Llençar els cotxes vells: recull de cartes als diaris

El Domingo 19 de marzo de 2017 22:41, per dició escribió:

 

Primer van colar que s’havia de «fotre canya» als controladors aeris, per ser uns «privilegiats». Després van poder fer el mateix amb funcionaris, pensionistes i qualsevol amb una feina/ingrés. Al final s’han carregat fins i tot el dret a la vaga. ( http://www.publico.es/economia /supremo-permite-paliar- efectos-huelga.html )
Primer van colar els delictes «de risc», sense haver-se produït cap dany. Després, per l’oxímoron (i l’enginyeria social) de la «discriminació positiva», el codi penal va començar a castigar de manera diferent una mateixa conducta en funció de qui la feia i de qui la patia. Després van arribar els delictes d’odi, per definició sempre subjectiu. I al final s’han carregat la llibertat d’expressió i la lliure circulació.
Si ara aconsegueixen colar el fer-nos llençar els cotxes vells en perfecte estat de funcionament (i ho aconseguiran!) no costa pas gaire veure el que vindrà després, per molt que ara pugui semblar impossible.
Després vindran el control de la natalitat i «Soylent Green».
O sigui, vindrà el «llençar» les persones que «algú» consideri «no necessàries».
:-\
I, com sempre, tant de bo m’equivoqui de molt (però no hi ha manera)
Això s’enfonsa!
Jordi
PS 1: Deixo les cartes «repetides» per visualitzar el que en retalla cada diari.
PS 2: És interessant que almenys hi hagi algú que vegi això de:
«Els que seran marcats. No amb creus pintades, sinó amb un adhesiu en el cotxe» 
«Orwell sólo se equivocó en el año»
«Todo es mentira»
:::::::::::::::::::::::
EL PUNT AVUI
DIJOUS, 9 DE MARÇ DEL 2017
Adeu, 600
Quin vehicle contamina més: un 600 matriculat el 1960 o un Hummer?; una Impala de 125 o una Harley Davidson?; un vehicle matriculat el 1990 que circula 3.000 quilòmetres l’any o un de nou de trinca que en fa 30.000? El nivell de contaminació generat per un vehicle depèn de la data de matriculació o de la de fabricació? Quin fet tecnològic esdevingut l’1-1-1999 permet assegurar que els vehicles matriculats amb anterioritat contaminen més que els posteriors? I afectant un 10% dels vehicles, sense tenir coneixement de l’ús que se’n fa, s’espera reduir la contaminacióun 30%. Els ho preguntaré el 31-12-2020.
Es podria optar per crear drets de contaminació, com s’esdevé en la indústria. Consisteix a atorgar a cada vehicle el dret a contaminar determinada quantitat, de manera que no pot circular quan ha esgotat els drets, tret que els pugui comprar en el mercat que una mesura d’aquestes característiques podria generar. Si s’organitza correctament, fins i tot els menys contaminants tindrien un al·licient per estalviar drets, vendre’ls i reduir la contaminació. Com sempre, però, funcionem per ideologia i no per racionalitat.
Després s’exciten perquè als Estats Units governa Trump. Els xinesos s’han emportat la contaminació, però també la indústria. Nosaltres ens hem quedat amb milions d’aturats i subocupats en hoteleria i afins que gestionen la contaminació acústica dels turistes, alhora que importem sense contemplacions productes fabricats en condicions d’alta contaminació. Ha arribat l’hora d’obrir una delegació a Pequín per si volen comprar els nostres 600, Impales i afins.
JORDI ANTICH
Barcelona
DIUMENGE, 12 DE MARÇ DEL 2017
Demagògies i vehicles
El cotxe torna a ser a l’ull de l’huracà arran de les mesures antipol·lució anunciades per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i altres ens de l’àrea metropolitana. En aquestes mesures hi veig molta demagògia: per què es posa el llistó en l’antiguitat dels cotxes quan aquests passen cada any la ITV, en què, entre altres coses però sobretot, se’ls controlen les emissions de gasos? On és el problema perquè circuli el vehicle?
