

Nascut al 1969 a Sanremo, Itàlia, és professor a la Facultat de Física de la Universitat de Barcelona des del 2007. Ha obtingut el grau en Física a la Universitat degli Studi di Pavia i el doctorat en Electrònica a la Reial Escola Politècnica (KTH) d’Estocolm, on va viure cinc llargs anys de la seva joventut. Viu a Barcelona des de la tardor del 2001. És un gran aficionat des de fa pocs anys de la cultura i historia de Catalunya, en particular de les relacions entre Catalunya i el seu país d’origen.

Edició de vídeo: Lluís Batlle i Rossell

Si no pots veure el vídeo, fes servir aquest enllaç:
https://archive.org/download/III-Cicle-Falsificacio-historica/TercerCicle-17-24-Paolo-Pellegrino.webm

Si desitges veure o descarregar el llistat complet de conferències:
https://archive.org/details/III-Cicle-Falsificacio-historica

 

III Cicle sobre la FALSIFICACIÓ DE LA HISTÒRIA DE CATALUNYA

Panoràmica d’una falsificació de segles, en els cinc continents i en tots els àmbits

ELEMENTS PER A UNA VERITABLE HISTÒRIA DE LA NACIÓ CATALANA

Veure programa complet actualitzat: III Cicle Falsificació Història Catalunya

Ver programa completo actualizado: Tercer Ciclo de conferencias sobre la manipulación de la Historia de Cataluña

 

Veure Conferencia Inaugural d’En Jordi Bilbeny

Organitza: PLURAL-21 i INSTITUT NOVA HISTÒRIA

4 Octubre 2012 – 21 Març 2013

Cada dijous a 2/4 de 8 del vespre Seu de Plural-21: Cartagena, 230; 5è 1a

Preu: 20 euros/sessió Tot el cicle: 300 euros

Socis, aturats, jubilats, estudiants: 33% de descompte

NOTA: No deixeu de venir per raons econòmiques

Inscripcions: 93-450.13.00
E-mail: info@plural-21.org / http://inh.cat/ / https://plural-21.org

Ubicació de la seu de l’associació Plural 21 segons «Google Maps»