Sovint qui té un vehicle amb molts anys reuneix alguna d’aquestes condicions –o totes dues–:
1) Hi fa pocs kilòmetres; milers i milers de vehicles només surten, si surten, en cap de setmana o vacances, o sigui pocs milers de kilòmetres a l’any, per tant, encara que el vehicle sigui una mica antic, si va poc, poc contamina; un vehicle que faci 30.000 o 40.000 km/any, per nou que sigui, acabarà contaminant tant o més que un altre que només en fa 3.000 o 4.000, sempre que passi la ITV amb conformitat.
2) No el pot canviar; llavors quina és la solució?, que llenci el vehicle que té (no l’hi comprarà ningú!) i renunciï a moure’s? S’il·lustren aquestes mesures amb les cues de les hores punta; algú s’ha preocupat de veure quants vehicles vells hi ha? Les cues es formen amb els vehicles d’ús diari, i aquests no solen ser els vehicles vells, precisament.
No em correspon a mi saber quina és la solució, però, si no comencen les administracions millorant els transports públics, tot això és demagògia i, una vegada més, es carrega el mort al més feble.
AGUSTÍ VILELLA
Cambrils (Baix Camp)
DISSABTE, 18 DE MARÇ DEL 2017
Gasos hivernacle
La combustió de la gasolina amb l’oxigen de l’aire en la proporció justa i adequada és una combustió estequiomètrica completa, que en els motors de gasolina dona vapor d’aigua i CO2. Si la proporció de gasolina i aire és equilibrada (una reacció química estequiomètrica) no veig per què un cotxe antic, de la mateixa cilindrada que un de modern, ha de contaminar 36 vegades més.
Davant la gran corrupció que patim en tots els camps: política, multinacionals, bancs i de nosaltres mateixos com a persones, només puc pensar que aquesta asseveració és un engany més del gran lobby de l’automòbil perquè babaus, com ara l’alcaldessa Colau, ens facin renovar l’actual flota rodada i paguem estúpidament un altre cotxe, com uns pobres feligresos.
JOAQUÍN DURALL
Banyoles (Pla de l’Estany)
EL PERIÓDICO
DIVENDRES 10 DE MARÇ DEL 2017
Adeu al 600 i la Impala
Sense tenir coneixement de l’ús que es fa dels vehicles, s’espera reduir la contaminació el 30%. ¿Quin vehicle contamina més: un Seat 600 matriculat l’any 1960 o un Hummer? ¿Una Impala de 125cc o una Harley Davidson? ¿El nivell de contaminació generat per un vehicle depèn de la data de matriculació o de la data de fabricació?
Es podria optar per crear drets de contaminació, com s’esdevé en la indústria. Consisteix a atorgar a cada vehicle el dret a contaminar determinada quantitat, i no pot circular més un cop els ha esgotat, tret que els pugui comprar en el mercat que una mesura d’aquestes característiques podria generar. Si s’organitza correctament, fins i tot els menys contaminants tindrien un al·licient per estalviar drets, vendre’ls i reduir la contaminació.
Però, com sempre, funcionem per ideologia i no d’una manera racional.
Jordi Antich
Economista. Barcelona
Si no circulo, no pago
El 4 de març, el meu vehicle amb matrícula B-NN de 25 anys passa la ITV «a la perfecció». El 6 de març, veig a TV-3 que l’àrea de Barcelona vetarà els cotxes de més de 20 anys a partir del 2019 i just després unes imatges de contaminació en algun país del Sud-est Asiàtic, on els nens van amb mascareta. ¿Em pensen fer culpable, a mi i al meu cotxe, un Ibiza olímpic, de la política de medi ambient que tinguin en segons quins països?
Estic absolutament d’acord que hem de fer alguna cosa per acabar amb la contaminació. És ineludible arribar a una solució. Però, llavors, quan pago els meus impostos de circulació i passo la ITV correctament, ¿on es reflecteix que el meu vehicle té baixes emissions de CO2? ¿De què serveix? Estem destapant la capsa de Pandora. Si vostès no em deixen circular, llavors reclamo la devolució de tots els meus impostos.
¿Quines contrapartides m’ofereixen? ¿Una targeta T-10?
M. Dolors Beltrán
Administrativa. Barcelona
ARA
DIJOUS, 9 DE MARÇ DEL 2017
Bones notícies ambientals
Soc més ecologista que ningú. Reciclo i estalvio segons les recomanacions i es podria dir que tinc un comportament mediambiental responsable. Ens anuncien que respirarem un aire millor a la ciutat. Bona notícia per a tothom.
El meu vehicle té més de 20 anys, passa cada any satisfactòriament la corresponent ITV, té només 70.000 quilòmetres, ja que només l’utilitzo per sortir i tornar a l’àrea metropolitana quatre cops a l’any. Dins d’aquesta zona ni se m’acut circular amb cotxe, tenint com tinc bonificació per al transport públic. Qui em pot dir en quina mesura contamino? De Barcelona a Terrassa, o fins a Berga? Quant m’apujaran la pensió per incapacitat permanent absoluta per adquirir un altre cotxe no contaminant? Quina serà la compensació, ja que ja utilitzo gratuïtament el transport públic? Sí que és bona notícia saber que deixaré un vehicle nou als meus hereus (no tinc fills), o potser l’herència serà el deute…
MARGARIDA COSTABELLA I DIAZ
BARCELONA
LA VANGUARDIA
DIMECRES, 8 MARÇ 2017
No me dejan circular
Si no me dejan circular, entonces reclamo la devolución de mis impuestos. Sábado 4 de marzo. Estación Certio de Còrsega. 12.15 h. Vehículo B-NN. 25 años. Pasa la ITV a laperfección. Lunes 6 de marzo. El área de Barcelona vetará a los coches de más de 20 años a partir del 2019. Veo la noticia en TV3, y justo después unas imágenes de contaminación en algún país del Sudeste Asiático, donde los niños van con mascarillas.
¿Me van a hacer culpable a mí y a mi coche, Ibiza Olímpico, de la política de medio ambiente que tengan en según qué países? ¿Hasta dónde llega el lobby automovilista?
Estoy absolutamente de acuerdo en que tenemos que hacer algo para acabar con la contaminación. Es ineludible llegar a una solución. Pero entonces, cuando pago mis impuestos de circulación y paso mi ITV correctamente, donde se refleja que mi vehículo tiene bajas emisiones de CO2, ¿de qué sirve? Estamos destapandola caja de Pandora.
Si ustedes no me dejan circular, entonces reclamo la devolución de todos mis impuestos. ¿Qué contrapartidas me ofrecen? ¿Un bono T10?
M.DOLORS BELTRÁN BLANCO
Barcelona
Més transport públic
Segons el nou pla anticontaminació, està previst que d’aquí a dos anys deixin de circular més de 120.000 vehicles contaminants. Fantàstic,quebéquerespirarem.
Qui afectarà aquesta disposició política? Resposta: les classes més humils i amb menys possibilitats de comprar una furgoneta o cotxe nou. Qui condueix un cotxe de més de 20 anys és perquè no se’n pot comprar un altre. Qui en sortirà econòmicament beneficiat de forma immediata?
Les malvades multinacionals de l’automoció, que ja s’han posat a modificar els plans de producció.
Com a contramesura hi hauria d’haver un pla per millorar en aquests dos anys la xarxa de transports públics per tal de no necessitar l’ús del vehicle privat.
Quina és la inversió pública compromesa pels polítics en la reunió de Pedralbes? Cap. Com sempre, és un brindis al sol a càrrec de la butxaca dels ciutadans o, encara pitjor, disposar gratuïtament de les hores de feina dels ciutadans, que hauran de perdre en uns transports públics ineficients i mal planejats, sense cap mena de compensació econòmica o fiscal per part dels poders públics.
PERE LLEAL I GIRALT
Tiana
DIJOUS,9 MARÇ 2017
Mentiras
¿Contamina lo mismo un coche de más de 20 años que sólo recorre 5.000 km al año que otro de 5 años que recorre 100.000 km al año? ¿Qué van a hacer esos cientos de miles de pensionistas que obviamente no pueden comprar un vehículo nuevo? ¿Y los minusválidos, física y económicamente disminuidos?
Es mentira que quieran combatir la contaminación, porque si así fuera hace muchos años que habrían solucionado el problema de los motores de combustión.
Todo es mentira, porque si no haría años que habrían solucionado el problema de los transportes públicos; cuando sean baratos, rápidos y eficaces, la gente dejará el coche en casa. Es mentira, porque en Barcelona, por ejemplo, quien más contamina son esos monstruosos transatlánticos que fondean en el puerto con las calderas las 24 horas del día en marcha y no se hace nada para evitarlo. Claro que un turista da más dinero que un pobre pensionista. Gracias, señores políticos, sólo pensáis para los poderosos. Orwell sólo se equivocó en el año.
JOAN PRIANTE
Begur
ITV y contaminación
Vivo en Barcelona y soy propietario de un turismo de 17 años de antigüedad que utilizo esporádicamente, del que paso religiosamente cada año la ITV, con el resultado de apto. En la ITV verifican que la emisión de humos y contaminantes de mi coche esté dentro de los parámetros necesarios para que pueda circular, ya que el nivel de contaminación de un vehículo no lo da la antigüedad, sino su mantenimiento y la conservación. Siendo esto así, ¿en función de qué criterios el Ayuntamiento de Barcelona va a limitar mi derecho a circular con un vehículo que de acuerdo con la ITV es apto para circular? Lo que tendría que hacer el Ayuntamiento, en lugar de tomar medidas discriminatorias, es verificar que los vehículos que circulan por la ciudad tienen pasada la ITV.
MONTSERRAT MONGE
Arenys de Mar
DIVENDRES, 10 MARÇ 2017
Escarni per ser pobres
Antigament als esclaus se’ls marcava a foc roent, perquè tothom tingués clar que pertanyien a una classe social determinada. No fa tant de temps una comunitat va ser marcada en la seva pròpia pell, en els vestits i les cases. Ara, s’assenyalarà els que cobren el salari mínim o els que, tot i tenir un sou digne, han de fer filigranes per arribar a final de mes per pagar la despesa energètica, la universitat dels fills, o assegurarse uns àpats, o simplement per fer front a unes despeses elevadíssimes, precisament per desplaçarse per anar a treballar. Són aquests, els que no poden comprarse un cotxe més eficient, més còmode, amb més prestacions, els que seran marcats. No amb creus pintades, sinó amb un adhesiu en el cotxe obsequi de la DGT.
D’aquesta manera tothom els podrà assenyalar, sent el centre dels comentaris dels veïns. Seran sotmesos a escarni públic per ser pobres i conseqüentment contaminants. Se’ls assenyalarà com a nous pàries, com a pobres dins d’una societat on els fabricants de cotxes es fregaran les mans fent un gran negoci. On no arribi el transport públic, aquests ciutadans de segona quedaran aïllats en una versió moderna dels antics guetos.
DAVID URIACH
Gualba
Bona notícia ambiental
Reciclo i estalvio segons recomanacions i es podria dir que tinc un comportament mediambiental responsable. Ens anuncien que respirarem un millor aire a ciutat. Bona notícia per a tothom. El meu vehicle té més de 20 anys, passa anualment i satisfactòriament la corresponent ITV, té 70.000 quilòmetres, posat que solament l’utilitzo per sortir i tornar a l’àrea metropolitana quatre cops l’any. Dins d’aquesta zona ni se m’acut circular amb cotxe, tenint a més bonificació per al transport públic.
Qui em pot dir en quina mesura contamino? De Barcelona a Terrassa o, posats, fins a Berga? Quant m’apujaran de pensió per incapacitat permanent absoluta per adquirir un altre cotxe no contaminant? Quina serà la compensació, ja que ja utilitzo gratuïtament el transport públic? Sí que és bona notícia saber que deixaré un vehicle nou als qui m’heretin, ja que no tinc fills, o segurament, el deute…
MARGARIDA COSTABELLA
Barcelona
DISSABTE, 11 MARÇ 2017
 
Adéu, ‘sis-cents’
Quin vehicle contamina més, un Seat 600 matriculat el 1960 o un Hummer? Una Impala 125 o una Harley Davidson? Un vehicle matriculat el 1990 que circula 3.000 km l’any o un nou de trinca que en fa 30.000? El nivell de contaminació generat per un vehicle depèn de la data de matriculació o de la de fabricació? Quin fet tecnològic esdevingut l’1/I/1999 permet assegurar que els vehicles matriculats amb anterioritat contaminen més que els posteriors? I afectant un 10% dels vehicles, sense tenir coneixement de l’ús que se’n fa, s’espera reduir la contaminació un 30%. Els hi preguntaré el 31/XII/2020.
Els xinesos s’han emportat la contaminació, però també la indústria. Nosaltres ens hem quedat milions d’aturats i subocupats en hostaleria i afins que gestionen la contaminació acústica dels turistes, alhora que importem sense contemplacions productes fabricats en condicions d’alta contaminació. Ha arribat l’hora d’obrir una delegació a Pequín per si volen comprar els nostres sis-cents, Impales i afins.
JORDI ANTICH
Barcelona
Cotxes vells
Amb referència a la prohibició de la circulació de cotxes considerats com a vells, voldria comentar que molts dels usuaris d’aquests vehicles no conserven aquests cotxes per capritx, sinó que es veuen en la necessitat de conservarlos any rere any perquè no poden fer front a ladespesa dels 10.000 a 15.000 euros que suposaria comprar un cotxe petit o mitjà nou.
No han pensat els polítics que aquesta mesura perjudica clarament la gent treballadora amb pocs recursos econòmics així com els aturats o els jubilats?
Moltes d’aquestes persones el que fan precisament és procurar que el cotxe els duri el màxim de temps possible evitant així haver de fer una despesa important que els impactarà negativament en la seva economia familiar o que els deixarà definitivament sense cotxe. Com podran afrontar aquestes persones aquesta despesa?
XAVIER LLORET ROCA
Barcelona
No voy a tirar el coche
Leo las nuevas normas de circulación que nuestros gobernantes quieren implantar e imponer en tiempos no muy buenos para los ciudadanos. Según ellos, ¿no importa el estado del vehículo? Por fortuna, con modestia, dispongo de un coche de gama alta con 123.000 km, matriculado en diciembre del 2001, preparado para un gran kilometraje y está en perfecto estado mecánico y de conservación.
Este coche, comprado cuando no era jubilado, ha estado siempre en garaje, ha pasado sus revisiones en talleres oficiales y obviamente ha cumplido las ITV reglamentarias. ¿Debo ya tirarlo? ¿No importa comprobar su estado o adaptaciones pertinentes? Además, al vivir fuera de Barcelona preciso el coche, pues ni falta hace comentar las deficiencias del transporte público.
No quiero pensar en una entente entre nuestros gobernantes y las multinacionales de los coches.
Estoy dispuesto a adaptar mi coche, pero no a tirarlo.
SANTIAGO PI MATAS
Suscriptor
Vilassar de Mar
DIUMENGE, 12 MARÇ 2017
Contaminación
Siempre igual, soluciones radicales dirigidas al consumo. Nadie puede decidir que cambie el coche; sí es cierto que me pueden obligar a que esté en perfectas condiciones para que circule. Y en el caso de que el mantenimiento ya sea insoportable, yo decidiré si cambio de coche.
Les puedo asegurar que en Barcelona existen cientos de irregularidades que originan contaminación y no las contempla nadie: retenciones y atascos constantes, camionetas de reparto en mal estado, vehículos pesados por el centro, pasos de peatones mal situados, semáforos pésimamente sincronizados, autobuses demasiado largos, horarios de reparto, carga y descarga, motos de dos tiempos, especificaciones de los automóviles falsas…
J.M. FERNÁNDEZ POSADAS
Barcelona
DILLUNS, 13 MARÇ 2017
Demagògia i vehicles
El cotxe, tan estimat i odiat, torna a ser a l’ull de l’huracà arran de les mesures antipol·lució anunciades per la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona i altres ens de l’àrea metropolitana.
En aquestes mesures hi veig molta demagògia: per què es posa el llistó en l’antiguitat dels cotxes quan aquests passen cada any la ITV, on, entre altres coses, però sobretot, se’ls controlen les emissions de gasos? On és el problema perquè circuli el vehicle?
Sovint qui té un vehicle amb molts anys reuneix alguna d’aquestes condicions, o les dues:
1) Hi fa pocs quilòmetres; milers i milers de vehicles només surten, si surten, en cap de setmana o vacances.
2) No se’l pot canviar, llavors quina és la solució? Que llenci el vehicle que té (no el comprarà ningú!) i renunciï a caps de setmana i vacances?
No em correspon a mi saber quina és la solució, però si no comencen les administracions millorant els transports públics, tot això és demagògia i,una vegada més, es carrega el mort al més feble.
AGUSTÍ VILELLA I GUASCH
Cambrils
DIMARTS, 14 MARÇ 2017
Coches antiguos
Dando por sentado que la mayoría de los conductores que circulan con un vehículo de más de 20 años lo hacen por placer, por gusto o por amor a los clásicos, y que, por supuesto, tienen otro más nuevo en su garaje que no quieren utilizar, me pregunto qué compensación por parte de las autoridades recibirán estos felices propietarios por no circular con esos vehículos.
¿Me van a cobrar todo el impuesto de circulación, o sólo la parte proporcional? ¿Me ayudarán en la compra de otro vehículo menos antiguo? ¿Se dispondrá un sistema de transporte de vehículos, o de unos carriles especiales, para poder entrarysalir de las zonas prohibidas? Si no puedo trabajar, ¿cómo me lo compensarán?
Agradecería a alguna autoridad en el tema que me ayudara a aclarar estas y otras dudas que irán saliendo.
XAVIER PAGÈS
Suscriptor
Barcelona
DIMECRES, 15 MARÇ 2017
Cotxes contaminants
Ja fa dies que surten cartes a propòsit de la notícia que es vol restringir la circulació de cotxes antics per l’àrea metropolitanade Barcelona. Vull donar la meva opinió. A mi no m’afecta la prohibició, perquè el meu cotxe és de l’any 2000. Està en perfecte estat, i cada any passo la ITV amb tota tranquil·litat, i emdiuen que està molt bé, i que no contamina. Només té 80.000 quilòmetres.
És d’una total injustícia que no et deixin circular en cotxe per la seva antiguitat, i no pel que contamina, tenint en compte que a Barcelona hi ha més contaminació per les retencions de vehicles, embussos, repartiments de camionetes en mal estat, vehicles pesants pel centre, etcètera.
Vivim en la dictadura dels que manen, que no tenen sentit comú en dictar noves disposicions, que fan sense consultar gent entesa.
MONTSERRAT SERRALLONGA
Subscriptora
Barcelona
DIJOUS, 16 MARÇ 2017
Menys contaminació
L’Ajuntament de Barcelona no pensa en els veïns. És il·lògica la normativa dels cotxes amb més de 20 anys. Per exemple, abans de reduir l’espai per aparcar els automòbils als carrers, construeixin aparcaments soterranis per evitar que s’hagin de fer voltes pel carrer per trobar aparcament.
Visc al barri de Sants, i des de fa molts anys es parla de la construcció d’un pàrquing soterrani als jardins de Can Mantega. El pàrquing no s’ha construït, però molts carrers s’han quedat sense espai en els seus voltants per aparcar. Respecte al tramvia a la Diagonal, segons un estudi, augmentaria la contaminació a causa de la reducció d’espai per circulació d’automòbils. Una solució seria incrementar els autobusos elèctrics.
RAFAEL ROVIRA
Subscriptor
Barcelona
DISSABTE, 18 MARÇ 2017
Mi vehículo y yo
Envejecimos juntos. Nuestra convivencia siempre fue serena, cordial y respetuosa. Nada ha menoscabado nuestra relación durante estos años y si por alguna circunstancia me separé temporalmente de él, sólo el deseo de un nuevo reencuentro y volverlo a poseer fue capaz de eclipsar mi añoranza.
Estoy hablando a mi automóvil (por supuesto), del que ahora pretenden separarme después de 20 años de fidelidad mutua. Dicen que mi automóvil es ya demasiado viejo y achacoso, contaminante y maloliente, como para dignarse a rodar por el asfalto de la Ciudad Condal.
Por ello hemos decidido que, para cuando llegue el momento, no mancillaremos con nuestra presencia la atmósfera de la inquisidora ciudad de Barcelona, donde nuestra presencia no sería bien acogida. Mi automóvil y yo hemos convenido no separarnos jamás, permaneciendo unidos hasta que su mecánica caiga despiezada, o para cuando mis achaques me impidan ejercer una conducción razonable.
PAT VILLANUEVA
Vilassar de Mar

Salut i independència!
(encara que sigui de joguina)
Jordi

http://vimeo.com/user1361588/v ideos
www.youtube.com/user/grupsalva tge/

:: http://entrebits.blogspot.com/ ::
:::::::::::::::::::::::::::::: ::::::::::::::::::::::::

ESPAI LLIURE DEL MUNTATGE «SIDA»

«El present és d’ells; el futur és meu»

Nikola Tesla (1856–1943)